Οι μεγαλύτεροι φόβοι στην εγκυμοσύνη

Οι μεγαλύτεροι φόβοι στην εγκυμοσύνη

Όσο συναρπαστικό και αν είναι το γεγονός της εγκυμοσύνης, είναι ταυτόχρονα και τρομακτικό. Και μάλιστα, όχι μόνο για τις μητέρες που περιμένουν το πρώτο τους μωρό.

Ζητήσαμε από φίλες μαμάδες να μοιραστούν μαζί μας τους φόβους τους, τι τους κράτησε ξύπνιες το βράδυ και πως μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις φοβίες τους.

Οι ανησυχίες δεν αρχίζουν πάντα με το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Για πολλές γυναίκες, η ιδέα του να μείνουν έγκυες είναι μια πηγή άγχους.

Ελάτε να δούμε μερικές πραγματικά χρήσιμες συμβουλές για το πώς αντιμετώπισαν τις ανησυχίες τους.

Ο φόβος του τοκετού

«Πάντα ήξερα ότι ήθελα να κάνω επισκληρίδιο και ήμουν σίγουρη γι’ αυτό», δηλώνει μία φίλη.

Η σκέψη του τοκετού φοβίζει. «Δεν φοβόμουν την εγκυμοσύνη ή το να είμαι μητέρα» συνεχίζει, «αλλά φοβόμουν πολύ τη στιγμή της γέννας. Δεν μπορούσα να ξεπεράσω τον φόβο αυτό και σε καμία περίπτωση, δεν ήθελα ένα φυσιολογικό τοκετό. Ήθελα να γεννήσω με επισκληρίδιο. Δεν άκουγα κανέναν, ούτε τις φίλες μου που με ενθάρρυναν να γεννήσω φυσιολογικά».

Συγκεντρωθείτε στο τρόπο του τοκετού που θέλετε εσείς. Εάν επιθυμείτε να γεννήσετε φυσιολογικά αλλά φοβάστε τον πόνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τη μαία σας. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Ο φόβος του να είσαι μητέρα

«Ένοιωσα ότι ήταν πολύ εγωιστικό να είμαι μητέρα» εξομολογείται η φίλη μας.

Και συνεχίζει «ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν απλά να είσαι γονιός. Ποτέ δεν έπαιξα με κούκλες, δεν φρόντισα ένα μωρό, δεν έπαιξα με ένα μικρό παιδί. Όταν έμεινα έγκυος στα δίδυμά μου, ήξερα ότι επρόκειτο να σταματήσω την δουλειά μου και να μείνω σπίτι με τα μωρά. Στενοχωρήθηκα πολύ, δεν ήθελα να κολλήσω σπίτι».

Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνες που σκέφτεστε έτσι. Η ζωή έχει ένα δικό της, μοναδικό τρόπο να ηρεμεί και να χαλαρώνει όλες τις διαδικασίες όταν γίνεστε μητέρα και να μας οδηγεί από την πρόκληση στην επιτυχία, σε μια στιγμή.

Ο φόβος των επιπλοκών της κύησης.

«Στην εγκυμοσύνη μου αυτή, είχα μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών επιπλοκών και ανησυχούσα περισσότερο από την πρώτη μου φορά» εξομολογείται μια άλλη φίλη μας.

Είναι πολύ φυσικό να ανησυχείτε για τις επιπλοκές και την αποβολή ακόμη και πριν μείνετε έγκυος. «Είχα μία αποβολή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μου εγκυμοσύνης» λέει η φίλη μας, «αυτό άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Είχα μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών επιπλοκών και ανησυχούσα περισσότερο τώρα, από την πρώτη μου εγκυμοσύνη. «Αισθανόμουνα ένα συνεχές άγχος, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια μου σχεδίαζε διακοπές! Στηρίχτηκα πολύ και ανακουφίστηκα μιλώντας με την μητέρα μου και τους στενούς μου φίλους».

«Ακουμπήστε» στο σύντροφό σας και στους αγαπημένους σας. Είναι ότι το καλύτερο μπορείτε να κάνετε τη στιγμή αυτή.

Ο φόβος της υπογονιμότητας

«Δεν θα ξεχάσω τους μήνες που πέρασα, μην γνωρίζοντας αν το όνειρό μας για ένα παιδάκι, θα γίνει πραγματικότητα»! Εξομολογείται μία αναγνώστρια.

Ενώ προσπαθούν να συλλάβουν, η υπογονιμότητα είναι στο μυαλό πολλών γυναικών. «Είχα φίλες που έμειναν αμέσως έγκυες και άλλες που προσπάθησαν πάρα πολύ» συνεχίζει. «Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο να μείνω έγκυος στην κόρη μου και δεν μπορούσα να μη συγκρίνω τον εαυτό μου με όποια άλλη γυναίκα ήξερα. Τώρα, έχω δύο πανέμορφα παιδιά, αλλά δεν ξεχνώ ποτέ τους μήνες που πέρασα μέσα στο άγχος».

Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο και την ηρεμία που χρειάζεται για να μείνετε έγκυος. Και μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.