Συμπεριφορά και πειθαρχία για παιδιά 2-3 χρονών

Όρια και πειθαρχία στα παιδιά ηλικίας 2-3 χρονών

Συχνά έννοιες όπω τα όρια και η πειθαρχία σε παιδιά ηλικίας 2-3 χρονών σας απασχολούν. Λογικό! Στην ηλικία αυτή η συμπεριφορά δεν είναι θέμα καλού ή κακού παιδιού, είναι μία σειρά από εμπειρίες για σας και το παιδί σας. Το να του διδάξετε το σωστό και το λάθος, τον αυτό-έλεγχο και τον σεβασμό για τους άλλους είναι μία δύσκολη προσπάθεια. Έτσι οι παρακάτω διαπιστώσεις της συμπεριφοράς του, μήνα με τον μήνα, πιθανόν να σας βοηθήσουν να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στην επίπληξη του μικρού σας και περισσότερο χρόνο να το απολαμβάνετε καθώς μεγαλώνει.

24 μηνών: Παιδί και τηλεόραση

Δύσκολα ξεκολλούν από την οθόνη της τηλεόρασης. Προσέξτε πολύ τι παρακολουθούν και για πόση ώρα.

25 μηνών. Συνέπειες συμπεριφοράς για τα παιδιά

Είναι η κατάλληλη στιγμή να χειριστείτε ένα άτακτο παιδί. Οι γονείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μην ξεχνάτε ότι καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα, πρέπει να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν τις συνέπειες που θα έχουν λόγω της κακής συμπεριφοράς τους.

26 μηνών. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά του

Τι του αρέσει περισσότερο; Να του χαρίζετε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που πειθαρχεί και συμπεριφέρεται καλά; Να του δίνετε ένα φιλάκι; Μπορεί, αλλά, προσπαθήστε να του εκφράσετε με λόγια πόσο ευχαριστημένη είστε μαζί του.

27 μηνών. Αγενής συμπεριφορά

Ακόμη και το πιο γλυκό παιδί μπορεί μερικές φορές να είναι σκόπιμα ή και χωρίς να το θέλει αγενές. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να το αφήσετε να συμπεριφέρεται με αγένεια. Καλύψτε αν είναι δυνατόν την αγενή συμπεριφορά του και προσπαθήστε να την περιορίσετε.

28 μηνών. Μάχη για να κοιμηθεί

Κάθε βράδυ γίνεται μάχη για να πάει στο κρεβάτι του; Είναι και αυτό στο πρόγραμμα. Δοκιμάστε κάποιους τρόπους για να του δώσετε να καταλάβει ότι πρέπει τώρα να κοιμηθεί. Κλείστε την τηλεόραση, τα μεγάλα φώτα και δημιουργήστε την ήρεμη ατμόσφαιρα που χρειάζεται.

29 μηνών. Το ευαίσθητο μικρό μας

Σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά είναι ευέξαπτα. Αλλά πολλά έχουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να είναι σχολαστικά, αντιστέκονται και φοβούνται κάθε αλλαγή. Αν αυτό σας θυμίζει τον χαρακτήρα του δικού σας μικρού, έχετε ένα ευαίσθητο παιδάκι.

30 μηνών. Η άφιξη του καινούργιου μωρού

Μέχρι τώρα είχε, μόνο γι’ αυτό, όλη την αγάπη και την προσοχή σας. Όμως ξαφνικά με τον ερχομό του καινούργιου μωρού στο σπίτι τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν. Είναι απαραίτητο να το προετοιμάσετε σωστά, ώστε μετα τη διαμονή στο μαιευτήριο και τον ερχομό με το καινούργιο του αδελφάκι να γίνει όσο πιο ομαλά και ήρεμα είναι δυνατόν.

31 μηνών. Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Είναι μία καλή ηλικία για να πάει το παιδί παιδικό. Να θυμάστε: η πρώτη φορά που θα στείλετε το παιδί σας στο παιδικό σταθμό θα είναι σίγουρα σκληρή για σας και το μικρό σας. Προετοιμάστε το με προσοχή γι’ αυτή την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα.

32 μηνών. Πειθαρχία. Αποδεχτείτε τις νίκες και τις ήττες σας

Τα παιδιά στην ηλικία αυτή επιμένουν σε αυτό που θέλουν. Αν πρόκειται για την ασφάλεια και την υγεία τους μην υποχωρήσετε. Αν όμως πρόκειται για παράδειγμα, τι μπλούζα θα φορέσουν αφήστε τα να τη διαλέξουν. Βέβαια, καλό είναι να μην προβληματίζεστε με ρωτήματα όπως: κάθε πότε αλλάζετε τα ρούχα του παιδιού στο σχολείο

33 μηνών. Παιχνίδια ρόλων

Ωθήστε το παιδί να παίζει, μιμούμενο κάτι ή κάποιον. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Οι γονείς υποτίθεται ότι πρέπει να τα ενθαρρύνουν. Αλλά αν η κατάσταση ξεφύγει ή αγριέψει πρέπει να επέμβετε. Παρακολουθήστε με προσοχή τη συμπεριφορά του όταν παίζει και ενθαρρύνετε το να παίζει με άλλα παιδάκια.

34 μηνών. Το ντροπαλό μικρό

Δεν είναι "τρομερό" να έχετε ντροπαλό παιδί. Απλά πρέπει να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει, σεβόμενη όμως πάντα τα όριά του. Η δική σας καλή κοινωνική σχέση με τους γείτονες είναι καλό παράδειγμα, όπως επίσης και η δική σας επικοινωνία με άγνωστα παιδάκια στην παιδική χαρά. Προσοχή όμως. Αν παρατηρήσετε ότι δεν το ενδιαφέρει καθόλου να επικοινωνήσει και να παίξει με άλλα παιδιά, συζητήστε το με το γιατρό του.

35 μηνών. Κοινωνική συναναστροφή!

Τώρα που το παιδί σας έχει τους δικούς του φίλους, είναι στο χέρι σας να διαχειριστείτε σωστά την κοινωνική ζωή του! Οργανώστε συγκεντρώσεις με τους φίλους του στο σπίτι, ή σε κάποιο παιδότοπο. Όταν ο καιρός το επιτρέπει η συνάντηση μπορεί να γίνει στο πάρκο, ή σε μία από τις καφετέριες στην αθήνα για γονείς και παιδιά όπου οι μικροί θα απολαύσουν το παιχνίδι τους. Έτσι το παιδί από μικρή ηλικία θα συνηθίσει να συναναστρέφεται με τους φίλους του και να απολαμβάνει τη συντροφιά τους.