Παιδί και πολεμικές τέχνες

παιδί και πολεμικές τέχνεςΠολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ακολουθώντας μια πολεμική τέχνη. Οι ανησυχίες αφορούν συνήθως το να μην χτυπήσουν ή να μην γίνουν επιθετικά σαν ενήλικοι στο μέλλον. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα πολεμικό άθλημα για να μάθουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύονται από επιθετικά άτομα. Τα παιδιά από την άλλη πλευρά πολλές φορές αντιμετωπίζουν το μάθημα μιας  πολεμικής τέχνης σαν ώρα παιχνιδιού για να δουν τους φίλους τους και δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε τάξη
 
 Οι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών θα πρέπει να γνωρίσουν τη μαγεία της κάθε πολεμικής τέχνης στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους και το μάθημα να είναι αποδοτικό.

Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα των γονέων είναι η καθημερινότητα των παιδιών. Τα παιδιά ενώ δείχνουν ενθουσιασμένα με τις πολεμικές τέχνες, την ώρα που έχουν μάθημα πολύ συχνά αντιστέκονται και δεν θέλουν να πάνε. Αυτό συμβαίνει με όλα τα αθλήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, διότι τα παιδιά κουράζονται αρκετά στην καθημερινότητά τους και επίσης δεν έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένα και δεν συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα και να ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες συγκεκριμένη ώρα και μέρα. Για να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτές τις  συμπεριφορές των παιδιών τους θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς σκέφτονται τα ίδια τα παιδιά και να βρουν τρόπους να τα παρακινήσουν, όχι να τα αναγκάσουν, να κάνουν κάτι.

Αυτό που τα κάνει να αντιστέκονται είναι η ίδια η έννοια του προγράμματος. Αναλυτικότερα τα παιδιά, όπως και ορισμένοι ενήλικες, συνδυάζουν τη διασκέδαση με το να μην έχουν να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Όταν λοιπόν ξέρουν ότι μια συγκεκριμένη ώρα πρέπει να πάνε στο μάθημα της πολεμικής τέχνης που έχουν επιλέξει, ταυτόχρονα το θεωρούν υποχρέωση. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό διότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, για να επεξεργάζονται τέτοιου είδους πληροφορίες. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών για τις πολεμικές τέχνες και να αποφεύγουν πριν το μάθημα, το παιδί τους να κάνει κάτι που του αρέσει. Αν το παιδί έχει μάθημα το απόγευμα μην το αφήσετε να δει τηλεόραση λίγη ώρα πριν, γιατί δεν θα θέλει να σηκωθεί και να πάει στο μάθημα. Αν όμως του πείτε να κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο, το μάθημα της πολεμικής τέχνης  θα του φανεί σαν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα. Μπορείτε επίσης πριν πάει στο μάθημα να του ζητήσετε να σας δείξει τις κινήσεις που έχει μάθει σε προηγούμενα μαθήματα και να τις κάνετε μαζί σαν ζέσταμα πριν το μάθημα.

Ως γονείς θα πρέπει να κρατάτε σε εγρήγορση τα παιδιά σας και να μην τα αφήνετε να είναι παθητικά, διότι έχουν την τάση να επιλέγουν να κάνουν τα λιγότερο πολύπλοκα και απαιτητικά πράγματα που τα κρατάνε στάσιμα και δεν τα βοηθούν να εξελιχθούν. Οι πολεμικές τέχνες ενεργοποιούν το σώμα των παιδιών  και αναπτύσσουν το πνεύμα τους.

Μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες  είναι το Tae Kwon Do. Το Tae Kwon Do συνίσταται για παιδιά άνω των 5 ετών. Ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών πρέπει να είναι σε θέση  να μάθει στα παιδιά να έχουν αυτοεκτίμηση και αυτοέλεγχο. Οι γονείς φοβούνται μήπως το παιδί τους γίνει επιθετικό εκτός του μαθήματος. Ένας σωστός δάσκαλος πολεμικών τεχνών θα αποθαρρύνει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Όλες οι πολεμικές τέχνες είναι επίσης πολύ ωφέλιμες για το σώμα. Συγκεκριμένα κάποιος που επιλέγει αυτά τα αθλήματα έχει αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, καρδιαγγειακή ικανότητα και ευελιξία. Επιπλέον οι πολεμικές τέχνες θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερο κόσμο, διότι δεν έχουν περιορισμούς όσον αφορά το ύψος ή το μέγεθος του ατόμου, όπως άλλα αθλήματα.

Τα παιδιά από μικρά ασχολούνται με αθλήματα που είναι ανταγωνιστικά, αλλά τους μαθαίνουν και τη σημασία της ομαδικότητας, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και άλλα. Οι πολεμικές τέχνες από την άλλη επικεντρώνονται στις ατομικές δεξιότητες του παιδιού και έχουν σαν στόχο την  προσωπική του ανάπτυξη. Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες  στην επικοινωνία και τη συνεργασία  με τα άλλα παιδιά. Εάν το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πλαίσια μιας ομάδας, μπορεί να χάσει την  αυτοεκτίμηση του. Καλό θα είναι λοιπόν για το παιδί να ακολουθήσει μια πολεμική τέχνη για να εξελιχτεί σε προσωπικό επίπεδο και να μην χάσει την αυτοπεποίθηση του.

Ένα ακόμη όφελος των πολεμικών τεχνών είναι το ότι όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες καταφέρνει να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο σε άτομα με επιθετικές συμπεριφορές και διαταραχές. Το Καράτε για παράδειγμα μπορεί να αναπτύξει την προσαρμοστικότητα και να ρυθμίσει τη διάθεση του ατόμου.

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που αναπτύσσουν οι πολεμικές τέχνες είναι αυτό της αυτοάμυνας. Η ανάπτυξη της αυτοάμυνας  κάνει το παιδί να νιώθει έτοιμο να αμυνθεί αν χρειαστεί και έτσι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του.

Πολύ ενδιαφέρουσα πολεμική τέχνη είναι και το  Mixed Martial Arts. Το MMA προσπαθεί να καλλιεργήσει τις έννοιες του  αυτοελέγχου και της πειθαρχίας στο παιδί. Χρησιμοποιεί  τεχνικές που προέρχονται από διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών. Δεν συνίσταται  για τα μικρά παιδιά, διότι είναι αρκετά απαιτητική μορφή πολεμικής τέχνης. Τέλος το kick boxing δείχνει να τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι μια πολεμική τέχνη, που τονώνει και ενδυναμώνει το σώμα, αλλά και πειθαρχεί το πνεύμα.