Περι ποδηλάτου

παιδί και ποδήλατοΘυμάσαι πόσο ελεύθερος αισθάνθηκες την πρώτη φορά που οδήγησες ποδήλατο;

Ποδήλατο σημαίνει ψυχαγωγία, καθημερινή μεταφορά, άθληση, προστασία και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας

Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885. Το 1890, έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες και η Αθήνα απόκτησε ποδηλατοδρόμιο (το μετέπειτα Στάδιο Καραϊσκάκη) για τους πρώτους Ολυμπιακούς το 1896.

 


Το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί

Jump Απο την θεωρία, στην πράξη τώρα!

Το πρώτο ποδήλατο, είναι μια σημαντική στιγμή για ένα παιδί, και εσείς πρέπει να φροντίσετε αυτό να γίνει μια όμορφη εμπειρία.

Πρώτα από όλα το ποδήλατο που θα επιλέξετε πρέπει να αρέσει στο παιδί σας. Μέσω της διασκέδασης και της προσωπικής ευχαρίστησης θα μάθει το παιδί σας ποδήλατο πολύ γρήγορα.

Το μέγεθος του ποδηλάτου πρέπει να ταιριάζει στο ύψος του παιδιού. Εάν αγοράσετε μεγαλύτερο ποδήλατο "για να το έχει και του χρόνου" διακινδυνεύετε όχι μόνο τον τραυματισμό του παιδιού σας αλλά και το να χάσει τη καλή του διάθεση για το ποδήλατο.

Διαλέξτε παιδικά ποδήλατα για παιδιά κι όχι για μικρούς ενήλικες!

Βασική προϋπόθεση, το σωστό ύψος σκελετού ώστε ο μικρός ποδηλάτης να πατάει και τα δύο πόδια με όλο το πέλμα στο έδαφος για να μπορεί να ξεκινάει και να σταματάει με ασφάλεια. Το κριτήριο επιλογής για το μέγεθος ενός κανονικού ποδηλάτου είναι το μέγεθος του σκελετού του. Για τα παιδικά ποδήλατα όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, και μετριούνται ώς εξής:

Ηλικία (έτη) Μέγεθος Ρόδας (ίντσες)
3-5 10-12
4-7 16
6-13 24
10-Ενήλικες 26

 

Για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού ποδηλάτου δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνον η ηλικία και το ύψος του παιδιού. Θα πρέπει να αξιολογηθεί ο συντονισμός που έχει το κάθε παιδί όπως επίσης και η εμπειρία του πάνω στο ποδήλατο (Πηγή cyclist.gr ).

Επίσης

  • Η θέση οδήγησης να επιτρέπει καλή περιφερειακή άποψη.
  • Προσέξτε τα χειριστήρια (π.χ. φρένα, ταχύτητες, κουδούνι) να είναι προσβάσιμα και να κατάλληλα για τα μικρά του χέρια. Π.χ. Πολλά παιδικά ποδήλατα εξοπλίζονται με περιστροφικά χειριστήρια ταχυτήτων που είναι πιο εύχρηστα και μεγαλύτερης αντοχής από τα χειριστήρια ταχυτήτων με λεβιέ.
  • Επιπλέον, εφόσον τα παιδιά μπορούν κάλλιστα να κινηθούν με λιγότερες σχέσεις ταχυτήτων απ’ ότι οι ενήλικες, τα παιδικά ποδήλατα δεν χρειάζονται να έχουν περισσότερες από π.χ. εφτά σχέσεις ταχυτήτων (Πηγή: GIANT)
  • Εάν το παιδί σας μαθαίνει ποδήλατο, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με βοηθητικούς τροχούς.
  • Σημαντικό είναι επίσης το βάρος. Ένα σύγχρονο ποδήλατο για ενήλικες ζυγίζει 10-15 κιλά και προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το σώμα του αναβάτη.
    Εξαρτάται λοιπόν από την ηλικία του παιδιού και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσει το ποδήλατο του μόνο του (π.χ. εάν του πέσει ) χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Μην νομίζετε ότι παιδί σας αθλήται καλύτερα με ένα ελαφρώς βαρύτερο ή μεγαλύτερο ποδήλατο. Αντιθέτως μπορούν να δημιουγήθούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις του παιδιού. Ακόμη ποιο επικίνδυνο είναι το γεγονός οτι σε περίπτωση ανάγκης το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει το ποδήλατο εάν είναι βαρύ ή μεγαλύτερο από το σωστό μέγεθος.
  • Εάν και δεν θεωρήται πάντα cool, γιατί τα επαγγελματικά ποδήλατα δεν τα διαθέτουν (πρότυπα) μη ξεχνάτε τα φώτα. Εάν το παιδί σας κυκλοφορεί το βράδυ, ανεξάρτητα αν η περιοχή έχει φωτισμό, το ποδήλατό του χρειάζεται ειδικά φώτα για μπροστά και πίσω και αντανακλαστικά πλαστικά στους τροχούς (για να το διακρίνεται και από το πλάι). Αν υπάρχει πράγματι πρόβλημα με την coolness τότε προτιμήστε ένα ποιο ακρίβό εξοπλίσμό με λάμπες LED που είναι μικρότερος, διακριτικός και φυσικά cool!

Μετά απ’ όλα αυτά ακόμα και ο πιο περήφανος γονέας, μπορεί να τρέχει απλά δίπλα στο ποδήλατο.


Ποδήλατο και ασφάλεια

Little Racer Τα παιδιά χρειάζονται πρότυπα. Για αυτό το λόγο όταν κάνετε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας φοράτε όλοι πάντα ειδικό προστατευτικό ποδηλατικό κράνος. Άσχετα εάν κάνετε ποδήλατο στο δρόμο, στο βουνό ή σε πάρκο.

Όπως και ο μπόμπιρας στη φωτογραφίας μιμείται τα πρότυπά του, έτσι και εσείς προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί σας ποδηλάτες δρόμου και βουνού που φορούν πάντα κράνος. Οι γονείς συμπεριλαμβάνονται.

Πριν τις πρώτες εξορμήσεις κάντε ορισμένες ασκήσεις μαζί με το παιδί σας που περιέχουν στροφές και φρεναρίσματα.

Τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρες οδηγίες. Όταν θεωρήσετε ότι υπάρχει κίνδυνος να είστε συγκεκριμένος. Μη λέτε μόνο "Προσοχή". Καλύτερα μπορεί να είναι: "Προσοχή έρχεται αυτοκίνητο. Φρέναρε σε παρακαλώ".

Παιδιά κάτω των 10 ετών, ακόμα και εάν έχουν εκπαιδευτεί, δεν έχουν πάντα την ωριμότητα να χρησιμοποιήσουν σωστά όσα έχουν μάθει και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να τους επιτρέπουμε να οδηγούν το ποδήλατό τους στο δρόμο.

Τα παιδιά που κυκλοφορούν με το ποδήλατο στο δρόμο πρέπει να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας.


Που να αγοράσω παιδικά ποδήλατα;

Σας συνιστούμε να αγοράσετε το ποδήλατο από ένα ειδικευμένο κατάστημα ποδηλάτων και όχι από το σούπερ μάρκετ ή απο ένα πολυκατάστημα.

Τα καλά μαγαζιά όχι μόνο προσφέρουν πολλές φορές δωρεάν επιδιορθώσεις τον πρώτο χρόνο (εγγύηση) αλλά και σας συμβουλεύουν κατάλληλα για την επιλογή του ποδηλάτου, του δικού σας και του παιδιού σας.

Το παιδιά σας μεγαλώνουν και πολλές φορές μπορείτε με μια επιβάρυνση να ανταλλάξετε το παλιό ποδήλατο του παιδιού σας με ένα καινούργιο ή το μαγαζί να σας βοηθήσει να το πουλήσετε.

Μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα καλύτερο ποδήλατο το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στα παιδιά, θα χαλάσει λιγότερες φορές και όταν έρθει η ώρα για μεγαλύτερο ποδήλατο, θα μπορεί το "παλιό" να δοθεί με την ίδια ασφάλεια και σιγουριά στο μικρότερο αδελφάκι.


 

Βόλτα στη πόλη με το ποδήλατο;

Εάν δεν έχετε είστε συνηθισμένος να κινήστε με το ποδήλατο και θέλετε να γνωρίσετε την πόλη σας με αυτό το απίθανο μεταφορικό μέσο σας συνιστούμε να προτιμήσετε τις οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται από εταιρίες η από τους εθελοντές της πρωτοβουλίας "Η πόλη με ποδήλατο " (υποστηρίζεται από την Γραμματεία Νέας Γενειάς).

Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να εξοικειωθείτε με το ποδήλατο μαζί με άλλους λάτρες του, περνώντας ωραίες στιγμές και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους.

Ποδήλατο μαζί με τα παιδιά με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον

Κάποτε, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, ο δείκτης της ανάπτυξης μίας χώρας θα μετριέται με τον αριθμό των ποδηλάτων που διαθέτει και το βαθμό χρήσης τους.

1989 Μάρσια Λόου, Worldwatch, Ποδήλατο: Όχημα για έναν μικρο πλανήτη

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.