Ποιό άθλημα μου ταιριάζει;

Ποιό άθλημα μου ταιριάζει;

Κάθε άθλημα και κάθε παιδί διαφέρει, κάποια ταλέντα αναπτύσσονται και κάποια πρέπει να ωριμάσουν για να εξασκηθούν.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει; Ποιο άθλημα; Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα; Ο εξοπλισμός; Πόσο χρόνο πρέπει να επενδύσουμε; Τι τραυματισμούς να περιμένουμε;

Ο επόμενος ενδεικτικός οδηγός ίσως σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάμεσα στα πιο «κοινά» σπορ που μπορεί να κάνει ένα παιδί και το γιατί.

Ξεκινάμε με τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας πριν κάνουμε το πρώτο βήμα, διότι όπως και να το κάνουμε, είναι μια δέσμευση. Το να πιέσουμε το παιδί να συμμετάσχει ή να νικήσει ή να ξεπεράσει τον εαυτό του, είναι συνταγή για αποτυχία. Να λάβουμε υπ’ όψιν ότι πιθανόν να μην του αρέσει, ή ότι δεν έχει το απαραίτητο ταλέντο, και ίσως κάποιο άλλο άθλημα να του ταιριάζει περισσότερο.

Παρακάτω υπάρχει μια μικρή έρευνα αγοράς για το τι να περιμένετε από κάποια από τα πιο γνωστά και προσιτά σπορ, καθώς και τηλέφωνα και διευθύνσεις ομοσπονδιών, κόστος εξοπλισμού (αν υπάρχει) και ενδεικτικές τιμές μαθημάτων.


 

Από 2-5 ετών Κολύμπι, Γιόγκα, Χορός

Κολύμπι για παιδιά

Κολύμπι για παιδιά

Τα υπέρ:

Άσθμα: Το κολύμπι είναι το τέλειο άθλημα για παιδιά με άσθμα. Μια έρευνα έδειξε ότι από τα 73 παιδιά που ξεκίνησαν κολύμπι, τα μισά χρειάστηκαν τα μισά φάρμακα από ένα σημείο και μετά. Τα δύο τρίτα χρειαζόταν λιγότερες ποσότητες φαρμάκων. Ο αέρας πάνω από το νερό είναι υγρός και βοηθάει στην αποφυγή κρίσεων. Αρθρώσεις: Το κολύμπι είναι πλήρης άσκηση που βοηθά τους αρθριτικούς και όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα. Το νερό βοηθάει τις αρθρώσεις, το σωματικό σας βάρος μειώνεται ως και 50%, 25% στο στήθος και 10% στον αυχένα.Μια έρευνα έδειξε ότι όσοι κολυμπούν 4 φορές την εβδομάδα γερνούσαν σε πιο αργό ρυθμό από τους υπόλοιπους. Μια έρευνα έδειξε ότι είχαν χαμηλότερη πίεση, τριγλυκερίδια και χοληστερόλη στο αίμα τους, καλύτερη πνευμονική λειτουργία και υγιή μυϊκή μάζα. Ανάπτυξη των μυών: Το κολύμπι χρησιμοποιεί όλους τους μύες και το νερό φέρνει αντίσταση 12 φορές πιο πολύ από τον αέρα. «Δυναμώνουμε».

Τα κατά:

 • Η χλωρίνη επιδρά στους πνεύμονες. Η χρήση  πισινών με ποσότητες χλωρίου αυξάνει τα αναπνευστικά προβλήματα. Τα παιδιά που γυμνάζονται σε κλειστές πισίνες αναπτύσσουν πιο εύκολα άσθμα και βρογχίτιδες. Το χλώριο δεν κάνει καλό, ειδικά στα μικρά παιδιά.
 • Το χλώριο σκοτώνει  κάποια βακτηρίδια του δέρματος αλλά δεν σκοτώνει με την ίδια ευκολία κάποια άλλα που προκαλούν –ας πούμε διάρροιες. Αν το επίπεδο του χλωρίου είναι μικρό, γίνονται χημικές ενώσεις με τα ούρα, τον ιδρώτα και τη χλωρίνη , οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ψάχτε για πισίνες που έχουν σύστημα υπέρυθρων, καλή κυκλοφορία του αέρα και που χρησιμοποιούν μη χλωρικές ουσίες με βάση οξέα όπως το monopersulphate
 • Σιγουρευτείτε ότι το νερό αλλάζεται συχνά.
 • Το κολύμπι βοηθά στη διατήρηση της φόρμας αλλά δεν βοηθάει στην πολύ γρήγορη απώλεια βάρους.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α' Είσοδος πρώην Δυτικού Αεροδρομίου, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Τηλ. 210 09851020
Φαξ 210 09850964
info@koe.org.gr
www.koe.org.gr

 • 10 ευρώ το παιδάκι η εγγραφή. Ο μήνας 45 ευρώ (καθημερινά μαθήματα)
 • Εξοπλισμός από το σπίτι (μαγιό, σαγιονάρες κλπ) . Το σκουφάκι κολύμβησης είναι υποχρεωτικό  και κοστίζει 8 ευρώ.
 • Χρειάζεται Ιατρική Βεβαίωση. Μπορεί να κάνει δοκιμαστικά ένα μπάνιο.

 

Γιόγκα για παιδιά

Γιόγκα για παιδιά

Η γιόγκα είναι πολύ ωφέλιμη για τα παιδιά, τους προσφέρει ευλυγισία, δυνατότητα συγκέντρωσης και ισορροπίας. Αφαιρεί το στρες του διαβάσματος. Αναπτύσσει την επίγνωσή τους, τον έλεγχο και τον συντονισμό του σώματός τους.

Η Γιόγκα βοηθάει στα υπερκινητικά παιδιά αλλά και στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Οι καλές στάσεις είναι αυτές που παρέχουν ηρεμία, ισορροπία,

όπως η στάση του πολεμιστή και η στάση του δέντρου. Πρέπει να καταλάβουν την στάση και να γίνουν δυνατοί σαν τον πολεμιστή ή το δέντρο. Οι στάσεις με συνεργάτη βοηθούν στην ανάπτυξη τηςεμπιστοσύνης.

Μερικά παιδιά δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους και να χαλαρώσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τους βοηθάμε να οραματιστούν ότι είναι στην παραλία και παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα, ώστε να χαλαρώσουν.

Για την εισαγωγή στην γιόγκα υπάρχουν βιβλία όπως το Yoga Bear: Yoga για μικρούς (2-6 ετών) με φωτογραφίες, και οδηγίες για γονείς. Η Γιόγκα μπορεί να είναι συμπληρωματική ενός αθλήματος ή μόνη της, ανάλογα με τις ώρες, την διάθεση και τις αντοχές του κάθε παιδιού.

Χορός για παιδιά

Χορός για παιδιά

Τα θετικά του χορού

 • Από νωρίς, οι χορευτές μαθαίνουν ότι η σωστή στάση του σώματος είναι ό,τι πιο σημαντικό. Έχουν ίσιες πλάτες και το κεφάλι του ψηλά.
 • Συγκέντρωση.
 • Φίλίες
 • Αυτοπεποίθηση. Δεν έχει σχέση με ανταγωνισμό, με βαθμούς και σκορ. Ανεβαίνουν σε μια σκηνή και κάνουν μια δύσκολή φιγούρα που δούλεψαν σκληρά για να την καταφέρουν. Αυτό είναι από μόνο του βραβείο και αγαλλίαση
 • Δέσμευση. Απέναντι στο γκρουπ για το χορευτικό, για την εξάσκηση. Υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των παιδιών γιατί αλληλεξαρτώνται. Δεν απογοητεύουν τους άλλους και δεν τους απογοητεύουν. Πίστη και αφοσίωση στον κοινό στόχο

Από 6-7 ετών Ποδόσφαιρο, Τένις, Πολεμικές Τέχνες, Ιππασία κτλ.

Ποδόσφαιρο για παιδιά

Ποδόσφαιρο και παιδιά

Το ποδόσφαιρο, όπως όλα τα ομαδικά σπορ, μαθαίνει στο παιδί την συνεργασία, την αυτοπειθαρχία, βοηθάει το παιδί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλους, ενώ διασκεδάζει. Ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν και τα δύο φύλα, αν και θεωρείται πιο «αγορίστικο» σπορ. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν τον εαυτό τους και τους συμπαίκτες τους, όπως σε όλα τα ομαδικά σπορ, όπως το μπέιζμπολ, το μπάσκετ…

Αν η ομάδα είναι μικτή, τα αγόρια μαθαίνουν να σέβονται τα κορίτσια, μέσα από την συνεργασία, τα παιδιά παίρνουν ανεκτίμητα μαθήματα συμπεριφοράς που θα τους διευκολύνουν ως ενήλικες.

Τα υπέρ του ποδοσφαίρου είναι σωματικά, κοινωνικά, εγκεφαλικά και διδάσκει την ευγενή άμιλλα.

Τα κατά είναι η κούραση, τα πιθανά σπασμένα κόκκαλα, οι θλάσεις και τα διαστρέμματα, όπως και στα περισσότερα σπορ.

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 137, N. Σμύρνη Τ.K. 17121
Τηλέφωνο: 210- 93 06 000
e-mail: info@epo.gr
web: www.epo.gr

30 ευρώ τον μήνα, 15 ευρώ η εγγραφή. Δεν χρειάζεται εξοπλισμός, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια βοηθάνε.

Τένις για παιδιά

Τένις για παιδιά

Το τένις θεωρείται από τα καλύτερα αθλήματα. Οι παίκτες του τένις έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αντοχή και αισιοδοξία ενώ είναι χαμηλά τα επίπεδα θυμού, άγχους και έντασης σε σύγκριση με άλλους αθλητές, βάση μιας έρευνας της Dr. Joan Finn (Southern Connecticut State University.)

Το Τένις προϋποθέτει αντίληψη και εγρήγορση, κάτι που βοηθάει στις νέες επισυνάψεις του εγκεφάλου, βοηθώντας το έτσι να αναπτυχθεί (University of Illinois).

Το τένις καίει περισσότερες θερμίδες από την αεροβική άσκηση, το πατινάζ, την ποδηλασία.

 
Σωματικοί Λόγοι

Το Τένις βοηθάει/προσφέρει:

 • Καλύτερη ενέργεια.
 • Οξυγονώνει το σώμα.
 • Από επιτάχυνση σε πηδηματάκια, δίνει στο σώμα μια πλήρη άσκηση.
 • Δυναμώνει τα πόδια και βοηθάει στον συγχρονισμό του σώματος.
 • Δίνει ευλυγισία.
 • Βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών.
 • Εξασκεί τον συγχρονισμό ματιού-χεριού.

Ψυχολογικοί Λόγοι

 • Αναπτύσσει την ηθική λόγω της σκληρής δουλειάς.
 • Αναπτύσσει πειθαρχία.
 • Ευγενή άμιλλα.
 • Μαθαίνει στο παιδί την υπευθυνότητα, μόνο αυτό μπορεί να εξασκηθεί για να νικήσει, αυτό ελέγχει τον εξοπλισμό σου.
 • Μαθαίνει να αντιμετωπίζεις τα τυχαία γεγονότα (βροχή, αέρας) της ζωής.
 • Μαθαίνει να χειρίζεται το στρες του.
 • Σκέφτεται στρατηγικές και μαντεύει τις κινήσεις του αντιπάλου του.
 • Λύνει προβλήματα, αφού το τένις βασίζεται στις γωνίες, την φυσική και τη γεωμετρία. 

Οι επιστήμονες –διαβάζω σε ένα ξένο άρθρο- θεωρούν το τένις το ύψιστο σπορ για την πλήρη ανάπτυξη που φέρνει στο νου, στο σώμα και στη διάθεση. Είναι ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες, μπορεί να ξεκινήσει το παιδί σας, αλλά κι εσείς, όποια ηλικία και αν έχετε. Και να το συνεχίσετε, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης

Διεύθυνση: Ε.Φ.Ο.Α. ΥΜΗΤΤΟΥ 267, 11631 ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. Γραφείου: 210-7563170 - 2
FAX: 210-7563173

Συνιστάται: Από 4,5 ετών  2 φορές την εβδομάδα για 1 ώρα

35 ευρώ τον μήνα, 13 ευρώ η εγγραφή. Πακέτα 35-50 ευρώ (οι τιμές διαφέρουν από σχολή σε σχολή).

Πολεμικές τέχνες

Πολεμικές τέχνες για παιδιά

Υπάρχουν, ευτυχώς ή δυστυχώς πολλές και μια πληθώρα από άρθρων δεν θα μας έφτανε για να καλύψουμε το καράτε, το κουνγκ-φου, το ταεκβοντό, το κικ-μπόξινγκ και πάει λέγοντας.

Όμως, όποια πολεμική τέχνη και να διαλέξετε, σιγουρευτείτε ότι ο δάσκαλος είναι υπομονετικός, «σοφός», και όχι κάποιος πρώην νταής που έτυχε να βγάλει ένα δίπλωμα.

Δείτε αν φέρεται σε σας και στα παιδιά με σεβασμό, προσέξτε το πώς κινείται και πράττει, αν θα μάθει στο παιδί αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και θα του προσφέρει εσωτερική γαλήνη, ή θα διοχετεύσει λάθος σπόρους και λόγους ανάπτυξης της τέχνης, που δεν παύει να είναι μια μορφή βίας, αν δεν διδαχτεί σωστά.

Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού - Κούνγκ Φου

Κηφισίας 37
ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης
15123 Μαρούσι
τηλ./fax 210 7212996
Γραμματεία: info@wushu.org.gr 

25 ευρώ εγγραφής
65 ευρώ τον μήνα

2-3 φορές την εβδομάδα, από 1 ώρα

Στολή, ζώνη κλπ 60 ευρώ

 


Ιππασία για παιδιά

Ιππασία για παιδιά

Τα προτερήματα της Ιππασίας.

 • Το παιδί αναπτύσσει μια σχέση με το άλογο, μαθαίνει να το φροντίζει, να προσέχει για σημάδια και ενδείξεις της κατάστασης του. Μαθαίνει να σέβεται τον «συνεργάτη» του,
 • αποκτά καλύτερη ισορροπία και αίσθηση ελευθερίας. Μαθαίνει υπευθυνότητα και αναπτύσσει αυτοεκτίμηση.

Τα άλογα είναι μεγάλα ζώα και μπορεί να τραυματιστεί το παιδί. Επιβάλλεται η χρήση καπέλου-κράνους.

 

 

Σωματικοί Λόγοι

 • Δυναμώνουν οι μύες και επιταχύνεται ισορροπία του σώματος.
 • Συγχρονισμός, καλύτερα ρεφλέξ.
 • Στρέτσινγκ των προβληματικών μυών.
 • Ωφέλιμο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.(*)
 • Βοηθάει τις αρθρώσεις.
 • Καλυτερεύει την αναπνοή και το κυκλοφορικό.
 • Αναπτύσσει την όραση και την αντίληψη. 
 • Κοινωνικό συναισθηματικοί Λόγοι
 • αυξάνεται η αυτοπεποίθηση
 • Το παιδί μαθαίνει να παίρνει υπολογισμένα ρίσκα
 • Ανάπτυξη της υπομονής
 • Αυτοπειθαρχία και συναισθηματικός έλεγχος
 • Ανάπτυξη σεβασμού στα ζώα και την φύση, φροντίδα και υπευθυνότητα.
  :

(*) Η Ιππασία είναι πολύτιμό εργαλείο και στη χώρα μας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η θεραπευτική Ιππασία και η Ιπποθεραπεία είναι οι δυο κατηγορίες που ωφελούν τον μικρό αναβάτη. The National Center on Physical Activity and Disability

Αγοράστε από δεύτερο χέρι αν κάνετε ιππασία μια ώρα την εβδομάδα. Το «νέο» δέρμα είναι σκληρό και άβολο, προτιμήστε τον εξοπλισμό από δεύτερο χέρι που έχει «μαλακώσει».

Όμως προσοχή αν είστε άσχετος, αν μπορείτε πάρτε κάποιον μαζί σας που ξέρει από αυτά. Μπορεί πχ αν αγοράσετε σέλα, να μην χωρά στο άλογό σας. Μερικά άλογα καταπονημένα από την καθημερινή ανάβαση ωρών, μπορεί να νιώσουν δυσφορία.

Αγοράστε νέο κράνος.

Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας

Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 19402
Τηλέφωνα       22990 49350,1,2 - 22990 49617
eoi
@ath.forthnet.gr
press
@equestrian.org.gr

Έως 8 ετών παιδάκια 10 μαθήματα(όποτε θέλουν κατόπιν συνεννοήσεως) 150 ευρώ

Χρειάζεται ιατρική βεβαίωση

Εξοπλισμός όχι απαραίτητος.


Τραυματισμοί 

Και φτάνουμε και στα δυσάρεστα. Σε κάθε άθλημα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ο οποίος σε μικρές ηλικίες είναι της τάξεως της μελανιάς και του διαστρέμματος, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να φτάσει και το κάταγμα.

Οξείς τραυματισμοί

Στατιστικά οι πιο πολλοί σοβαροί τραυματισμοί έχουν να κάνουν με τα μάτια, τα κόκκαλα, αιμορραγίες και τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη. Συνήθως αυτό οφείλεται στην απουσία καλού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Παραδείγματος χάρη, ξέρατε ότι στο μπάσκετ και σε παιχνίδια με ρακέτες, οι περισσότεροι τραυματισμοί οφθαλμών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι παίκτες φόραγαν προστατευτικά γυαλιά; Πολλά παιδιά επίσης έχουν σπάσει πόδια στο μπέιζμπολ (σόφτμπολ για τα κορίτσια) λόγω της «γλίστρας» που κάνουν στην βάση.

Χρόνιοι τραυματισμοί

Μια διαφορετική κατηγορία τραυματισμών είναι  από επαναληπτικές κινήσεις που καταπονούν τα οστά και τους μύες. Είναι πιο προβληματικοί τραυματισμοί όταν γίνονται σε παιδιά γιατί είναι ακόμα στην ανάπτυξη.

Μερικά παραδείγματα είναι:

 • Πόνος στο εσωτερικό και το πάνω μέρος του γονάτου. Το γόνατο πρήζεται λόγω φλεγμονής του τένοντα.
 • Τραυματισμός του αγκώνα. Πολλές επαναληπτικές βολές μερικές φορές επιφέρουν τραυματισμό στον αγκώνα.
 • Πρήξιμο του ώμου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους κολυμβητές ή στους ρίπτες μπάλας. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο πίσω μέρος της πλάτης.
 • Σπονδυλίτιδα. Είναι τραύμα από συνεχόμενες ασκήσεις της πλάτης. Συναντάται στα παιδιά που πάιζουν ποδόσφαιρο, ράγκμπι, πάλη, κατάδυση και ενόργανη.   

Κάποιο τραυματισμοί γίνονται από

 • απότομη ανάπτυξη ( ανισορροπία μεταξύ δύναμης και ευλυγισίας)
 • μη επαρκές ζέσταμα
 •  υπερβολική άσκηση ( χρόνος, επανάληψη)
 • κακός εξοπλισμός (κακά παπούτσια χωρίς στήριξη παραδείγματος χάριν)

«Επαναληπτικοί» τραυματισμοί

Αυτοί συμβαίνουν όταν κάποιος επιστρέφει στο άθλημα πριν θεραπευτεί τελείως κάποιο τραύμα του.

Το να ξαναρχίσει το παιδί απότομα το άθλημα μετά από τραυματισμό, δεν συνιστάται. Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι πρέπει να γίνει με το μαλακό, ειδάλλως θα ξανάπαει στο νοσοκομείο.

Πρώτες βοήθειες

Αν το παιδί δεν μπορεί να λυγίσει το μέλος, κουτσαίνει ή έχει χάσει τις αισθήσεις του, πρέπει να λάβει πρώτες βοήθειες και να το δει γιατρός.

Πολλοί προπονητές έχουν την τάση να αγνοούν τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους, νομίζοντας ότι είναι δικαιολογία. (Μερικοί το παρατραβάνε και συμπεριφέρονται και σε ενήλικες με τον ίδιο τρόπο.)

Είναι καλύτερα να κάτσει εκτός παιχνιδιού ένα παιδί που παραπονιέται. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσει κάποιο σπορ. Ίσως ο γιατρός συμβουλέψει να μην καταπονηθεί κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας, και καλή διασκέδαση, μικροί και μεγάλοι.

από την Lili