Πώς να πείτε στο αφεντικό σας ότι είστε έγκυος

Πώς να πείτε στο αφεντικό σας ότι είστε έγκυος

Μάθατε το υπέροχο νέο της εγκυμοσύνης σας. Όμως πρέπει να ενημερώσετε και τον εργοδότη σας. Πότε είναι η σωστή στιγμή γι’ αυτό;

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να συμπληρώσουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, όταν ο κίνδυνος της αποβολής μειώνεται σημαντικά και είναι πιο σίγουρες ότι όλα θα πάνε καλά. Όμως μπορεί και να μην θέλετε να περιμένετε μέχρι να φαίνεται καθαρά η εγκυμοσύνη σας.

Δείτε πιο κάτω τι θα πρέπει να εξετάσετε για να αποφασίσετε πότε πρέπει να ανακοινώσετε το νέο της εγκυμοσύνης σας:

• Μήπως έχετε κάποιες επιπλοκές; Αν ναι, ίσως να είναι καλύτερα να το πείτε στους συναδέλφους σας. Εάν η πρωινή αδιαθεσία σας ταλαιπωρεί, είναι πολύ καλύτερα να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας, παρά να τηλεφωνείτε συχνά δηλώνοντας ότι είστε άρρωστη. Εάν ξέρουν ότι είστε έγκυος οπωσδήποτε θα σας βλέπουν με συμπάθεια και κατανόηση.

• Έχετε μήπως μία πολύ έντονη και αγχωτική δουλειά; Εάν ναι, θα πρέπει να πείτε το νέο της εγκυμοσύνης νωρίς στους συναδέλφους και τον εργοδότη σας, για το καλό το δικό σας και του μωρού σας. Γιατί έτσι θα υπάρχει χρόνος να αλλάξει για λίγο η ευθύνη της εργασίας σας. Το ίδιο ακριβώς είναι απαραίτητο να γίνει, αν είστε καθημερινά εκτεθειμένη σε χημικές ουσίες ή οποιαδήποτε εργασία που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για το μωρό σας.

• Πως νομίζετε ότι θα δεχτούν τα νέα σας; Αυτό θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες, όπως η κουλτούρα του χώρου εργασίας σας, ο βαθμός που έχει επηρεαστεί, θετικά ή αρνητικά, από εγκυμοσύνες άλλων συναδέλφων και η σχέση σας με τον προϊστάμενο σας.

Αν είστε βέβαιες ότι ο εργοδότης σας θα χειριστεί την είδηση με επαγγελματικό τρόπο είναι λογικό να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες/διευκολύνσεις, που παρέχει η εταιρεία σας και μπορούν να βοηθήσουν να εργάζεστε με λιγότερο άγχος. Η βοήθεια αυτή είναι πιο χρήσιμη κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς όμως ορισμένοι εργοδότες δεν δέχονται ευχάριστα τα νέα της εγκυμοσύνης. Αν ανησυχείτε για την αντίδραση του δικού σας εργοδότη, προχωρήστε με προσοχή. Δηλαδή, περιμένετε μέχρι να φτάσετε στη 14η ή 20η εβδομάδα της κύησης. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποδείξετε ότι μπορείτε να διεκπεραιώσετε πολύ καλά την εργασία σας, αν και είστε έγκυος.

Εάν είναι δυνατόν, περιμένετε να το ανακοινώσετε, αφού έχετε ήδη τελειώσει κάποιο έργο που σας έχει ανατεθεί. Είναι άλλο ένα ισχυρό μήνυμα ότι η παραγωγικότητα σας δεν έχει επηρεαστεί.
Επίσης θα μπορούσατε να περιμένατε πρώτα κάποια προαγωγή ή αύξηση στο μισθό σας και μετά να το ανακοινώσετε, για να είστε σίγουρη ότι η εγκυμοσύνη δεν θα επηρεάσει μία τέτοια απόφαση.

Πώς να προετοιμαστώ για να μιλήσω στον εργοδότη μου;
Πρώτα απ’ όλα ενημερωθείτε σωστά. Μάθετε ποιες είναι οι επιλογές της άδειας μητρότητας. Και ποια είναι η πολιτική της εταιρείας σας.
Ο εκπρόσωπος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, αν βέβαια υπάρχει, θα σας ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε άλλες συναδέλφους που απέκτησαν παιδάκι πριν από σας. Είναι όμως σημαντικό να τους έχετε εμπιστοσύνη, γιατί ασφαλώς πρέπει να ενημερώσετε εσείς τον προϊστάμενό σας.

Θα μπορέσουν να σας ενημερώσουν τι προτάσεις άδειας μητρότητας είχαν, τι είδους απάντηση πήραν από τον εργοδότη όταν το ανακοίνωσαν, καθώς και ποιοι από τη διεύθυνση βοήθησαν και ποιοι όχι.
Μετά κάντε το πρόγραμμά σας. Υπολογίστε το χρόνο που νομίζετε ότι θέλετε να πάρετε άδεια. Εξετάστε τα χρήματα που δικαιούστε, σύμφωνα με το νόμο, το διάστημα της άδειά σας και αν θέλετε και μπορείτε να πάρετε άδεια χωρίς να πληρώνεστε από την εργασία σας, δικαιούστε τότε κάποιο επίδομα.

Μην αμελήσετε να συζητήσετε με τον προϊστάμενό σας και να του προτείνετε κάποιες λύσεις για το διάστημα που θα λείψετε για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εργασία σας. Επίσης θα πρέπει να ξέρει αν σκοπεύετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας μετά την άδεια μητρότητας. Εάν όχι, οφείλετε οπωσδήποτε να το πείτε, για να έχει το χρόνο να σας αντικαταστήσει.
Πρέπει φυσικά να αποφασίσετε αν θα επανέλθετε με πλήρη απασχόληση ή αν είναι δυνατόν, με μερική. Είναι καλό να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και ο εργοδότης σας, τα σχέδια σας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όμως αν ο εργοδότης μου, δεν ακούσει ευχάριστα το νέο της εγκυμοσύνης μου;
Θωρακίστε τον εαυτό σας! Μπορεί να ακούσετε κακά σχόλια ή μία αρνητική αντίδραση γεμάτη άγχος από το αφεντικό σας, ειδικά αν η εταιρεία σας δεν έχει αντιμετωπίσει μία προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη σας μπορεί να επηρεάσει το πώς θα σας αντιμετωπίζουν στη δουλειά. Ο εργοδότης και οι συνάδελφοί σας μπορεί να ανησυχούν ότι δεν θα επιστρέψετε μετά την άδειά σας, και οι δικές σας ευθύνες θα πέσουν σε αυτούς. Αν αντιμετωπίσετε αρνητική αντίδραση, ανταποκριθείτε με επαγγελματισμό, θετικά και σταθερά. Διαβεβαιώστε τον εργοδότη σας, ότι θα κάνετε ότι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αν όμως, υποβιβαστείτε ή σας απολύσει ο εργοδότης σας, όταν μάθει για την εγκυμοσύνη, πρέπει να ξέρετε όλα τα δικαιώματά σας. Ο νόμος εξασφαλίζει καλά τη μητρότητα.

Να συζητήσω την εγκυμοσύνη μου στη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας;
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για νέα δουλειά δεν είστε υποχρεωμένη να το πείτε, αλλά εάν ήδη διακρίνεται, αφού μιλήσετε για τις δεξιότητες, την εμπειρία σας και τον ενθουσιασμό σας για τη συγκεκριμένη δουλειά, ασφαλώς και πρέπει να μιλήσετε και για την εγκυμοσύνη σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για τα προσόντα σας, μπορείτε να πείτε τα σχέδια σας για μετά την γέννηση του μωρού σας, χωρίς να είναι αυτά ο πρωταρχικός στόχος της συνέντευξης.

Αναφέρετε τα σχέδιά σας με επαγγελματικό τρόπο και να είστε έτοιμη να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την άδεια μητρότητας, την πρόθεσή σας να επιστρέψετε στη δουλειά, καθώς και την ικανότητά σας να διαχειριστείτε την εργασία σας με ένα νεογέννητο στο σπίτι. Προσπαθήστε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη, χωρίς όμως να υπόσχεστε πάρα πολλά.

Τώρα, αν δεν φαίνεται ακόμη η εγκυμοσύνη σας, είναι σε σας να αποφασίσετε αν θέλετε να το πείτε ή όχι. Ίσως αισθάνεστε άσχημα να το πείτε σε κάποιον ξένο πρώτα, ενώ η οικογένεια και οι φίλοι σας δεν το γνωρίζουν ακόμη.
Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, ασφαλώς δεν ξέρετε πως θα νιώθετε μετά τον τοκετό. Θα θέλετε να γυρίσετε αμέσως στη δουλειά; Μετά από μερικούς μήνες; Μετά από ένα χρόνο; Έτσι είναι δύσκολο και καλύτερα να αποφύγετε να δώσετε κάποιες υποσχέσεις στον εργοδότη σας, ιδίως σε μία καινούργια δουλειά.

Όμως σκεφτείτε πως θα νιώσει, όταν μετά από λίγους μήνες πείτε για την εγκυμοσύνη σας. Το γεγονός ότι δεχτήκατε τη δουλειά χωρίς να το αποκαλύψετε μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας.
Μπορεί να πιστεύετε ότι θα χάσετε μία ευκαιρία για δουλειά αν αποκαλύψετε ότι είστε έγκυος και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά αν μία εγκυμοσύνη είναι αρνητικός παράγοντας για το μελλοντικό αφεντικό σας, αυτό θα μπορούσε να είναι κόκκινη σημαία, ότι σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εταιρία δεν θα είναι φιλική προς την οικογένεια της νέας μητέρας.

Εάν αντίθετα, αποκαλύψετε ότι είστε έγκυος και σας προσφερθεί η εργασία, αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να συζητήσετε όμορφα, επαγγελματικά και ανοικτά για όλα τα θέματα υγείας που σας απασχολούν με τον μελλοντικό εργοδότη σας. Όπως επίσης μπορείτε να μάθετε το είδος της κάλυψης και την πολιτική της εταιρείας για την εγκυμοσύνη και αργότερα για την άδεια μητρότητας, πριν δεχτείτε τη συγκεκριμένη θέση.

Σκεφτείτε ήρεμα και χωρίς άγχος το υπέροχο νέο της εγκυμοσύνης σας. Φερθείτε επαγγελματικά σεβόμενη τον εργοδότη σας και τους συναδέλφους σας. Όμως μην ανεχθείτε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τη δική σας υγεία και φυσικά το μωράκι σας.