Πως θα ισορροπήσετε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός της εγκυμοσύνης σας και το ότι είστε ήδη μητέρα ενός μικρού παιδιού

Πως θα ισορροπήσετε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός της εγκυμοσύνης σας και το ότι είστε ήδη μητέρα ενός μικρού παιδιού

Έχετε ένα μικρό παιδί που τρέχει γύρω γύρω και άλλο ένα που σας θυμίζει την παρουσία του με τα στριφογυρίσματα στην κοιλιά σας;

Υπομονή και ηρεμία. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να απολαύσετε  την εγκυμοσύνη  και τη μητρότητα.

Η εγκυμοσύνη είναι διαφορετική τη δεύτερη φορά, ιδίως όταν το παιδάκι σας είναι ακόμη μικρό. Μερικά από τα γνωστά συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να είναι τώρα πιο έντονα και ενώ την πρώτη φορά είχατε χρόνο να ξεκουραστείτε και να προετοιμάσετε την άφιξη του μωρού σας τώρα αυτό είναι πλέον αδύνατο.

Η θετική πλευρά

Τώρα έχετε ένα μικρούλι που σας βοηθά να μην έχετε χρόνο να σκεφτείτε τη πρωινή αδιαθεσία και μπορείτε μαζί του να μοιραστείτε ένα υπνάκο. Επίσης εάν πλέον μπορεί να περπατάει δεν χρειάζεται να το έχετε συνέχεια αγκαλιά. Επωφεληθείτε όταν πει «εγώ θα το κάνω»! Για να ισιώσετε και να ξεκουράσετε λίγο την πλάτη σας. Έχετε πάντα το καροτσάκι του κοντά σας μήπως κουραστεί και θέλει αγκαλιά.

Η σκληρή πλευρά

Η εγκυμοσύνη είναι πολύ κουραστική και το ίδιο είναι η φροντίδα του μικρού παιδιού. Τώρα χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση και να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, όσο το επιτρέπει το παιδί σας. Βέβαια θα έχετε λιγότερο χρόνο για τις άλλες δουλειές σας. Το καρότσι του θα σας βοηθήσει να μην σηκώνετε πολύ βάρος, (το μικρούλι μαζί με τα παιχνίδια του και την τσάντα με τα απαραίτητα), τώρα που η κοιλιά σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Τι θα σας βοηθήσει;

Ζητήστε βοήθεια. Μην ντρέπεστε να δεχτείτε βοήθεια από το σύντροφό σας, τη μητέρα σας ή την καλή σας φίλη. Μπορείτε να πάτε το παιδάκι σε ένα παιδότοπο με φύλαξη βέβαια, στο σπίτι της φίλης σας ή να έχετε μία baby sitter για ορισμένες ώρες. Αυτό θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο για σας, για να κάνετε ορισμένες απαραίτητες εργασίες ή απλά να ξεκουραστείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Είναι σίγουρα δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε μέσα στην ημέρα να κάνετε κάποια άσκηση, όπως για παράδειγμα πάρτε το μικρό με το καρότσι του και περπατήστε στο πάρκο. Ή δείτε αν στο γυμναστήριο σας υπάρχει αίθουσα για τα παιδιά. Αφήστε για λίγη ώρα το μικρό με τον σύντροφό σας για να κάνετε yoga.

Όταν είστε μόνη σας με το παιδί, επιμείνετε στην κανονική καθημερινή ρουτίνα σας, όσο καλύτερα μπορείτε. Γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να περιμένει, είναι πολύ καλό γι’ αυτό και για σας την ίδια.

Βέβαια ορισμένα πράγματα θα αλλάξουν και αυτό είναι φυσικό. Μην έχετε ενοχές αν δεν μπορέσετε να παραβρεθείτε στην γιορτή του παιδικού σταθμού ή δεν καταφέρατε να έχετε φρέσκα λαχανικά κάθε μέρα στο τραπέζι σας. Εάν είναι δυνατόν δημιουργήστε ένα ασφαλή χώρο στο σπίτι που μπορεί το παιδάκι να παίξει για λίγο μόνο του, ενώ εσείς μπορείτε να ξεκουραστείτε ή και να τρέξετε στο μπάνιο.

Όταν αισθανθείτε ιδιαίτερα πιεσμένη και αγχωμένη, σκεφτείτε ότι δεν θα είστε για πάντα έγκυος και ότι εσείς και τα μωράκια σας θα είστε μια χαρά.