Πότε και πως μπορείτε να πείτε στο μικρό σας ότι είστε έγκυος.

εγκυμοσύνη πότε θα το πείτεΤα περισσότερα νήπια δεν έχουν το λεξιλόγιο ή τη νοητική ικανότητα για να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα μωρό που μεγαλώνει μέσα στη μαμά τους. Ότι και να πείτε δεν θα καταλάβει πολλά πράγματα έως ότου δει το μωράκι.

Ένα παιδί κάτω των 18 μηνών είναι πιθανό να μην καταλάβει ότι είστε έγκυος, ίσως μόνο προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Εάν έχει αρχίσει να μιλάει και να παίζει με κούκλες (το κοριτσάκι βέβαια) θα είναι σε καλύτερη θέση να φανταστεί ένα μωρό πριν τη γέννησή του. Φυσικά, δεν χρειάζεται να του ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας. Εάν τώρα είναι πάνω από 18 μηνών ή μεγαλύτερο, μπορείτε να μιλήσετε για την εγκυμοσύνη σας, όταν πια είναι σίγουρη και φαίνεται η κοιλιά σας. Έτσι, θα έχει κάποια ένδειξη. 

Όταν πείτε τα νέα της εγκυμοσύνης σας στην οικογένειά σας και τους φίλους, είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθει και το μικρό σας για το καινούργιο αδελφάκι του, από σας και όχι από κάποιον άλλο.

Εάν έχετε ναυτία, πόνους ή αισθάνεστε κουρασμένες, πείτε του απλά ότι πρέπει να ξεκουραστείτε πρώτα και μετά θα παίξετε. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να μην συνδεθούν τα συμπτώματα σας με την εγκυμοσύνη, έτσι δεν φταίει το νέο μωρό επειδή αισθάνεστε αδυναμία και δεν μπορείτε να παίξετε μαζί του.

Όταν είστε έτοιμες να μιλήσετε για τον ερχομό του καινούργιου μωρού στο σπίτι, επιλέξτε μία στιγμή που το παιδάκι σας είναι ήρεμο, δεν έχει κάποια άλλη αλλαγή στη ζωή του, δηλαδή αρχή παιδικού σταθμού, μετακίνηση από την κούνια σε κρεβάτι ή καινούργια baby sitter. Η παρουσία και των δύο γονέων στη συζήτηση αυτή, είναι ότι το καλύτερο.

Πως θα χειριστώ την περίπτωση αποβολής;

Στην περίπτωση αυτή, θα του εξηγήσετε απλά ότι το μωράκι δεν μπορούσε να μεγαλώσει αρκετά για να γεννηθεί και ότι αργότερα μπορεί να δοκιμάσετε πάλι. Δεν είναι κακό να σας δει να κλαίτε ή να είστε στενοχωρημένες. Μπορεί να εκφράσει και εκείνο λύπη ή στενοχώρια, επειδή όμως βλέπει εσάς λυπημένες και όχι γιατί καταλαβαίνει το ίδιο, την απώλεια. Η προσπάθειά σας σιγά – σιγά να αισθανθείτε καλύτερα είναι ότι πρέπει και για τα δικά του συναισθήματα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να του πω για την εγκυμοσύνη μου;

Πριν πείτε στο παιδί σας για την εγκυμοσύνη αρχίστε να του διαβάζετε παραμύθια σχετικά με τα μωρά και τα αδέλφια. Μπορείτε να μιλήσετε για μερικούς από τους φίλους του παιδιού και τα μικρότερα αδέλφια τους και στη συνέχεια να πείτε: «Κάποια μέρα μπορεί και εσύ να έχεις ένα μικρό αδελφό ή αδελφή».

Μην ξεχάσετε να του μιλήσετε με απλά λόγια και εύκολα. Για παράδειγμα : «αυτή τη στιγμή μεγαλώνει ένα μωράκι μέσα στη μαμά. Έτσι θα έχεις ένα μικρό αδελφό ή αδελφή την άνοιξη». Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν πολύ την έννοια του χρόνου.

Πως είναι πιθανό να αντιδράσει;

Το μικρό σας μπορεί να μη φανεί ότι ενδιαφέρεται για τα νέα σας. Μην παραξενευτείτε αν ενώ εσείς μιλάτε για το καινούργιο μωράκι, εκείνο σας δείχνει τι καλά που πηδάει από τον καναπέ! Ενδιαφέρεται, απλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει.

Εάν σας δείξει ότι είναι ενθουσιασμένο και χαρούμενο, μπορείτε να προτείνετε να πει τα καλά νέα στον παππού, στη γιαγιά και στους άλλους συγγενείς (ακόμη και αν ήδη το ξέρουν). Αυτό θα το κάνει να νιώσει ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο, να πει στον υπόλοιπο κόσμο για το καινούργιο αδελφάκι του.

Εάν το δείτε αναστατωμένο και συγχυσμένο από τα νέα, πείτε του απλά: «Μου φαίνετε ότι είσαι λυπημένο. Θέλεις να κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά;»

Ακούστε τις ιδέες του και δώστε του να καταλάβει ότι τα όποια συναισθήματα του είναι εντάξει με σας. Αφήστε το να αποφασίσει πόσο περισσότερες πληροφορίες θέλει. Δεν χρειάζεται να το επιβαρύνετε με γεγονότα και λεπτομέρειες, αν δεν ενδιαφέρεται.

Ασφαλώς ο ερχομός ενός καινούργιου μωρού στην οικογένεια είναι ένα σημαντικό γεγονός για το μικρό σας. Μιλήστε του ήρεμα και απλά, αφήστε το να συμμετέχει στην προετοιμασία και προσπαθήστε να προετοιμάσετε τις βάσεις για την αποδοχή του νέου μωρού, χωρίς βέβαια σε καμιά περίπτωση να αμελήσετε το παιδάκι σας.