Πότε μπορώ να αφήσω το παιδάκι μου μόνο με τον νέο μου σύντροφο;

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδάκι μου μόνο με τον νέο μου σύντροφο;

Σήμερα, οι μονογονεϊκές οικογένειες πληθήνουν συνεχώς, η δυναμική της οικογένειας αλλάζει και νέα διλήμματα ξεπροβάλουν, που δεν υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια.

Καθημερινά, στις ειδήσεις μαθαίνουμε για μικρά παιδιά που τραυματίστηκαν ή και κακοποιήθηκαν, όταν τα φρόντιζε ο σύντροφος ενός γονέα.

Το γεγονός αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε πότε άραγε είναι η κατάλληλη στιγμή που μπορούμε άφοβα να αφήσουμε το παιδί μας μόνο στη φροντίδα του ή της νέας συντρόφου μας.

Κάποια στιγμή, ο μπαμπάς ή η μητέρα των οικογενειών αυτών, μάλλον θα αποφασίσουν να φτιάξουν πάλι τη ζωή τους, με ένα καινούργιο σύντροφο. Και τότε έρχεται το μεγάλο δίλημμα της σχέσης του παιδιού με τον καινούργιο σύντροφο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, η γνωριμία αυτή να γίνει σιγά σιγά, χωρίς καμία βιασύνη και καλό είναι να μιλήσει ο γονιός πρώτα στα παιδιά για τη καινούργια σχέση. Όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αναπτυχτεί και να θεμελιωθεί το «δέσιμο» αυτό.

Μία ανύπαντρη μητέρα με δύο παιδιά, γνώρισε τον σύντροφό της και βεβαιώθηκε ότι τα παιδιά ένοιωθαν καλά με αυτόν, όταν τον φώναξαν «μπαμπά».

Υπάρχει ένα τεράστιο στοιχείο εμπιστοσύνης και επικοινωνίας όταν ένα καινούργιο πρόσωπο έρχεται στην οικογένεια, όμως είναι απαραίτητο να δοθεί σε όλους, ο κατάλληλος χρόνος.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

  • Τον πρώτο καιρό, μην αφήνετε το παιδί μόνο για πολύ ώρα, ούτε βέβαια εκδρομές.
  • Ίσως την πρώτη φορά που θα είναι μόνοι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν μία ταινία ή να περάσουν λίγη ώρα στο πάρκο.
  • Εάν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να συζητήσει, μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του ότι θα περάσει την ημέρα μόνο του με το νέο σύντροφό σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι αυτός ξέρει, αν το παιδί έχει κάποια αλλεργία.
  • Σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης, πρέπει ο σύντροφός σας να έχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί.
  • Κάποια στιγμή, ιδιαίτερα όταν η σχέση γίνει πιο σοβαρή, το παιδί θα μείνει μόνο του με το σύντροφό σας. Συζητήστε μαζί του και μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τι περιμένετε από τη σχέση αυτή.
  • Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Εάν δεν αισθάνεστε ακόμη έτοιμη να επιτρέψετε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε.