Πρωινή αδιαθεσία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρωινή αδιαθεσία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μαζί με το υπέροχο νέο της εγκυμοσύνης και την απόλυτη ευτυχία που η μέλλουσα μανούλα απολαμβάνει, έρχεται συνήθως και αυτή η τόσο δυσάρεστη και ενοχλητική πρωινή αδιαθεσία, ευτυχώς στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. 

Υπάρχουν φυσικά πολλές καλές συμβουλές από τους ειδικούς για την ανακούφιση της εγκύου, αλλά δεν είναι κακό να γνωρίσουμε και κάποια χρήσιμα πράγματα από την προσωπική εμπειρία γυναικών, που ίσως βοηθήσουν.

Κάθε εγκυμοσύνη μπορεί να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μία φορά μπορεί η μυρωδιά φαγητού να κάνει τη μέλλουσα μανούλα να τρέξει στο μπάνιο. Ή να αισθάνεται πολύ κουρασμένη, ή πάλι να θέλει να κοιμάται όπου μπορεί ή και πολύ νωρίς το βράδυ. Άλλες πάλι φορές να είναι πολύ ευχαριστημένη με ένα πλούσιο πρωινό που θα την κρατήσει χορτάτη για πολλές ώρες.

Ορισμένα από τα συμπληρώματα διατροφής που έχει αποδειχθεί ότι βοήθησαν στην μείωση ή και αποφυγή της πρωινής αδιαθεσίας είναι:

Το μουρουνέλαιο

Το μαγνήσιο

Η κατανάλωση κρεατόσουπας (ζωμού) και πρωτείνης

Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων.

Μαγνήσιο

Η ικανοποιητική ποσότητα μαγνησίου φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Όμως είναι σημαντικό να ξεκινήσει η έγκυος αργά και να αυξάνει σιγά- σιγά τη δόση.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φύκια, η τσουκνίδα (είναι διαθέσιμη σαν βότανο) είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου, αν όμως υπάρχει ανεπάρκεια, θα είναι δύσκολο να αυξηθούν τα επίπεδα αρκετά μόνο μέσω της διατροφής.

Σήμερα υπάρχουν πολλά προϊόντα για να συμπληρωθεί η ποσότητα μαγνησίου, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, μπορεί η γυναίκα να πάρει αυτό που είναι κατάλληλο για την ίδια. Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται πολλές αλλαγές στην πέψη, μπορεί να είναι δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει το μαγνήσιο σωστά, γι’ αυτό η συμβουλή του γιατρού της είναι καλοδεχούμενη.

Μουρουνέλαιο

Το μουρουνέλαιο είναι μία μεγάλη πηγή βιταμινών D και Α και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση και τη χρήση του μαγνησίου στο σώμα. Πολλές γυναίκες διαπίστωσαν ότι ένιωθαν πολύ καλύτερα στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, καταναλώνοντας υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Το μουρουνέλαιο είναι μία μεγάλη πηγή υγιών λιπών.

Οι ειδικοί συνιστούν το μουρουνέλαιο σαν σούπερ τροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, τη δομή των οστών και πολλά άλλα. Έτσι αποδεικνύεται πολύ σημαντικό για την υγεία του μωρού και την απουσία της πρωινής αδιαθεσίας.

Πρωτεΐνη και λίπη

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση καθημερινά πρωτείνης και υγιών λιπών, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πρωινή αδιαθεσία.

Έτσι λοιπόν η μέλλουσα μανούλα δεν πρέπει να παραλείπει από την καθημερινή της διατροφή:

  • Αυγά
  • Κάποια μορφή υγιεινό κρέας σε κάθε γεύμα
  • 2 φλιτζάνια (μέσος όρος) σπιτικό ζωμό
  • 2 – 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Σνακ με βάση καρύδα
  • 3 έως 4 φλιτζάνια λαχανικά που θα συνοδεύουν το κυρίως πιάτο

Ένα άλλο μυστικό είναι να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες. Ένα πακέτο κρακεράκια πρέπει να βρίσκεται πάντα στη τσάντα.

Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να περάσουν και να μην καταλάβει τη παραμικρή αδιαθεσία η γυναίκα. Όμως αν εμφανιστή η πρωινή αδιαθεσία, μπορεί να δοκιμάσει να αλλάξει λίγο τη διατροφή της και να την εμπλουτίσει με όλα αυτά που οπωσδήποτε θα την βοηθήσουν να απολαύσει με όλη την καρδιά της την υπέροχη περίοδο που ζει.