Προστασία από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Προστασία από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Νέες κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν ζωτικής σημασίας συμβουλές για την προστασία του μωρού από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Οι ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Υγεία και την Φροντίδα, ανανέωσαν τις συμβουλές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτού.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, χρησιμοποιείται για να περιγράψει την περίπτωση όπου ένα παιδί ηλικίας κάτω του ενός έτους πεθαίνει ξαφνικά χωρίς γνωστή αιτία.

Διαβάστε ακόμη: Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά... Γράφτηκε από την  Ναταλία Λαζοπούλου

Ένας από τους λόγους που οι επιστήμονες ανανέωσαν τις συμβουλές τους είναι να συμβάλουν στην αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ του ύπνου μαζί με το μωρό και το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.

Έτσι λοιπόν κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα.
Οι πέντε κύριοι τομείς είναι επικίνδυνοι:
το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου γύρω από το μωρό, ο χρόνος που περνά σε κάθισμα αυτοκινήτου, η χρήση του μάρσιπου, η ασφάλεια διδύμων που κοιμούνται στην ίδια κούνια και ο ύπνος γονέα και μωρού στο ίδιο κρεβάτι.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Μέχρι να είναι διαθέσιμα τα πορίσματα της λεπτομερούς έρευνας, τα τσιγάρα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ακριβώς το ίδιο με τα κοινά τσιγάρα, που σημαίνει ότι οι γονείς απαγορεύεται να καπνίζουν γύρω από τα μωρά τους.

Επίσης οι επιστήμονες συνιστούν ότι οι γονείς που καπνίζουν δεν επιτρέπεται να κοιμούνται με τα μωρά τους στο ίδιο κρεβάτι.

Καθίσματα αυτοκινήτου.
Οι γονείς πρέπει να βγάζουν το μωρό τους από το κάθισμα του αυτοκινήτου, το συντομότερο δυνατό μετά από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο και να κάνουν τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών για να είναι το μωράκι έξω από το κάθισμα. Επίσης δεν επιτρέπεται το μωρό να περνά πολύ χρόνο σε μία ημι-όρθια θέση.

Μάρσιπο.
Είναι πολύ βολικό και καλό για το μωράκι.
Όμως πρέπει να βεβαιωθεί ο γονέας ότι έχει τοποθετηθεί σωστά ώστε να μπορεί να βλέπει πάντα το πρόσωπό του μωρού όταν βλέπει προς τα κάτω και μπορεί να φιλήσει το κεφαλάκι του μωρού όταν έχουν κλίση προς τα εμπρός.

Διαβάστε ακόμη: «Αιφνίδιοι θάνατοι» μωρών στους καναπέδες

Το παιδάκι δεν πρέπει ποτέ να είναι τόσο κουλουριασμένο, ώστε το πηγούνι του να πιέζεται στο στήθος του, γιατί αυτό μπορεί να περιορίσει την αναπνοή του.

Δίδυμα που κοιμούνται στην ίδια κούνια.
Χρειάζεται προσοχή ώστε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο και όχι πολύ κοντά ώστε να μην μπορούν να κυλήσουν το ένα πάνω από το άλλο.

Γονέας και μωρό στο ίδιο κρεβάτι.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γιατρούς, τις μαίες, και τους επισκέπτες υγείας να συζητήσουν το θέμα αυτό με όλους τους γονείς.
Αν δηλαδή είναι σκόπιμο και ασφαλές να κοιμάται ο γονέας στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό του.

Γενικά δεν το συνιστούν.

Οι αναθεωρημένες συστάσεις καλύπτουν πλέον τους πρώτους 12 μήνες της ζωής ενός παιδιού, και όχι μόνο τις οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση όπως πρώτα, και οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς και τα άτομα που φροντίζουν το παιδί ότι η συσχέτιση του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι και του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερη όταν οι γονείς καπνίζουν, όταν πίνουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών και αν το μωράκι έχει γεννηθεί με μικρό βάρος ή είναι πρόωρο.

Διαβάστε ακόμη: Πιθανοί κίνδυνοι για το μωρό, που δεν θα τους βρούμε γραμμένους σε φυλλάδιο