Πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Αν και πόσο θηλάζετε είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο σύντομα θα αρχίσετε να έχετε και πάλι την περίοδό σας.

Όμως το σώμα κάθε γυναίκας και οι συνθήκες είναι διαφορετικές, έτσι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα έχει η νέα μανούλα την πρώτη της περίοδο.

Τα πιο κάτω χρονοδιαγράμματα, είναι απλώς προσεγγίσεις για το πότε μπορεί να αρχίσει πάλι ο έμμηνος κύκλος.

Αν ανησυχείτε και θέλετε να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι καλά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Η δική του γνώμη θα είναι φυσικά η έγκυρη.

Οι μητέρες που θηλάζουν:
Ένα από τα οφέλη του θηλασμού είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει η περίοδός σας.

Εάν αποκλειστικά θηλάζετε, μέρα και νύχτα, από τη στιγμή που αποκτήσατε το μωρό σας μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή και περισσότερο πριν χρειαστεί να τρέξετε να αγοράσετε ταμπόν ή σερβιέτες, ή να αντιμετωπίσετε κράμπες.

Όμως όσο λιγότερο θηλάζετε, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η περίοδός σας. Έτσι αν το μωρό κοιμάται όλη τη νύχτα, νωρίς μετά τη γέννησή του ή αν συμπληρώνετε με ξένο γάλα, είναι πιθανό η περίοδος να επιστρέψει νωρίτερα από έξι μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Σεξουαλικές στάσεις στην εγκυμοσύνη 

Σημείωση:
Ο θηλασμός δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα σταματήσει η ωορρηξία. Οι πληροφορίες περιγράφουν το γενικό μοτίβο για τον κύκλο μετά τον τοκετό, αλλά τα αποτελέσματα του θηλασμού για την έμμηνο ρύση ποικίλλουν ευρέως.

Μερικές γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά όλο το εικοσιτετράωρο, μπορεί να έχουν την πρώτη περίοδό τους ένα μήνα μετά τον τοκετό, ενώ άλλες που συμπληρώνουν με ξένο γάλα, περιμένουν αρκετούς μήνες.

Μητέρες που δεν θηλάζουν:
Αν δεν θηλάσετε καθόλου το μικρό σας, ο έμμηνος κύκλος θα αρχίσει μετά από ένα έως τρεις μήνες, από τη γέννησή του.

Αν όμως δεν έχετε την περίοδό σας μετά από τρεις μήνες μιλήστε με το γιατρό σας.
Μπορεί να πρέπει να σας ελέγξει για δευτεροπαθή αμηνόρροια (δηλαδή, όταν οι γυναίκες με προηγουμένως φυσιολογικό κύκλο, δεν έχουν περίοδο για τρεις μήνες), ή εγκυμοσύνη ή και κάποιο άλλο θέμα.

Όλες οι μαμάδες:
Να θυμάστε ότι το σώμα σας θα κυκλοφορήσει το πρώτο του ωάριο πριν την περίοδό σας.

Έτσι αν δεν μπορείτε να αρχίσετε αντισύλληψη, να ξέρετε ότι όταν αρχίσετε να κάνετε και πάλι σεξ μπορεί να μείνετε έγκυος, ακόμη και πριν την πρώτη περίοδο.

Αν θηλάζετε, μην παραπλανηθείτε από το μύθο ότι δεν είστε γόνιμη, πολλές μητέρες που θηλάζουν, έμειναν έκπληκτες όταν ανακάλυψαν ότι είναι πάλι έγκυος απρογραμμάτιστα.

Μην ανησυχήσετε αν η ροή της περιόδου σας είναι περισσότερη ή λιγότερη από πριν.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ο κύκλος σας στην αρχή δεν είναι τόσο τακτικός.

Όμως πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ο κύκλος δεν γίνει και πάλι τακτικός μετά από μερικούς μήνες, ή αν έχετε πολύ αίμα.

Ίσως πρέπει να ελέγξει για τυχόν προβλήματα της μήτρας ή ορμονικά.

Διαβάστε ακόμη: Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που «εγκαθίσταται μόνο του»