Προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη

Προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη

Πώς να βρείτε τη σωστή θέση ύπνου, πως θα αντιμετωπίσετε το νυχτερινό ξύπνημα για την τουαλέτα, και πως θα κατορθώσετε να κοιμηθείτε καλά;

Ξέρετε σίγουρα ότι θα στερηθείτε τον ύπνο όταν αποκτήσετε το μωρό σας, αλλά δεν φανταζόσαστε ότι δεν θα κοιμόσαστε καλά και τώρα στην εγκυμοσύνη. Όμως, πράγματι, είναι το ίδιο δύσκολο να κοιμάστε καλά τώρα που είστε έγκυος όπως και όταν έρθει το μωράκι σας

Προβλήματα ύπνου το πρώτο τρίμηνο.

Τα προβλήματα αυτά αρχίζουν συνήθως το πρώτο τρίμηνο, όταν πρέπει να πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα. Μετά έρχονται άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε εκτός από το ροχαλητό του συζύγου σας, για παράδειγμα καούρα, πείνα, έντονα όνειρα ή και εφιάλτες, κράμπες στα πόδια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και αγωνίες.

Προβλήματα ύπνου στο τρίτο τρίμηνο.

Και στο τρίτο τρίμηνο, όταν έχετε πραγματικά ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Δεν μπορείτε ούτε να αλλάξετε πλευρό ή να γυρίσετε χωρίς βοήθεια. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται πιο συχνές γιατί η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της. Και η μήτρα πιέζει και ισοπεδώνει την ουροδόχο κύστη, άρα είναι αδύνατον να μη σηκωθείτε την νύκτα. Επίσης, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, επειδή τα νεφρά πρέπει να φιλτράρουν τώρα 50% περισσότερο αίμα από ότι συνήθως και παράγουν έτσι πολύ περισσότερα ούρα.

Βρείτε τη σωστή θέση του ύπνου.

Μπορεί να σας λείπει ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για έναν άλλο λόγο, δηλαδή τη σωστή θέση. Για παράδειγμα, εάν κοιμάστε μπρούμητα, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η αγαπημένη θέση ύπνου σας είναι πλέον τόσο εύκολη όσο η εξισορρόπηση σε μία μπάλα του μπάσκετ με το ένα πόδι... Όπως επίσης, εάν κοιμάστε ανάσκελα πρέπει να ψάξετε για μία καινούργια θέση, γιατί μετά το πρώτο τρίμηνο δεν συνιστάται να κοιμάστε ανάσκελα, επειδή πιέζετε έτσι τις πιο σημαντικές αρτηρίες σας. Γυρίζοντας λοιπόν στο αριστερό πλευρό σας, καλύτερα, είναι μία σωστή θέση, διευκολύνει το κυκλοφορικό σας σύστημα. Αν και αν δεν το έχετε συνηθίσει θα σας δυσκολέψει στην αρχή, όταν θα προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Συμβουλές για έναν καλό ύπνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε τα προβλήματα του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δείτε μερικές απλές και δοκιμασμένες προτάσεις.

· Αποφύγετε την καφεΐνη σε όλες τις μορφές της, μετά το μεσημέρι. Μην φάτε ούτε σοκολάτα.

· Στη διάρκεια της ημέρας, πιείτε τα 8 ποτήρια νερό, αλλά αποφύγετε να πίνετε πριν τον ύπνο.

· Γυμνάζεστε τακτικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή νωρίς το βράδυ. Μια καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά να μην είναι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, γιατί η γυμναστική δίνει ενέργεια.

· Φάτε ένα ελαφρό σνακ πριν τον ύπνο για να μην πεινάσετε στη διάρκεια της νύχτας. Προσέξτε να περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, για παράδειγμα τυρί και ένα ολικής αλέσεως muffin, μαζί με ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή τσάι χωρίς καφεΐνη. Αποφεύγοντας λοιπόν τελείως την καφεΐνη και την σοκολάτα, μείνετε επίσης μακριά από τη ζάχαρη, γιατί θα σας δώσει ενέργεια όταν δεν την χρειάζεστε.

· Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Οι καταπραϋντικές και χαλαρωτικές επιδράσεις του λουτρού θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

· Αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοικτό, όσο βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Ο καθαρός αέρας θα σας αποκοιμίσει! Εάν ο καιρός δεν είναι καλός, προσπαθήστε να είναι το δωμάτιο σας δροσερό για σας και το σύζυγό σας. Θυμητείτε, όσο αυξάνει η δική σας θερμοκρασία, τόσο πρέπει να κατεβαίνει η θερμοκρασία του χώρου σας.

· Κάντε σεξ αν έχετε διάθεση. Ή πείτε στο σύντροφό σας να σας κάνει ένα ωραίο μασάζ. Και τα δύο θα σας χαλαρώσουν.

· Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης, βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή και γιόγκα, πριν τον ύπνο. Και στην πραγματικότητα, μετρώντας πρόβατα μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, η μονοτονία του να φαντάζεστε αυτά τα μικρά ζωάκια να πηδούν το φράκτη, μπορεί να είναι πραγματικά χαλαρωτική, αν βέβαια δεν το συνδέεται με την αυπνία.

· Αφήστε ένα μικρό φωτάκι ανοικτό στο μπάνιο. Το να ανάβετε το φως στο δωμάτιο σας κάθε φορά που θέλετε να πάτε τουαλέτα θα σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε ξανά.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

Όταν είστε έτοιμη να πάτε για ύπνο θυμηθείτε: Χρησιμοποιείστε όσα μαξιλάρια χρειάζεστε, για το κεφάλι ή το σώμα σας, όπου και αν τα έχετε ανάγκη. Εάν δεν βολευτείτε δοκιμάστε πάλι και μην έχετε άγχος, μην ιδρώνετε. Έτσι και αλλιώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Κρατήστε το δωμάτιο δροσερό. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε τηλεόραση, και μετά δοκιμάστε πάλι να κοιμηθείτε. Το να μένετε ξαπλωμένη, ξάγρυπνη, με τα μάτια κλειστά θα χειροτερεύσει απλά την κατάσταση.

Υπομονή, η δύσκολη αυτή περίοδος της εγκυμοσύνης θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε και βέβαια, αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθείτε λίγο!