Τα σωστά βήματα για μία υγιή εγκυμοσύνη
Τώρα που ξέρετε ότι είστε έγκυος, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίσετε τον εαυτό σας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.
Μπορείτε να ενισχύσετε τις πιθανότητες σας να έχετε μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και ένα υγιές μωρό, απλά ακολουθώντας μερικές οδηγίες:
Πηγαίνετε νωρίς στο γιατρό σας.
Η καλή προγεννητική φροντίδα είναι σημαντική για σας και το μωρό σας. Κανονίστε την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει συγκεκριμένες καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.
Επίσης ενημερώστε το γιατρό σας αν παίρνετε κάποιο φάρμακο ή έχετε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα.
Προσέξτε τι τρώτε.
Τώρα που τρώτε για δύο, μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι χρειάζεστε περίπου μόνο 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε άφθονη πρωτεΐνη, τώρα χρειάζεστε 70 γραμμάρια την ημέρα. Και ενώ το ασβέστιο που απαιτείται είναι το ίδιο όπως και πριν μείνετε έγκυος, σιγουρευτείτε ότι υπάρχει στην καθημερινή σας διατροφή.
Μη τρώτε ωμά αυγά και κρέας, όπως και αλλαντικά για να αποφύγετε τα βακτήρια που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό σας. Επίσης αποφύγετε τα ψάρια που ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
Πάρτε προγεννητικές βιταμίνες.
Τα περισσότερα προγεννητικά συμπληρώματα περιέχουν περισσότερο φυλλικό οξύ και σίδηρο από ότι θα βρείτε σε ένα απλό πολυβιταμινούχο.
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό φολικό οξύ πριν από τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη.
Επίσης πρέπει να παίρνετε αρκετό σίδηρο. Η απαίτηση του σιδήρου αυξάνει σημαντικά στην εγκυμοσύνη ιδιαίτερα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτική στις δόσεις, και να ακολουθείτε πάντα τη συνταγή του γιατρού σας.
Να γυμνάζεστε τακτικά.
Ένα καλό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να σας δώσει τη δύναμη και την αντοχή που θα χρειαστείτε για να σηκώσετε το βάρος που θα πάρετε στην εγκυμοσύνη, θα βοηθήσει στην πρόληψη ή στην μείωση των πόνων, θα καλυτερεύσει την κυκλοφορία στα πόδια και θα σας βοηθήσει τη στιγμή του τοκετού.
Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το στρες και έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το επίπεδο της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση.
Απλά μην πιέζετε τον εαυτό σας και αποφύγετε υδρομασάζ και σάουνα.
Ξεκουραστείτε.
Η κούραση που αισθάνεστε στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο είναι ο τρόπος του σώματος που σας λέει να επιβραδύνετε. Πάρτε ένα υπνάκο στο μέσο της ημέρας, δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα, εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, καθήστε αναπαυτικά, βάλτε τα πόδια σας ψηλά και διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, το stretching, η βαθιά αναπνοή και το μασάζ είναι πολύ καλοί τρόποι για την καταπολέμηση του στρες και για να κοιμηθείτε καλύτερα.
Πείτε όχι στο αλκοόλ.
Μην πίνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το οινόπνευμα φτάνει στο μωρό σας γρήγορα μέσω του αίματος, διασχίζει τον πλακούντα και το μωρό μπορεί να καταλήξει με υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα από εσάς.
Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σας να έχετε ένα μωρό με χαμηλό βάρος και να αυξηθεί ο κίνδυνος του παιδιού για προβλήματα στη μάθηση, την ομιλία, τη γλώσσα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέλλουσες μητέρες που είχαν ένα ποτό την εβδομάδα, είχαν αρκετές πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά επιθετική συμπεριφορά.
Οι μέλλουσες μητέρες που έπιναν πάνω από δύο ποτά την ημέρα, είχαν μεγάλο κίνδυνο να αποκτήσουν μωρό με εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο. Τα παιδιά αυτά πάσχουν από ψυχικά προβλήματα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα στο πρόσωπο και ανωμαλίες της καρδιάς.
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας. Αν δυσκολεύεστε να εγκαταλείψετε το αλκοόλ, ζητήστε βοήθεια.
Πείτε όχι σε όλα τα ναρκωτικά.
Ότι φάρμακο χρησιμοποιείτε πηγαίνει στο αίμα του μωρού σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μαριχουάνα μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξή του και να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης του μωρού.
Η χρήση της κοκαΐνης είναι φυσικά εξαιρετικά επικίνδυνη. Περιορίζει τη ροή του αίματος στη μήτρα και μπορεί να προκαλέσει αποβολή, προβλήματα ανάπτυξης, αποκόλληση του πλακούντα ή πρόωρο τοκετό. Το μωρό θα μπορούσε να είναι θνησιγενές ή να έχει γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς.
Μην καπνίζεις.
Είναι και αυτό πολύ επικίνδυνο. Έρευνες έδειξαν ότι ίσως το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να έχει το μωρό λαγόχειλο ή λυκόστομα.
Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί νεκρό ή να πεθάνει σε νηπιακή ηλικία. Κάθε τσιγάρο που δεν ανάβετε δίνετε στο μωρό σας μία καλύτερη πιθανότητα να είναι υγιές.
Αν δεν καπνίζετε φροντίστε να είστε μακριά από παθητικό κάπνισμα.
Κόψτε την καφεΐνη.
Σύμφωνα με έρευνα το 2008 οι γυναίκες που έπαιρναν πάνω από 200γρ. καφεΐνη την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπαιρναν καφεΐνη.
Η καφεΐνη δεν έχει καμία θρεπτική ουσία και δυσκολεύει τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο που έχουν τόσο ανάγκη οι έγκυες. Μπορεί ακόμη να σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε τη νύχτα και να σας προκαλέσει καούρα.
Περιορίστε λοιπόν την ποσότητα του καφέ σας, διαλέξτε ντεκαφεινέ ποτά και ελέγξτε την περιεκτικότητα της καφεΐνης των άλλων προϊόντων.
Εξαλείψτε τους κινδύνους του περιβάλλοντος.
Ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για σας και το μωρό σας. Εάν είστε συνεχώς εκτεθημένη σε χημικά βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, σε ορισμένους βιολογικούς παράγοντες ή σε ακτινοβολία πρέπει να το αλλάξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Λάβετε υπόψη σας ότι κάποια προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, οι διαλύτες μπορούν να οδηγηθούν μέσα στο πόσιμο νερό από παλιούς σωλήνες. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Συζητήστε με το γιατρό σας για να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα.
Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.
Μην ξεχάσετε την υγεία των δοντιών σας. Το βούρτσισμα, το νήμα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σημαντικά. Οι ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην ασθένεια των ούλων.
Έτσι επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για ένα τσεκάπ και ένα καλό καθαρισμό.
Προσέξτε την συναισθηματική υγεία σας.
Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι ζουν μία περιπέτεια. Αλλά αν οι εναλλαγές της διάθεσής σας είναι ακραίες ή παρεμβαίνουν με την καθημερινή σας ζωή, μπορεί να έχετε κατάθλιψη.
Αν αισθάνεστε «πεσμένη» για περισσότερο από δύο εβδομάδες και τίποτε δεν μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας, ή αν αισθάνεστε ιδιαίτερα ανήσυχες μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια.
Προσέξτε και απολαύστε αυτούς τους υπέροχους εννέα μήνες.