Τα βήματα που οδηγούν μία σχέση σε ισορροπία

Τα βήματα που οδηγούν μία σχέση σε ισορροπία

Ισορροπία και αρμονία είναι ουσιαστικό μέρος της ζωής μας. Χρειαζόμαστε ισορροπία σε όλους τους τομείς και εφόσον έχει καταστραφεί νιώθουμε άσχημα. Αυτό ισχύει και στις σχέσεις μας. Πως μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με το πρόσωπο που αγαπάμε;

Είναι προφανώς η ικανότητα να συμβιβαστούμε ο ένας με τον άλλον. Ο συμβιβασμός μπορεί μερικές φορές να είναι ανθυγιεινός! Αυτό συμβαίνει όταν μόνο ο ένας από το ζευγάρι είναι έτοιμος να κάνει τον άλλο χαρούμενο. Είναι καλό, εάν έχετε υπομονή, και είστε γενναιόδωρη και πρόθυμη να αφήσετε τον αγαπημένο σας να κάνει ότι θέλει.

Όμως αργά ή γρήγορα, ίσως να χρειάζεστε και να θέλετε περισσότερη κατανόηση από το σύντροφό σας και αν δεν λαμβάνετε αυτό που ζητάτε, τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Η δυσαρέσκεια ενός από τους συντρόφους, προκαλεί θυμό, αγανάκτηση και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να γίνει ο συμβιβασμός δίκαιος, υγιής και αποδεκτός και για τους δύο.

• Συμβιβαστική και αμοιβαία συναίνεση απαιτεί προσπάθεια και από τους δύο.
Είναι πολύ πιο λογικό να ζητήσεις από τον άλλον να αλλάξει όταν είστε επίσης έτοιμη να κάνετε κάποιες αλλαγές προκειμένου να αποδείξετε ότι και οι δύο θέλετε να συμμετάσχετε στη συμφωνία. Κρατήστε την υπόσχεσή σας, δεν έχει σημασία πόσο σκληρό θα μπορούσε να είναι αυτό.

• Ο θετικός συμβιβασμός είναι πιο αποτελεσματικός.
Ακόμη και αν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει τίποτε που πρέπει να αλλάξετε εσείς και το σφάλμα είναι του/της συντρόφου σας, δοκιμάστε και παζαρέψτε με έξυπνο τρόπο. Να είστε συνετή και να θυμάστε την παιδική σας ηλικία. Θυμάστε τι έκανε η μητέρα σας όταν ήθελε να σας δώσει ένα πικρό χάπι; Το γλύκαινε φυσικά! Θα είναι πιο εύκολο για το σύντροφό σας να δεχτεί κάτι, αν φέρετε και εσείς κάτι άλλο στο τραπέζι σαν αντάλλαγμα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να περάσει ο σύντροφός σας λίγο χρόνο με τους δικούς σας φίλους, ενώ ξέρετε ότι δεν τους συμπαθεί, υποσχεθείτε ότι θα κόψετε μία συνήθειά σας που τον εξοργίζει. Έτσι θα κερδίσετε και οι δύο και κανένας δεν θα αισθανθεί ότι ο άλλος τον εκμεταλλεύτηκε.

• Η θετική ενέργεια και η εποικοδομητική στάση πάντα βοηθούν.
Είχατε μόλις μία διαφωνία, αισθάνεστε και οι δύο θυμωμένοι. Τότε είναι που θα πρέπει να αποφύγετε να βρείτε μία λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο συμβιβασμός είναι αδύνατος εάν είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας δεν είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει και μόνο τότε καλέστε το σύντροφό σας να συζητήσετε το θέμα. Όταν θέλετε να συμβιβαστείτε, πρέπει και οι δύο να είστε συναισθηματικά σταθεροί και έτοιμοι να συζητήσετε.

• Ορίστε τις δικές σας προτεραιότητες.
Σκεφτείτε καλά πριν καλέσετε το σύντροφός σας για να συζητήσετε. Ακούστε τι έχει να πει και καθορίστε ποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο. Οι άνθρωποι τείνουν να αλλάξουν. Ξεκινήστε τις διαπραγματεύσεις σας με ότι μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και αφήστε τα πιο δύσκολα πράγματα για αργότερα.

• Βοηθήστε ο ένας τον άλλον.
Εάν πράγματι αγαπάτε ο ένας τον άλλον, τότε τίποτε δεν είναι αδύνατο. Ακόμη και οι πιο δύσκολες στιγμές μπορούν να αντιμετωπιστούν και όλα τα προβλήματα θα λυθούν εάν και οι δύο είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβιβαστείτε. Μην εγκαταλείψει ο ένας τον άλλον, βοηθήστε και δεχτείτε βοήθεια και συμπαράσταση.

Μπορεί να μην αισθάνεστε αρκετά ισχυρή για κάποιο συμβιβασμό. Εάν είναι πάρα πολύ δύσκολο για σας, τότε θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας συμβουλέψουν.
Αν αισθάνεστε παγιδευμένη και χαμένη ζητήστε βοήθεια. Ψυχολόγοι, εκπαιδευμένοι ειδικοί σύμβουλοι θα σας καθοδηγήσουν και θα σας διδάξουν κάποιες τεχνικές για το πώς να ασχοληθείτε και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν στο μέλλον.