Ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και είναι απόλυτα ασφαλές να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας προσεκτικά και να πάρετε ορισμένες απαραίτητες προφυλάξεις. Παρακάτω σας δίνουμε οκτώ μικρές συμβουλές στο τι να προσέξετε.

1. Χωρίς αμφιβολία, πρώτα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, αν μπορείτε να ταξιδεύσετε ή πρέπει να κάνετε ίσως κάποιες εξετάσεις πριν την αναχώρησή σας.

2. Προγραμματίστε προσεκτικά όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να γνωρίζετε πότε ακριβώς μπορείτε να φύγετε.

3. Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ίσως σας χρειαστούν. Επίσης έχετε έτοιμη μία λίστα με όλα τα ονόματα και τα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης. Εάν είστε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, έχετε οπωσδήποτε μαζί σας αντίγραφο του προγεννητικού ελέγχου. Το οποίο πρέπει να αναφέρει, την ηλικία σας, την τελευταία έμμηνο ρύση, την πιθανή ημερομηνία τοκετού καθώς και κάθε άλλη εξέταση που είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας. Η συνεργασία και η συμβουλή του γιατρού σας είναι πολύτιμη. Εάν γνωρίζετε ότι θα λείψετε για μεγάλο διάστημα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει που θα απευθυνθείτε για κάποιες εξετάσεις ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα φάρμακα που χρειάζεστε. Να είστε προσεκτικοί και να έχετε μαζί σας επαρκή ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τις βιταμίνες που παίρνετε.

5. Ελέγξτε προσεκτικά την ασφάλειά σας. Σας καλύπτει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Καλύπτει τυχόν επιπλοκές της κύησης κατά τη διάρκεια ταξιδιών (ιδίως στο εξωτερικό); Αν όχι μπορείτε να ζητήσετε επιπλέον ασφάλιση.

6. Αγοράστε ταξιδιωτική ασφάλιση. Αυτή η ειδική ασφάλεια καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση που χάσετε μέρος ή το σύνολο του ταξιδιού σας ή ακόμη και τα έξοδα έκτακτης ανάγκης ενώ ταξιδεύετε. Βεβαιωθείτε ότι η ασφάλεια αυτή καλύπτει τυχόν επιπλοκές της εγκυμοσύνης καθώς και επείγουσα ιατρική μεταφορά από επιλεγμένο προορισμό σας.

7. Να είστε έτοιμη για οτιδήποτε έκτακτο προκύψει. Βεβαιωθείτε ότι η οδική σας ασφάλεια καλύπτει τα πάντα ακόμη και ένα σκασμένο λάστιχο. Έχετε μαζί σας όλα τα τηλέφωνα των αεροπορικών εταιριών που μπορεί να χρειαστείτε και οπωσδήποτε το κινητό τηλέφωνο σας, ιδίως αν ταξιδεύετε μόνη!

8. Εάν είστε ήδη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας ελέγξτε την πολιτική της αεροπορικής εταιρίας με την οποία σχεδιάζετε να ταξιδεύσετε. Πολλές εταιρίες δεν επιτρέπουν στις έγκυες γυναίκες να πετούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ή του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης τους χωρίς ένα σημείωμα από τον γιατρό τους. Ο κανονισμός των περισσοτέρων εταιριών αποθαρρύνουν τα ταξίδια μετά την 36 εβδομάδα, εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, συγκεντρώστε προσεκτικά όλα αυτά που είδαμε παραπάνω ότι είναι απαραίτητα, επισκεφτείτε μία τελευταία φορά τον γιατρό σας και …καλά να περάσετε!