Τέσσερις τρόποι για να βελτιωθεί η επικοινωνία με το σύντροφό σας την περίοδο αυτή

Τέσσερις τρόποι για να βελτιωθεί η επικοινωνία με το σύντροφό σας την περίοδο αυτή

Εσείς και ο σύντροφός σας είστε μάλλον πολύ διαφορετικοί. Πρώτα - πρώτα η διαφορά των φύλων, στη συνέχεια το γεγονός ότι μεγάλωσε σε διαφορετικά νοικοκυριά με διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικές προσδοκίες. Προσθέστε σε αυτό το άγχος της φροντίδας για το μωράκι σας και θα έχετε την τέλεια συνταγή για τις δυσκολίες της επικοινωνίας. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να σιγουρευθείτε ότι θα ακούγεστε και οι δύο;

Μιλήστε ειλικρινά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητα να μιλάμε ειλικρινά για τα προβλήματα μας είναι πολύ σημαντικό, για την μακροπρόθεσμη επιτυχία σε ένα γάμο, πολύ περισσότερο από ότι η αγάπη. Άλλωστε η αγάπη μπορεί γρήγορα να φθαρεί σε ένα περιβάλλον με συνεχούς διαπληκτισμούς. Μία πρόσφατη μελέτη, που παρακολούθησε ζευγάρια σε μία περίοδο έξι χρόνων, διαπίστωσε ότι ο καλύτερος δείκτης πρόγνωσης κατά πόσον η ένωση θα διαρκέσει, δεν ήταν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν όταν παντρεύτηκαν, αλλά πόσο καλά επικοινωνούσαν.

«Οι γυναίκες έχουν την τάση να αποσιωπούν τα συναισθήματά τους, ενώ οι άνδρες θέλουν να τα φανερώνουν» λένε οι ειδικοί. «Κανένα από τα δύο δεν είναι υγιεινό και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση και καρδιακή νόσο», συνεχίζουν οι επιστήμονες. Εάν μπορέσετε να συζητήσετε τα συναισθήματά σας, τη στιγμή που συμβαίνουν και όχι δύο εβδομάδες αργότερα, θα αποφύγετε πολλά προβλήματα και θα ζήσετε αρμονικά.

Σκεφτείτε πως θα πείτε αυτό που αισθάνεστε ώστε να μη φανεί σαν επίθεση. Μετά αφήστε το σύντροφό σας να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Μιλήστε του σχετικά με τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί, ώστε να μπορείτε να την αναλύσετε μαζί και να καταλήξετε σε μία λύση. Και χρησιμοποιήστε χιούμορ. Το χαμόγελο και το γέλιο απελευθερώνουν καλές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο!

Συντονιστείτε

Το να ακούτε με προσοχή, χωρίς να σκέφτεστε την ίδια στιγμή πως θα απαντήσετε, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την καλή επικοινωνία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Περιμένετε δύο τρία λεπτά και αφήστε το σύντροφό σας να εκφράσει τις σκέψεις του. Στη συνέχεια, κατανοήστε τι είπε, περιμένετε δύο τρία λεπτά και μιλήστε με τη σειρά σας.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν επαναλάβετε και κατανοήσετε όσα είπε ο σύντροφός σας, πριν απαντήσετε, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία.

Σίγουρα θα ακούγεστε σαν ένα ζευγάρι ψυχοθεραπευτών που προσπαθεί απεγνωσμένα να συνομιλήσει κανονικά. Όμως θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθείτε ο ένας στις ανάγκες του άλλου.

Δώστε έμφαση στις θετικές σκέψεις

Μία από τις διαφορές μεταξύ των γάμων που πετυχαίνουν και σε αυτούς που διαλύονται είναι η ικανότητα να εκφράζει το ζευγάρι  θετικά συναισθήματα, δηλώνουν οι ειδικοί. Για κάθε συζήτηση που κάνετε, πρέπει η αναλογία να είναι 5 προς 1 των θετικών προς τις αρνητικές δηλώσεις.

Εάν έχετε ένα αρνητικό ύφος που αποτελείται ως επί το πλείστον από κατηγορίες (ποτέ δεν βγάζεις έξω τα σκουπίδια), πείτε από την αρχή τη φράση σας με θετικό ύφος (μπορείς σε παρακαλώ να βγάλεις έξω τα σκουπίδια;). Ζητώντας ότι θέλετε με θετικό τρόπο είναι το κλειδί της επιτυχίας, ιδίως όταν μιλάτε στους άντρες. Δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν κάτι για να σας ευχαριστήσουν, απλά πείτε το με καλό τρόπο. Δεν χρειάζεται να μαντεύουν τι θέλετε. 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι, να εκφράζετε την αγάπη σας και την ευγνωμοσύνη σας για το γεγονός ότι δεν τσακώνεστε και να το κάνετε αυτό κάθε μέρα. Διαλέξτε μία στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, και πείτε του ότι τον αγαπάτε και ελπίζετε ότι είχε μία καλή ημέρα.

Επικοινωνήστε με το άγγιγμα

Ένα τρυφερό παιχνιδιάρικο άγγιγμα, ένα πονηρό βλέμμα, ένα απαλό χαμόγελο, είναι κάτι περισσότερο από μία ντουζίνα λέξεις. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να έρθουν να σας φιλήσουν ή να σας χαϊδέψουν χαμηλά στην πλάτη σας! Ένα τέτοιο άγγιγμα είναι φανταστικό και χαλαρωτικό. Είναι ένα μήνυμα το πόσο δεμένοι είστε.

Μην βασίζεστε στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Τα γραπτά μηνύματα βοηθούν όταν θέλετε να δώσετε οδηγίες σε κάποιον για να βρει ένα εστιατόριο ή ότι άλλο έχει ανάγκη και όχι να του πείτε τι έχετε στην καρδιά σας. Όταν κοιτάζετε το σύντροφό σας στο πρόσωπο, μπορείτε να διακρίνετε τις αποχρώσεις στη γλώσσα του σώματος και να ακούσετε τον τόνο στη φωνή του.

Η σωστή επικοινωνία δύο συντρόφων είναι μερικές φορές αρκετά δύσκολη. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Όμως δοκιμάστε τις απλές αυτές συμβουλές και χωρίς καμία αμφιβολία θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο πιστεύατε.