Τι συμβαίνει στο αγέννητο μωρό σας όταν χτυπά το κινητό;

Τι συμβαίνει στο αγέννητο μωρό σας όταν χτυπά το κινητό;

Ασφαλώς δεν δίνετε καμία ιδιαίτερη προσοχή όταν χτυπά το κινητό σας ή δονείται. Απλά απαντάτε. Αλλά τι γίνεται με το μωρό σας;

Μέχρι σήμερα, μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο, απλά υπάρχουν ορισμένα πρώτα στοιχεία, που όμως δεν έχουν δημοσιευθεί και υποστηρίζουν ότι τα αγέννητα μωρά επηρεάζονται από το τηλέφωνο, τρομάζουν από το θόρυβο του.

Μία ομάδα ερευνητών προσπάθησαν να καταλάβουν, αν το διαρκές χτύπημα, ή βουητό των κινητών τηλεφώνων και ο θόρυβος από τις συσκευές τηλεειδοποίησης στο νοσοκομείο, επηρέασε τα αγέννητα μωρά των εγκύων γυναικών, ιατρών που έκαναν την πρακτική τους στο νοσοκομείο και είχαν βαρύ οράριο εργασίας.

Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί, είναι γνωστό ότι καλούνται πολλές φορές την ημέρα, από τους άλλους γιατρούς ή νοσηλευτές ή και ασθενείς, δηλώνει καθηγητής γυναικολογίας. Κάθε φορά το σήμα που εκπέμπεται από το βομβητή ή το κινητό τηλέφωνο φτάνει στο έμβρυο.

Ο καθηγητής και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν 28 γυναίκες ιατρούς, που ήταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και παρακολούθησαν τα μωρά τους, με υψηλής ποιότητας υπέρηχους, όταν ένα κινητό τηλέφωνο ή βομβητής χτυπούσε, που ήταν στερεωμένα στο παντελόνι τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σχεδόν κάθε φορά το μωρό γύριζε ξαφνικά το κεφάλι του προς τον ήχο άνοιγε το στόμα του, και ανοιγόκλεινε τα ματάκια του πιο συχνά. Οι γιατροί ονομάζουν το σημάδι αυτό «αντανακλαστικό αιφνιδιασμού», είναι δε η ίδια αντίδραση ενός νεογέννητου μωρού στο θόρυβο.

Με άλλα λόγια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος αυτός τρομάζει το έμβρυο.

Όταν δε οι ερευνητές επανέλαβαν το χτύπημα αρκετές φορές μέσα σε πέντε λεπτά, τα περισσότερα μωρά συνέχιζαν να δείχνουν ένα αντανακλαστικό ξαφνιάσματος κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνήθιζαν τον ήχο.

Βέβαια, αυτό δεν δείχνει κάποια άμεση βλάβη στο αγέννητο μωράκι, αλλά ο πολύ συχνός αυτός θόρυβος ίσως διακόπτει το φυσικό κύκλο του ύπνου και της εγρήγορσης, και ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού.

Όλοι οι παιδίατροι συστήνουν να επιτρέπουμε στα νεογέννητα μωράκια να κοιμούνται σε ήσυχο μέρος για αρκετές ώρες. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για τα έμβρυα, που όπως είναι γνωστό περνούν αρκετό διάστημα σε κατάσταση ύπνου.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη, ποιοι άλλοι ήχοι, όπως το ξυπνητήρι, μπορεί να ενοχλήσει το αγέννητο μωράκι, ή πόσο μακριά από την έγκυο πρέπει να βρίσκεται η συσκευή, για να μένει ήρεμο το έμβρυο. Χωρίς αμφιβολία οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Εν τω μεταξύ, δεν βλάπτει, να έχουν οι μέλλουσες μανούλες, το κινητό τους, μακριά από το σώμα τους. Έτσι θα είναι σίγουρες, ότι το μωράκι τους θα είναι ήσυχο και ήρεμο.