Τι θα ήθελα να ξέρω για τη δουλειά μου, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μου

Τι θα ήθελα να ξέρω για τη δουλειά μου, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μου

Το οκτάωρο της εργασίας μπορεί να είναι πράγματι εξαντλητικό για τη μέλλουσα μητέρα, με πρησμένα πόδια, πόνους στην πλάτη και μία μεγάλη κοιλιά!

Λοιπόν ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για την εργαζόμενη μέλλουσα μανούλα.

«Μιλήστε με τους συναδέλφους και το αφεντικό σας εκ των προτέρων για τις αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πιο συχνά διαλείμματα ή αν η εργασία σας το απαιτεί να είστε όρθια, να είστε  λιγότερη ώρα. Αυτό θα τους δώσει το χρόνο να προσαρμόσουν όσο είναι δυνατόν καλύτερα το πρόγραμμά σας.

Κάντε το χώρο της εργασίας σας όσο πιο άνετο γίνεται. Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο, βάλτε κάτι για να μπορείτε να στηρίζετε τα πόδια σας λίγο πιο ψηλά. Προσέξτε την καρέκλα σας, χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι για να στηρίζετε καλύτερα την πλάτη σας. Προσέξτε να μην κρυώνετε.

Όταν πρέπει να σκύψετε ή να σηκώσετε κάτι, χρησιμοποιείτε τα γόνατά σας και όχι την πλάτη σας και μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Μην ξεχνάτε ότι όλοι θα ήθελαν να βοηθήσουν μία έγκυο, αλλά ίσως δεν αισθάνονται άνετα απλά να υποθέσουν ότι χρειάζεστε βοήθεια.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο να παραμένει στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η εργασία σας απαιτεί σωματική προσπάθεια κάντε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζεστε. Αν πάλι είναι καθιστική δουλειά, πρέπει να σηκώνεστε και να κάνετε λίγα βήματα για να ξεμουδιάζετε.

Όλοι οι ειδικοί συστήνουν μία ζώνη για την κοιλιά, αν η εργασία σας απαιτεί να σηκώνετε αρκετά πράγματα, όπως επίσης και ειδικές κάλτσες αν πρέπει να είστε όρθια για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Προσέξτε τα συναισθήματά σας. Θα παρατηρήσετε ότι είστε πολύ πιο ευαίσθητες τώρα. Έτσι, αν κάποιος συνάδελφος πει κάτι που σας ενοχλεί, πάρτε μία βαθιά ανάσα και σκεφτείτε το λίγο πριν απαντήσετε.

Διαλέξτε άνετα, χαλαρά ρούχα για τη δουλειά σας. Ξεχάστε για λίγο τα ψηλά τακούνια και αν υπάρχει κώδικας ντυσίματος, μιλήστε με τον προϊστάμενό σας για το δικό σας ντύσιμο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Προσπαθήστε να παίρνετε μία ημέρα άδεια όποτε αυτό είναι δυνατόν και μείνετε στο σπίτι να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Αν η εργασία σας είναι πολύ απαιτητική, το Σαββατοκύριακο ίσως δεν είναι αρκετό πλέον για σας, ιδίως αν έχετε και άλλα παιδιά. Αν εργάζεστε όλη την εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να κάνετε όλες τις άλλες δουλειές και τα ψώνια σας. Είναι πράγματι εξαντλητικό.

Μην φοβηθείτε να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας εάν μπορείτε να αλλάξετε κάπως το ημερήσιο πρόγραμμα της δουλειά σας. Όπως για παράδειγμα, αν εργάζεστε με καθεστώς μερικής απασχόλησης τρεις ημέρες την εβδομάδα, θα μπορούσατε τώρα να εργάζεστε πέντε ημέρες αλλά λιγότερες ώρες. Έτσι θα είναι δυνατόν να ξεκουράζεστε λίγο το μεσημέρι.

Πίνετε πολύ νερό. Και έχετε μαζί σας στη δουλειά υγιεινά σνακ. Μην παραμελείτε το νερό. Βέβαια θα πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα αλλά αξίζει τον κόπο.

Εάν επιτρέπεται έχετε μαζί σας το iPod για να ακούτε μουσική ενώ δουλεύετε. Πραγματικά θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μην υπερβάλετε. Μην προσπαθήσετε να αποδείξετε σε όλους, και στον εαυτό σας, ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα χωρίς καμία βοήθεια. Θα καταλήξετε εξαντλημένη,   εκνευρισμένη και απογοητευμένη.

Οργανώστε εκ των προτέρων την εργασία σας. Συνεννοηθείτε με τους συναδέλφους σας, ποιος θα αναλάβει τα δικά σας καθήκοντα αν γεννήσετε λίγο νωρίτερα. Αφήστε σημειώσεις και οδηγίες έτσι ώστε να μην δυσκολευτούν να συνεχίσουν τη δουλειά σας, ενώ εσείς λείπετε. Ο εργοδότης σας θα εκτιμήσει πολύ το γεγονός ότι έχετε οργανώσει τα πάντα για την ομαλή συνέχιση της εργασίας, όσο καιρό θα είστε εκτός γραφείου.

Προγραμματίστε όλα τα ραντεβού σας με το γιατρό, για αργά το απόγευμα, ώστε μετά να πάτε στο σπίτι να ξεκουραστείτε και να μην πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά σας.

Αν αισθάνεστε ότι το μυαλό σας μετατρέπεται σε χυλό, προσπαθήστε να σημειώνετε ότι πρέπει να κάνετε για να μην ξεχάσετε κάτι σημαντικό ή ακόμη και απλό, όπως κάποια ψώνια. Θα σας γλυτώσει από πολλά προβλήματα!

Μην παραλείψετε να συνεννοηθείτε με τον εργοδότη σας, ότι δεν θα μπορέσετε να αναλάβετε μία καινούργια εργασία, ή ένα έργο, ανάλογα με τη δουλειά σας, μετά από μία ορισμένη ημερομηνία, για παράδειγμα τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που έχετε κανονίσει για να πάρετε την άδεια εγκυμοσύνης σας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσπαθείτε να ολοκληρώσετε την τρέχουσα εργασία σας, όταν νέα καθήκοντα συσσωρεύονται πάνω στο γραφείο σας. 

Μην αισθάνεστε ένοχες αν είστε λίγο πιο αργή στη δουλειά σας τώρα. Πάντα θα υπάρχει πολύ δουλειά. Η εγκυμοσύνη όμως δεν θα κρατήσει για πάντα.

Απλές συμβουλές και πραγματοποιήσιμες. Όμως πολλές φορές μπορεί να χρειαζόμαστε την γνώμη και την πείρα των ειδικών για να αισθανθούμε ασφαλείς στις αποφάσεις μας.

Εμπιστευτείτε το συναίσθημά σας για το πότε θα φύγετε από τη δουλειά. Αν φύγετε νωρίς, μπορεί να βαρεθείτε και να πλήξετε. Αν πάλι αργήσετε να πάρετε την άδειά σας, ίσως φτάσετε στην ώρα του τοκετού πολύ κουρασμένη. Έτσι, ήρεμα, προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς έχετε ανάγκη».