Τύποι γονέων

Τύποι γονέων

Το κάθε παιδί ζει και μεγαλώνει σε ένα διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η αγωγή και η εκπαίδευση του διαφέρει αφού οι γονείς του έχουν διαφορετική στάση, αντιμετώπιση της συμπεριφοράς του και έχουν το δικό τους χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Όσα βιβλία διαπαιδαγώγησης και αν διαβάσουν, όσες «συνταγές» και αν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν, τελικά θα καταφέρουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τις με τον ένα και μοναδικό δικό τους τρόπο.

Παρακάτω θα δούμε τους βασικότερους τύπους γονέων και το πώς επηρεάζουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

Οι αυστηροί ή αγχώδης γονείς χαρακτηρίζονται από υπερβολικό συναίσθημα αγάπης αλλά η εικόνα της οικογένειας τους στην κοινωνία τους κάνει ιδιαίτερα αυστηρούς ή απαιτητικούς. Συχνά χρησιμοποιούν την «τιμωρία». Δεν υπάρχει ίχνος ελευθερίας για τα παιδιά και επιλέγουν οι ίδιοι για εκείνα χωρίς να τα ρωτήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερβολικοί και ανυποχώρητοι. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν πολύ τη σωματική τιμωρία, ευτυχώς τώρα έχει περιοριστεί, αλλά ασκείται έντονα η ψυχολογική πίεση.

Τα παιδιά αυτά έχουν έντονα το αίσθημα της πίκρας, λένε ψέματα, βγάζουν επιθετικότητα, νιώθουν αποστροφή για τους άλλους, γίνονται πλήρως εξαρτημένα ή επιθετικά, έχουν φοβίες και ζητάνε πάντα καθοδήγηση.

Οι απορριπτικοί γονείς δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν μία φυσική ή ψυχολογική απουσία από την οικογένεια, με αποτέλεσμα με την στάση τους αυτή να απορρίπτουν τα παιδιά τους και την κάθε τους προσπάθεια. Αρκούνται στην υλική παροχή και τα μηνύματα που περνάνε σε αυτά είναι άκρως αρνητικά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τέτοιους γονείς γίνονται νευρικά, ευεραίσθητα, φοβιτσιάρικα, δύσπιστα. Λένε ψέματα και γίνονται ανεύθυνα και ευθυνόφοβα και τις δυσκολίες που συναντάνε εύκολα τα παρατάνε.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κατηγορίες οι υπερπροστατευτικοί γονείς είναι συγκαταβατικοί, επιεικείς και δεν τιμωρούν. Η υπερβολική τους αγάπη τους οδηγεί στο να δώσουν την εντύπωση στα παιδιά τους ότι ζουν σε ένα κόσμο ονειρικό μόνο με δικαιώματα και όχι με υποχρεώσεις. Η στάση των γονιών αυτών χαρακτηρίζεται από τους ψυχολόγους αρνητικά, γιατί τα παιδιά γίνονται άβουλα, μελαγχολικά, τυρρανικά, με μεγάλο εγωισμό και εσωτερική ανασφάλεια.

Συνήθως από τους λόγους που λειτουργούν έτσι είναι ότι προσπαθούν να είναι με τα παιδιά τους εντελώς διαφορετικοί από ότι ήταν μαζί τους οι δικοί τους γονείς.

Τα παιδιά που έχουν τώρα γονείς που ανήκουν στην κατηγορία των κοσμικών ή μποέμ γίνονται πολύξερα, εγωκεντρικά, αδιάφορα και με δυσκολία αποδέχονται ανθρώπους και καταστάσεις.

Ποιοι όμως είναι τελικά οι ιδανικοί γονείς; Είναι οι στοργικοί, διαλεκτικοί γονείς που κι αυτοί βέβαια ως άνθρωποι θα κάνουν τα δικά τους λάθη στην αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών τους. Συνήθως κάνουν παιδιά συνειδητά και προγραμματισμένα. Τους αρέσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη και μοιράζουν ισότιμα τους ρόλους μέσα στην οικογένεια. Δεν θεωρούν τα παιδιά τους κτήμα τους, αλλά τα αντιμετωπίζουν σαν ξεχωριστές προσωπικότητες και πιστεύουν πως μπορούν να διδαχθούν πολλά απ΄ αυτά. Τους αρέσει να γίνονται φίλοι με τα παιδιά τους και εκείνα τους νιώθουν στήριγμα όταν τους χρειαστούν. Είναι οριοθετημένοι οι ίδιοι και δεν παραπίπτουν σε υπερβολές.

Όταν ένα παιδί λαμβάνει με το σωστό τρόπο και τον σωστό τόνο ότι χρειάζεται, αναπτύσσει όλες τις ικανότητες του, διευρύνει τις γνώσεις του, γίνεται φιλομαθής, υπεύθυνο, νιώθοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αυτοεκτίμηση και παραδοχή!

Γαλαίου Εύη, παιδαγωγός
«ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ το σχολείο των συναισθημάτων»,
1) Πεντέλης 9 Δροσιά
2) Γρ. Λαμπράκη 44Α Δροσιά

Τηλ. Επικοινωνίας 2108135364- 210 8134618
Email:info@onirodromio.gr
www.onirodromio.gr