Yoga - Ένα δώρο από τα βάθη της ανατολής

παιδί yogaΗ Yoga είναι ένα από τα έξι παραδοσιακά φιλοσοφικά συστήματα της Ινδίας (shad darshana). Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων καθώς υπάρχουν αναφορές σε ιερά κείμενα (Βέδες) από το 2500 π.Χ. Η λέξη Yoga προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη ‘Yuj’ που σημαίνει ζυγός-σύζευξη και υποδηλώνει την ένωση του ατομικής συνείδησης (jivatman) με το συμπαντικό πνεύμα (paramatman) , την εξισορρόπηση του ατόμου σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης του (σωματικό-ψυχικό-πνευματικό) και την εναρμόνιση με περιβάλλον του.


Με την πάροδο των αιώνων η Yoga εξελίχθηκε και μετασχηματίστηκε , έτσι εκδηλώθηκαν διάφορα μονοπάτια και είδη κατάλληλα για κάθε τύπο ανθρώπου. Μονοπάτια που δίνουν έμφαση στην κυριαρχία του νου (Raja Yoga), στην αφοσίωση του ατόμου (Bhakti Υοga), στη γνώση και τη μελέτη φιλοσοφικών κειμένων (Jnana Yoga), στην πειθαρχία και την εντατική σωματική πρακτική (Hatha Yoga) , στις δονήσεις των ήχων (Nada Υοga) και πολλά άλλα. Κάθε πρακτική αποσκοπεί στην κατανόηση της ύπαρξης, την αυτοβελτίωση, την εναρμόνιση με όλες της μορφές ύπαρξης..την ολότητα.

Εκτός από τους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων η Yοga καλύπτει και εφαρμόζεται από διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικούς σωματότυπους αποβαίνοντας εξαιρετικά ωφέλιμη! Έτσι μπορούν να ασκηθούν από μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες μέχρι ηλικιωμένους και ανθρώπους με δυσκολία στην κίνηση.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην πρακτική της Yoga περιλαμβάνουν:

  • σωματικές ασκήσεις (asanas) όπου δίνεται έμφαση στην ευθυγράμμιση, την ορθοσωμία, την ενδυνάμωση και την ευλυγισία του σώματος, 
  • αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) που στόχο έχουν την επέκταση και τον έλεγχο της αναπνοής μας αντιμετωπίζοντας έτσι προβλήματα όπως η ρηχή-ελλιπείς αναπνοή και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους,
  • στροφή της προσοχής στον εσωτερικό κόσμο (pratyahara) που αποσκοπεί στην αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο, 
  • αυτοσυγκέντρωση (dharana), 
  • εξαγνιστικές πρακτικές (kryias) που εφαρμόζουμε στο σώμα μας για καλύτερη υγεία και απελευθέρωση από τις τοξίνες 
  • βαθιά χαλάρωση (yoga nidra) η οποία επιφέρει πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση ενώ δημιουργεί τις ψυχοφυσιολογικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και την επανόρθωση διάφορων δεξιοτήτων.

Καθώς όμως είναι ένα πρακτικό φιλοσοφικό σύστημα μελετώνται και δουλεύονται μέσω της πρακτικής άσκησης έννοιες και αξίες όπως η μη βία (ahimsa),η αυτάρκεια (santosha), η πειθαρχία (tapas), η εντιμότητα (satya), η εγκράτεια (brahmacharya) και άλλες.

Με αδρές γραμμές μπορούμε να περιγράψουμε μερικά από τα πολλά οφέλη τις Υοga και τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να ασκείται σε αυτή:

Δημιουργεί ένα υγείες, δυνατό , καλλίγραμμο και ελαστικό σώμα.
Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό.

Τονώνει την αυτοπεποίθηση- αυτοεκτίμηση.

Ωφελεί και βελτιώνει το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, μυοσκελετικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Αυξάνει τις καύσεις και μειώνει την κατακράτηση τοξινών στον οργανισμό.

Αυξάνει την αντοχή, την υπομονή και την συγκέντρωση.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταπολεμά την κατάθλιψη.

Δημιουργεί ευεξία, ηρεμία, γαλήνη.

Από προσωπική άποψη και εμπειρία όταν κάποιος γνωρίσει τη Υοga -και εννοώ να τη γνωρίσει σωστά με τον κατάλληλο, άρτια καταρτισμένο δάσκαλο και το κατάλληλο γι’ αυτόν είδος-τότε ξετυλίγεται μπροστά του ένας κόσμος μαγικός! Ένας κόσμος υγείας, ευεξίας, αυτοσεβασμού και προσωπικής ανάπτυξης. Ένας κόσμος που δεν πρόκειται να αφήσει ..και να τον αφήσει ποτέ..

Namaste~

Αγγελική Ματοπούλου Δασκάλα Yoga

Για περισσότερες πληροφορίες : aggeliki_88@yahoo.grfacebook