10 μύθοι για τις ψείρες που δεν πρέπει να πιστεύετε πια!

Οι ψείρες είναι έντομα που δεν έχουν φτερά και περνάνε όλοι τους τη ζωή πάνω σε ανθρώπινα κεφάλια, από τα οποία τρέφονται με αίμα και εκεί γενούν και τα αυγά τους. Τα ενοχλητικά αυτά έντομα υπάρχουν στη Γη χιλιάδες χρόνια, μάλλον όσο και ο άνθρωπος – έχουν βρεθεί απολιθώματα ψείρας σε αρχαίες Περουβιανές μούμιες. 

Οφείλουμε λοιπόν όλοι εμείς οι γονείς να γνωρίζουμε πολύ καλά τα έντομα αυτά, τον τρόπο που δρουν, που πολλαπλασιάζονται και που μπορούμε να κολλήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. 

Είναι ώρα να καταρρίψουμε τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω μας για τις ψείρες!

Προσοχή: μέχρι να διαβάσετε όλο το άρθρο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας «τρώει» το κεφάλι σας!

Μύθος #1 – Οι ψείρες πάνε στα βρώμικα κεφάλια

Η υγιεινή του κεφαλιού δεν σχετίζεται σε τίποτα με την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ψείρες. Δεν έχει καμία σημασία αν τα μαλλιά είναι βρώμικα ή καθαρά, βαμμένα ή όχι – όλα τα κεφάλια έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν ψείρες!

Μύθος #2: Οι ψείρες πηδάνε από κεφάλι σε κεφάλι

Οι ψείρες δεν μπορούν να πετάξουν, ούτε να πηδήξουν από κεφάλι σε κεφάλι. Για να καταφέρουν να μετοικήσουν σε ένα κεφάλι οι ψείρες θα πρέπει να υπάρξει άμεση επαφή δύο κεφαλιών ή κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα μολυσμένο αντικείμενο (βούρτσα, καπέλο κτλ). Οι ψείρες είναι «ερπετά» - οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν κρατάτε αποστάσεις ασφάλειας από κάποιον που έχει ήδη ψείρες.  

Μύθος #3: Οι ψείρες φεύγουν όταν λουστείς με κοινό σαμπουάν και ζεστό νερό

Αν λούσετε τα μαλλιά σας με ένα απλό σαμπουάν και ζεστό νερό δε θα καταφέρετε να κηρύξετε πόλεμο στις ψείρες. Οι ψείρες προσκολλώνται στα θυλάκια των τριχών, ενώ οι κόνιδες είναι απίστευτα κολλώδεις και προσκολλώνται στα μαλλιά. Όσο σαμπουάν και να βάζετε οι ψείρες απλά αδιαφορούν, δεν παθαίνουν τίποτα και φυσικά δεν πνίγονται. 

Μύθος #4: Όσο πιο μακριά μαλλιά έχετε τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσετε ψείρες   

Άνθρωποι με οποιοδήποτε μήκος μαλλιών μπορούν να κολλήσουν ψείρες – οπότε φυλάξτε τα ψαλίδια! Οι ψείρες απλά θέλουν να τρέφονται από το αίμα που υπάρχει στο κεφάλι σας και απλά αδιαφορούν για το μήκος των μαλλιών σας. 

Μύθος #5: Οι ψείρες επιβιώνουν για εβδομάδες σε έπιπλα και ρούχα 

Οι ψείρες στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο νομίζετε. Εάν δεν φάνε για 48 ώρες πεθαίνουν. Οπότε είναι πολύ πιο πιθανόν να κολλήσετε ψείρες από στενή επαφή κεφάλι με κεφάλι παρά με το να κάτσετε σε έναν καναπέ που ίσως είχε κάτσει πριν μερικές μέρες ένας συμμαθητής του παιδιού που τελικά αποδείχτηκε ότι έχει ψείρες. 

Μύθος #6: Εάν δεν σας τρώει το κεφάλι σας δεν έχετε ψείρες!

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιθανόν να έχετε κολλήσει ψείρες και να μην έχετε κανένα σύμπτωμα ή φαγούρα για 4 με 6 εβδομάδες! Φρικιαστικό…

Μύθος #7: Οι ψείρες κολλάνε και από τα κατοικίδια!

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο ΔΕΝ πρόκειται να σας κολλήσει ψείρες. Οι ψείρες δεν μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ούτε και το αντίθετο, ευτυχώς. Διαφορετικά είδη ψειρών αποικούν σε διαφορετικά είδη ζώων – και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι άνθρωποι. 

Μύθος #8: Οι ψείρες μεταδίδουν ασθένειες

Οι ψείρες σίγουρα μπορούν να σας προκαλέσουν αηδία και σιχαμάρα, όμως σίγουρα δεν μπορούν να σας κολλήσουν κάποια ασθένεια ή μικρόβιο. Ούτε και η επιμόλυνση με ψείρες σημαίνει ότι δεν φροντίζετε την υγιεινή σας. 

Μύθος #9: Τα παιδιά το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσουν ψείρες στο σχολείο

Κι όμως το σχολείο δεν είναι το μοναδικό μέρος για να κολλήσουν τα παιδιά ψείρες. Οι κατασκηνώσεις, τα αθλήματα και οι διανυκτερεύσεις σε σπίτια φίλων είναι συνηθισμένες εστίες μόλυνσης μιας και εκεί η επαφή κεφάλι με κεφάλι δεν μπορεί να αποφευχθεί. 

Μύθος #10: Οι φυσικοί τρόποι καταπολέμησης των ψειρών είναι η καλύτερη επιλογή

Κάντε πρώτα την έρευνά σας, όσο εύκολο κι ελκυστικό κι αν σας ακούγεται να αναμείξετε ξύδι με μαγιονέζα και ότι άλλο γιατροσόφι και μαντζούνι ακούσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα απαλλαχτείτε από τις ψείρες και τα αυγά τους. 

Επιλέξτε προϊόντα που είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ για να κάνετε μια σωστή και ολοκληρωμένη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των ψειρών.

Εμείς προτείνουμε  το Hedrin, ένα αντιφθειρικό χωρίς χημικά και αρώματα. Το Hedrin χάρη στον φυσικό του μηχανισμό δράσης, σκοτώνει τις ψείρες χωρίς να αναπτύσσει ανθεκτικότητα. Από το προληπτικό spray conditioner Hedrin Protect & Go με υπέροχο άρωμα πορτοκάλι & μάνγκο, που σταματά τη μόλυνση πριν καν ξεκινήσει ενώ παράλληλα ξεμπερδεύει τα μαλλάκια, μέχρι την εντατική αντιμετώπιση με το Hedrin Plus Spray, που εξολοθρεύει τις ψείρες και τα αυγά τους μέσα σε 15 λεπτά και το αξιόπιστο και οικονομικό Hedrin Solution, όποιο προϊόν κι αν επιλέξεις έχεις το κεφάλι σου αλλά και του παιδιού σου ήσυχο.

Κάθε προϊόν είναι απόλυτα φιλικό για το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής των παιδιών και είναι κατάλληλο και για μωράκια από 6 μηνών ή ακόμα και για εγκύους.