Η νεράιδα των δοντιών

Η νεράιδα των δοντιών είναι ένας δημοφιλής αμερικανικός μύθος που διδάσκει επίσης τα παιδιά για την οδοντιατρική φροντίδα. 

 

Προέλευση της νεράιδας των δοντιών.

Ο ίδιος ο μύθος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική λογοτεχνία, δηλώνει ο ιστορικός Ryan Renfro. Η νεράιδα των δοντιών λέγεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπο σε τεύχος του Chicago Tribune το 1908 και στη συνέχεια το 1927 σε παιδικό παιχνίδι. Όμως η δημοτικότητά της εξερράγη πραγματικά τις τελευταίες δεκαετίες, στη δεκαετία του 70 ένας ραδιοφωνικός παραγωγός στο Σικάγο την ανέφερε στον αέρα. 

Ο μυθικός σκοπός της νεράιδας ήταν πάντα να επισκέπτεται τα παιδιά ενώ κοιμούνται και να ανταλλάσσουν τα πρώτα δοντάκια τους με μία γλυκιά όμορφη ανταμοιβή. Για πολλά παιδάκια, αυτή η λειτουργία από μόνη της αρκεί για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της νεράιδας. Αλλά για τους γονείς ο μύθος ξεπερνά τις λιχουδιές και προσφέρεται για έναν πιο λειτουργικό σκοπό να βοηθήσει τους ενήλικες να εξηγήσουν τις φυσικές αλλαγές και τη βασική οδοντική υγιεινή στα παιδιά καθώς χάνουν το πρώτο τους δόντι στην ηλικία των 5 ή 6 ετών περίπου.

Έτσι λοιπόν μέσω της λογοτεχνία και του μύθου της νεράιδας των δοντιών, οι γονείς μπορούν να έχουν ένα ενεργό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν αυτή τη βιολογική αλλαγή.

 

Πώς μοιάζει η νεράιδα των δοντιών;

Σε αντίθεση με άλλους μυθικούς χαρακτήρες, ποικίλει στην εμφάνιση. Υπάρχει η μικρή φιγούρα με φτερά και ένα ραβδί που είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ, ενώ άλλες χώρες όπως το Μεξικό την περιγράφουν σαν ποντίκι!

Όμως η εμφάνισή της αλλάζει σύμφωνα με την φαντασία, μερικές φορές είναι αρσενική και μερικές φορές γυναικεία.

 

Τί κάνει η νεράιδα με τα δόντια;

Αυτό επίσης ποικίλλει. Μερικά παραμύθια λένε ότι θα κρατήσει τα δόντια για την αξία τους. Άλλοι λένε ότι χρησιμοποιεί τα δόντια για να κάνει τη νεραιδόσκονη  ή να συνεχίσει να χτίζει το κάστρο της. 

 

Είναι η νεράιδα των δοντιών πραγματική;

Γύρω στα 7 ή 8 το πολύ χρόνια τους θα παιδιά θα πάνε στους γονείς με αυτή τη φοβερή ερώτηση. Είναι η νεράιδα των δοντιών πραγματική;

Ενώ η ερώτηση μπορεί να σας ξαφνιάσει, πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε. Πρέπει οι γονείς να σκεφτούν εκ των προτέρων ποια θα είναι η απάντησή τους.

Πριν γκρεμίσετε την εικόνα της νεράιδας ή όποιου άλλου μαγικού πλάσματος που το παιδάκι λατρεύει, μάθετε τι πραγματικά ξέρει. Ρωτήστε το γιατί κάνει αυτή την ερώτηση. Ανάλογα με την ηλικία του είναι πιθανόν να έχει αρχίσει να το συζητά στο σχολείο. Δεν είναι απαραίτητο να συντρίψετε το όνειρο της νεράιδας αμέσως. 

Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού και ποιο σκοπό πιστεύετε ότι υπηρετεί ο μύθος αυτός το παιδάκι σας. 

Αλλά όσο δελεαστικό μπορεί να είναι για τους γονείς να κρατούν τον κόσμο του παιδιού γεμάτο μαγεία, εάν το μικρό σας έρχεται σε σας με καθαρές αμφιβολίες και έγκυρες ερωτήσεις, πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση. Να είστε ευγενικοί και δημιουργικοί, για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «η νεράιδα των δοντιών μπορεί να μην είναι πραγματική, είναι όμως μέρος ενός παραμυθιού και τα παραμύθια είναι πολύ διασκεδαστικά. 

 

Διασκεδαστικές ιδέες:

Ενώ η στιγμή της αλήθειας θα έρθει μια μέρα, απολαύστε τη μαγεία και τη φαντασία της νεράιδας των δοντιών με το παιδί σας όσο μπορείτε. 

 

Σημειώσεις από την νεράιδα των δοντιών.

Πάρτε λίγο πολύχρωμο χαρτί, μερικά στυλό με έντονα χρώματα ή όμορφα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούνται μόνο από την νεράιδα. Προσέξτε μη σας δει το παιδί σας να χρησιμοποιείτε το ίδιο χαρτί για άλλα πράγματα. Και αφήστε το, μόλις ξυπνήσει να βρει ένα όμορφο σημείωμα που έγραψε η νεράιδα των δοντιών μόνο γι’ αυτό. 

 

Μαξιλάρια.

Μικρά χαριτωμένα πολύχρωμα μαξιλάρια δεν θα είναι μόνο ένα διασκεδαστικό κομμάτι της παράδοσης της νεράιδας, αλλά θα έχουν και μία τόσο δα μικρή ειδική τσέπη για το δοντάκι τους. Απλά ζητήστε από το παιδάκι να τοποθετήσει το πεσμένο δόντι στο μαξιλάρι και στη συνέχεια ανταλλάξτε, όταν κοιμηθεί, το δόντι με το γλυκό που του άφησε η νεράιδα.

 

Όμορφες στιγμές αντί χρήματα.

Άλλη μια όμορφη σκέψη είναι να προσφέρετε στο παιδί μία βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή μία επίσκεψη στο αγαπημένο του εστιατόριο, αντί για κάποιο μικρό νόμισμα, κάθε φορά που θα χάνει ένα δόντι. Αυτές οι αναμνήσεις θα κάνουν την απώλεια ενός δοντιού ακόμη πιο ξεχωριστή!