Γιατί το παιδί μου είναι συνέχεια κουρασμένο;

Ίσως και να μην είναι σε θέση να εκφραστούν όμως αυτό μπορεί να ισχύει. Προσέξτε τη συμπεριφορά τους και προσπαθήστε να εντοπίσετε τους παράγοντες που τα κάνει να κουράζονται συνέχεια. 

Μπορεί λοιπόν να:

Θέλουν την προσοχή σας. 

Μερικά παιδιά μπορεί να κουραστούν από οποιαδήποτε δραστηριότητα πολύ γρήγορα επειδή αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν είναι να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Μπορεί ακόμη και να δείχνουν ενόχληση όταν οι γονείς τους δεν μπορούν να παίξουν ή να περάσουν χρόνο μαζί τους. 

Έχουν πολλά παιχνίδια.

Όταν τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια δεν θα απολαύσουν τίποτα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να εστιάσουν την προσοχή τους. Ως αποτέλεσμα, η απογοήτευση που αισθάνονται επειδή  έχουν από τόσα πολλά πράγματα να διαλέξουν τα κάνει να αισθάνονται κουρασμένα. 

Συναισθηματικά προβλήματα.

Τα παιδιά μπορεί να κουραστούν σωματικά εάν είναι θυμωμένα ή αναστατωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική τους κατάσταση και να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. 

Υπερδιέγερση.

Εάν αναρωτιέστε «γιατί το παιδί μου κουράζεται συνέχεια», τότε μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχει υπερδιέγερση. Αυτό τα εμποδίζει να συγκεντρωθούν. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό να τα κάνει να αισθάνονται κουρασμένα. 

Δυσκολία στον ύπνο.

Προφανώς μπορεί να είναι κουρασμένα, επειδή δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά, είτε επειδή φοβούνται, έχουν εφιάλτες ή κάτι τους προξενεί άγχος. 

Ανάπτυξη.

Από 4 ετών, τα παιδιά αρχίζουν τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο και αρχίζουν να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Όλα αυτά τα καινούργια πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο κουρασμένα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική κόπωση:

Υγιεινή διατροφή.   

Είναι σημαντικό η διατροφή των παιδιών να περιλαμβάνει διαφορετικά τρόφιμα. Πάνω από όλα, πρέπει να παίρνουν σίδηρο και βιταμίνη C, πολύ καλά για την κόπωση. Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται σε κρέατα, ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα. 

Αρκετός ύπνος. 

Είναι πολύ σημαντικό να έχουν καλές συνήθειες ύπνου, ειδικά όταν πηγαίνουν σχολείο. Το να κοιμούνται αργά δεν είναι καλό. Ιδανικά πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 8 και 10 ώρες τη νύχτα. 

Πνευματική διέγερση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια είναι ιδανικά για να διατηρούν το μυαλό των παιδιών ξύπνιο και θετικό. Πρέπει όμως να διατηρήσετε μία ισορροπία με αυτές τις δραστηριότητες καθώς η υπερβολική διέγερση θα μπορούσε να τα κουράσει. 

Συνεχής σωματική άσκηση.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης και τονώνει το σώμα. Θα τα βοηθήσει επίσης να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. 

Ιατρική παρακολούθηση.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα παιδιά είναι κουρασμένα όλη την ώρα, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Γιατί τα παιδιά στην ηλικία της εφηβείας είναι κουρασμένα. 

Σε γενικές γραμμές το πρόβλημα με τους νέους είναι η αλλαγή στις σχολικές ώρες. Έχουν μεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Προσθέστε σε όλα αυτά και όλες τις βιολογικές αλλαγές που περνούν οι έφηβοι!

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος τους από κάποιες διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού ή απλά αϋπνία. Άλλη μία αλλαγή είναι ότι οι έφηβοι συχνά χρειάζεται να κοιμούνται αργά έτσι ξυπνούν αργά, γεγονός που παρεμβαίνει στις υποχρεώσεις τους. 

Συμπτώματα κόπωσης στους εφήβους. 

Τα κύρια συμπτώματα είναι συχνές και ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης. Θυμώνουν εύκολα, μιλούν λιγότερο, χαμογελούν λιγότερο και γίνονται απαθείς. 

Πώς να βοηθήσετε ένα κουρασμένο έφηβο.

Εάν είναι κουρασμένος όλη την ώρα, μπορείτε να βοηθήσετε παρέχοντας την υποστήριξή σας, φροντίζοντας να ξεκουράζεται και να κοιμάται αρκετά, και αν χρειαστεί κάποια ιατρική βοήθεια. 

Βεβαιωθείτε ότι κάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως συντροφιά με τους φίλους του, να διαβάσει ένα βιβλίο, να ακούσει μουσική, ειδικά λίγο πριν κοιμηθεί. Και φυσικά δεν ξεχνάμε την υγιεινή διατροφή που προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες για την υγιή ανάπτυξή του.

Τελικά, το καλύτερο είναι να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν όλα όσα χρειάζονται. Ιδιαίτερα την προσοχή και την αγάπη σας.