Σημαντικές δεξιότητες αυτοβοήθειας για το μικρό παιδάκι σας

Καθώς το μικρούλι μεγαλώνει και ωριμάζει, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να μάθει να κάνει μόνο του.

Οι μικρές καθημερινές εργασίες είναι πράγματα που οι ενήλικες θεωρούν δεδομένα, όμως για τα παιδάκια είναι πράγματα που πρέπει να διδαχθούν και να εξασκηθούν για να τα καταφέρουν.

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τη δική του ταχύτητα. Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο οι συμβουλές των ειδικών είναι απλώς οδηγίες.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών το παιδί θα πρέπει να κάνει όλα τα απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, να πλένει τα χέρια του, να ντύνεται, να χρησιμοποιεί το κουτάλι και το πιρούνι, να πηγαίνει στην τουαλέτα.

Όμως μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος που το παιδάκι δεν μπορεί. Αν πιστεύετε ότι έχει σημαντική καθυστέρηση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. 

 

Πως θα το ενθαρρύνετε να τα καταφέρει!

Κάθε φορά που το παιδί δοκιμάζει κάτι νέο, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μέθοδο και όχι στο αποτέλεσμα.

Στην αρχή ασφαλώς και θα κάνει λάθη. Είναι η δουλειά σας να το ενθαρρύνετε και να του δείξετε, και όχι να κάνετε εσείς τη δουλειά για εκείνο.

Ακόμη και αν ένα κουμπί μπει σε λάθος τρύπα ή το γάλα του χυθεί στο χαλί αντί στο μπολ, το να μάθει να είναι ανεξάρτητο είναι ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

 

Να βάλει και να βγάλει τα ρούχα του.

Αν και αυτό ίσως φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή, στην πραγματικότητα δεν απαιτεί πολύ συντονισμό, αλλά πολύ υπομονή και από τα δύο μέρη.

Αν και το μικρό σας μάλλον θα βγάζει τα ρούχα του πιο εύκολα από το να τα βάζει, και αυτή η δεξιότητα δεν θα αργήσει πολύ.

Το κλειδί εδώ είναι να αφήσετε το παιδί να εξασκείται συχνά και να το ντύνετε με ρούχα εύκολα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κάποια πράγματα όπως το φερμουάρ και οι ζώνες είναι καλύτερα να αποφευχθούν στην αρχή.

Και όταν αρχίσει να βάζει και να βγάζει το εσώρουχό του, τότε έχει κάνει το πρώτο βήμα για να αρχίσετε το μάθημα της τουαλέτας. 

 

Εκμάθηση χρήσης σκευών.

Ένα 4χρονο παιδάκι πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πιρούνι και κουτάλι και με βοήθεια το μαχαίρι του βουτύρου.

Όμως μπορεί και να μην τα καταφέρνει. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του, όπως επίσης δεν ξέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα. Ορισμένα φαγητά χρειάζονται μαχαιροπίρουνα άλλα όχι.

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να τρώει με τα χέρια του, δώστε του ένα πιρούνι ή κουτάλι και εξηγήστε του ότι θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσει.

Σιγά – σιγά όταν το καταφέρει, είναι η κατάλληλη στιγμή να του μάθετε τους βασικούς τρόπους του τραπεζιού, δηλαδή ότι όταν τρώμε δεν παίζουμε με το φαγητό. 

 

Βούρτσισμα δοντιών.

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί βουρτσίζει καλά τα δόντια του, εσείς πρέπει να προσέχετε και να είστε μαζί του μέχρι τουλάχιστον στα 7 ή 8 χρόνια του. 

Θέλει τη βοήθειά σας για να είναι σίγουρο ότι τα έπλυνε καλά.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του, λέγοντας να βουρτσίζει τα δόντια του πριν ή μετά από εσάς. 

 

Βοηθώντας λίγο στο σπίτι.

Υπάρχουν πολλές απλές δουλειές που το παιδάκι σας της προσχολικής ηλικίας μπορεί να κάνει στο σπίτι.

Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει λίγο, αλλά θα το κάνει να αισθάνεται κάποια ανεξαρτησία.

Το παιδάκι σε αυτή την ηλικία μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του, να σκουπίσει το πάτωμα, τα λίγο μεγαλύτερα να βάλουν φαγητό και νερό στο κατοικίδιο ή να στρώσουν το κρεβάτι τους. 

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι στην αρχή δεν θα τα κάνει όλα τέλεια!

Όμως το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ψάχνετε, είναι η προσπάθεια που κάνει. Μην διορθώσετε κάτι που δεν έχει κάνει πολύ καλά. Αντιθέτως επαινέστε αυτό που έχει καταφέρει.

 

Χρήση της τουαλέτας. 

Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης που οι περισσότεροι γονείς περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία.

Γύρω στα 3 χρόνια τους είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει η εκπαίδευση, όμως μερικά παιδάκια απλά δεν είναι έτοιμα μέχρι τουλάχιστον τα 4 χρόνια τους.

Τα αγοράκια ίσως προτιμήσουν να στέκονται όρθια, αλλά είναι καλύτερα να αρχίσετε την εκπαίδευση βάζοντάς τα καθιστά, στο γιογιό τους, για παράδειγμα.

Όταν πλέον το συνηθίσουν, και αρχίσει το παιδάκι να χρησιμοποιεί την κανονική τουαλέτα, μην εκπλαγείτε εάν έχουν κάποιο ατύχημα. 

Χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να είναι έτοιμο το παιδί για τη χρήση της τουαλέτας, και ίσως ακόμη περισσότερο για να παραμείνει στεγνό το βράδυ.

 

Πλύσιμο χεριών.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει πως πρέπει να πλένει τα χέρια του. Μετά το παιχνίδι, όταν βλέπει ότι τα χέρια του δεν είναι καθαρά, θα τα πλύνει.

Όμως όταν φαίνονται καθαρά, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα. 

Εξηγείστε του ότι το πλύσιμο των χεριών δεν είναι μόνο για να είναι καθαρά, αλλά το βοηθά να απαλλαγεί από τα μικρόβια που μπορεί να το αρρωστήσουν.

Προσέξτε να μάθει να πλένει τα χέρια του σωστά, γιατί δεν θα είστε πάντα δίπλα του. 

Δείξτε του πόσο σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιεί και πώς να τα στεγνώνει καλά. 

 

Προετοιμασία φαγητού.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που προσφέρονται για να τα ετοιμάσουν τα μικρά παιδιά. Όπως για παράδειγμα μπορούν να φτιάξουν ένα σάντουιτς βάζοντας τυρί, ζαμπόν, ή μαρμελάδα και λίγο βούτυρο. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα φτιάξουν το πρωινό τους, με γάλα χυμό και δημητριακά. 

Ότι θα υπάρχουν ατυχήματα είναι σίγουρο. Αλλά αντί να μαλώσετε το μικρό σας, καθαρίστε τα μαζί!