Πως η αδράνεια επηρεάζει την υγεία των οστών

Συνήθως όταν οι γονείς σκέφτονται για την υγεία του παιδιού τους, δεν λαμβάνουν υπόψη την υγεία των οστών του.

Σκέφτονται για το πώς ψηλώνουν, τους ετήσιους ελέγχους υγείας τους, τη διατροφή τους. Αλλά η οικοδόμηση υγιών οστών τώρα ενώ εξακολουθούν να αναπτύσσονται, είναι πολύ σημαντική. Όχι μόνο η καλή υγεία των οστών αποτρέπει τα κατάγματα και προσθέτει δύναμη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. 

Μια προσεκτική ματιά στην οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια όπου, καθώς ένα άτομο γερνά τα οστά του γίνονται λιγότερα πυκνά και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Επιπλέον, μερικές φορές αναφέρεται ως παιδική ασθένεια που έρχεται με συνέπειες στη μεγάλη ηλικία. Ο λόγος είναι απλός. Η οστική μάζα που έχει ένα άτομο στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία βοηθά στον καθορισμό της δια βίου υγείας του. Χωρίς καλές συνήθειες υγείας και επαρκή σωματική δραστηριότητα τα οστά τους θα αδυνατίζουν καθώς γερνούν.

Στα παιδιά η οστική μάζα αυξάνεται περισσότερο από όσο μειώνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στη μεγίστη οστική μάζα τους γύρω στα 20 χρόνια και έως την ηλικία των 30 ετών. Σε αυτό το σημείο, τα οστά έχουν φτάσει τη μέγιστη αντοχή και πυκνότητα. Έως και το 90% της μέγιστης οστικής μάζας αποκτάται στην ηλικία των 18 για τα κορίτσια και στην ηλικία των 20 για τα αγόρια. Μετά η αναδιαμόρφωση των οστών συνεχίζεται αλλά χάνετε ελαφρώς μεγαλύτερη οστική μάζα από ότι κερδίζετε.  

Γιατί τα υγιή οστά είναι σημαντικά. 

Ένα άτομο με ισχυρά οστά, στηρίζεται καλά και κινείται εύκολα. Επιπλέον, τα δυνατά οστά προστατεύουν την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλό μας από τραυματισμούς. Αποθηκεύουν επίσης τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε. Ενώ τα αδύναμα οστά σπάνε εύκολα, προκαλούν έντονο πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ύψους.

Μην ξεχνάτε ότι τα οστά του παιδιού σας είναι ζωντανά όργανα. Έχουν κύτταρα και σωματικά υγρά. Επιπλέον αυξάνονται και ανανεώνονται συνεχώς. Έτσι με καλή διατροφή και σωματική άσκηση γίνονται πιο δυνατά. 

Επιπλέον, όταν τα παιδιά τρέχουν, πηδούν ή σηκώνουν κάτι βαρύ, αυτό ασκεί πίεση στα οστά τους. Αυτό το άγχος, με τη σειρά του στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι τα οστά πρέπει να δυναμώσουν. Σε απάντηση προστίθενται νέα κύτταρα για την ενίσχυση των οστών του παιδιού. Έτσι με το παιχνίδι επενδύουν στην υγεία των οστών τους. 

Φυσική δραστηριότητα και υγιή οστά. 

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όταν οι έφηβοι φτάσουν στο πλήρες ύψος τους τελείωσε η ανάπτυξή τους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου το 10% της οστικής μάζας εξακολουθούσε να συσσωρεύεται ενώ οι έφηβοι είχαν φτάσει στο ενήλικο ύψος τους. 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ανάπτυξη των οστών αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διάφορα μέρη του σκελετού και ότι η ανάπτυξη ύψους ξεπερνά κατά πολύ την ανάπτυξη των οστών πριν από την εφηβεία. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν υψηλά ποσοστά κατάγματος. Το 30 έως 50 τοις εκατό των παιδιών και των εφήβων θα έχουν τουλάχιστον ένα σπασμένο οστό πριν από την ενηλικίωση.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη μέτρησε τη σωματική δραστηριότητα και τη δύναμη των οστών 300 εφήβων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Περιελάμβανε κορίτσια ηλικίας 10 έως 14 ετών και αγόρια 12 έως 16 ετών. Η χρονική αυτή περίοδος είναι ζωτικής σημασίας διότι το 36% του ανθρώπινου σκελετού σχηματίζεται και τα οστά ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στη σωματική δραστηριότητα.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι έφηβοι που ήταν λιγότερο δραστήριοι είχαν ασθενέστερα οστά. Δηλαδή, τα παιδιά που έπαιζαν παιχνίδια καθιστά (χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία) ή απλά τεμπέλιαζαν δεν ενίσχυαν τα οστά τους και την αντοχή των οστών τους. 

Και παρόλο που τα αγόρια είχαν μεγαλύτερα και ισχυρότερα οστά κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρόπο στη σωματική δραστηριότητα. Ο χορός στο σπίτι, η βόλτα με τον σκύλο το παιχνίδι με την μπάλα ακόμη και ένας περίπατος έχουν θετική επίδραση στην υγεία των οστών.

Τελικά το κλειδί για δυνατά κόκαλα είναι να μειώσουν τα παιδιά το χρόνο της οθόνης και την τεχνολογία υπέρ περισσότερων σωματικών δραστηριοτήτων.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Τα οστά αλλάζουν συνεχώς, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα δημιουργείται νέο οστό και το παλιό διαλύεται. Έτσι ορισμένα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία, όπως: 

Σωματική δραστηριότητα. Τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι σωματικά αδρανείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους από τους πιο δραστήριους συνομηλίκους τους. 

Πρόσληψη ασβεστίου. Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, οδηγεί σε μειωμένη πυκνότητα των οστών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Διατροφικές διαταραχές. Διαταραχές όπως η ανορεξία ή βουλιμία οδηγούν σε απώλεια οστού. Επίσης η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει ασβέστιο.

Ορισμένα φάρμακα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα, αν βέβαια παίρνει, το παιδί σας και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία των οστών.

Φυλή και φύλο. Συνήθως οι λευκές και οι ασιατικές γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Επίσης υπάρχει μία πιθανότητα κληρονομικότητας. Προσέξτε λοιπόν την υγεία των οστών του παιδιού σας. 

Πώς να διατηρήσετε την υγεία των οστών των παιδιών σας. Η διατροφή και η άσκηση είναι τα βασικά. 

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες στα παιδιά είναι πρώτα εσείς να είστε ένα καλό παράδειγμα. 

  • Ενθαρρύνετε τη σωστή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Προετοιμάστε υγιεινά γεύματα και σνακ και περιορίστε το χρόνο οθόνης. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μία πολύ καλή ιδέα. 

  • Όταν ετοιμάζετε το γεύμα φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Για τα παιδιά που δεν πίνουν γάλα, δοκιμάστε τυριά, γιαούρτι, χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο και δημητριακά καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μην ξεχνάτε την καθημερινή σωματική τους άσκηση, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενη.

  • Όμως η υπερβολική άσκηση, ειδικά σε συνδυασμό με δίαιτα, θέτει επίσης σε κίνδυνο την υγεία των οστών. Αν διαπιστώσετε ότι ο/η έφηβος γυμνάζεται περισσότερο από ότι συνιστάται ή είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, πρέπει να επανεκτιμήσετε τι κάνει. Ίσως πρέπει να μειωθεί η σωματική δραστηριότητα. 

  • Κάτι άλλο επίσης σημαντικό είναι να καταλάβουν οι έφηβοι ότι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η χρήση του καπνίσματος, των ναρκωτικών και του ποτού, προκαλούν πρόβλημα στην υγεία των οστών τους και οδηγούν στην οστεοπόρωση. 

Έτσι λοιπόν, μην ξεχνάτε ότι η οικοδόμηση ισχυρών οστών ξεκινά από την παιδική ηλικία. Με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συνεπή σωματική δραστηριότητα και τακτικές επισκέψεις στο γιατρό τα παιδιά θα έχουν ισχυρά οστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.