Πώς να προετοιμάσετε το μικρό σας για την πρώτη νύχτα μακριά από το σπίτι

Η πρώτη νύχτα μακριά από το σπίτι είναι ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για εσάς ως γονέα αλλά και για το παιδάκι σας.

Ακόμη και αν όλο χαμόγελα και ενθουσιασμένο με την ιδέα να εξορμήσει στον κόσμο χωρίς εσάς για ένα βράδυ, μία ολόκληρη ημέρα ή μία εβδομάδα (καλοκαιρινή κατασκήνωση), υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. 

Η σωστή ηλικία για να μείνει το παιδί μακριά από το σπίτι του.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην ανάπτυξη και ανατροφή  των παιδιών, η «σωστή ηλικία» εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το κάθε παιδί. 

Κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του υποκειμενικές εμπειρίες. Μπορεί το 5χρονο παιδάκι να είναι ενθουσιασμένο που κοιμάται στο σπίτι του καλύτερου φίλου του ή ένα 11χρονο που τρέμει από το φόβο του επειδή μερικές φορές μπορεί να βρέξει το κρεβάτι του όταν έχει άγχος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να σκεφτούν τις ακόλουθες ερωτήσεις για να μπορέσουν να προσδιορίσουν αν είναι η κατάλληλη στιγμή:

  • Πως ήταν το παιδί όταν έμεινε χωρίς εσάς στο σπίτι της γιαγιάς ή κάποιου άλλου στενού μέλους της οικογένειας;
  • Κοιμάται καλά όλη τη νύχτα ή μήπως ξυπνά συχνά; Αν ναι γιατί τι κάνει αυτό, τι το ενοχλεί;
  • Το παιδάκι σας κοιμάται στο κρεβάτι του χωρίς καμία δυσκολία;
  • Πηγαίνει στο κρεβάτι του και κοιμάται χωρίς φασαρία ή επίβλεψη;
  • Πόσο καλά μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του σε κάποιον άλλο εκτός από εσάς, ή το άτομο που το προσέχει;
  • Δείχνει κατάλληλους τρόπους  για να λύσει ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσει κάτι ξαφνικό χωρίς εσάς;
  • Πόσο ευέλικτο είναι το παιδί σας όταν αλλάζει η ρουτίνα του ή κάποιο σχέδιο;
  • Μήπως εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια άγχους χωρισμού όταν βρίσκεται στον παιδικό σταθμό, ή στο σχολείο;
  • Το παιδί βλέπει τον κόσμο ως ένα ασφαλές μέρος ή ένα μέρος που το κάνει να φοβάται;
  • Πόσο ικανό είναι να ηρεμεί ή να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του χωρίς εσάς;

Στην περίπτωση όπου είναι εξαιρετικά τρομακτικό για το παιδάκι να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι, θα μπορούσατε, οι ειδικοί συμβουλεύουν, να αρχίσετε με μικρές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι ενός ατόμου που εμπιστεύεστε. Υπάρχει μία στενή γραμμή μεταξύ της βοήθειας του παιδιού για να αντιμετωπίσει το άγχος του, η οποία ίσως το  εμποδίζει να αναπτύξει τη δεξιότητα που χρειάζεται για να το διαχειριστεί, ωθώντας το όμως  απαλά να ανέχεται κάτι έξω από τη ζώνη άνεσής του. Και όσο μικρό και αν είναι αυτό το βήμα προς τα εμπρός πρέπει να επαινέσετε το παιδάκι για τις προσπάθειές του.

Εάν οι προσπάθειες αυτές είναι επιτυχημένες, αυξήστε σταδιακά το χρόνο που είναι σε κάποιο σπίτι που εμπιστεύεστε. Αυτό θα χτίσει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς και του παιδιού σας. 

Προετοιμάζοντας εσάς και το παιδί σας για την πρώτη νύχτα μακριά σας. 

Εάν έχετε αποφασίσει ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για την πρώτη νύχτα του μακριά από το σπίτι, η έγκαιρη προετοιμασία θα βοηθήσει να κυλήσουν όλα ομαλά. 

Συζητήστε τι μπορεί να περιμένει.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί ώστε να ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Μιλήστε με το πρόσωπο που θα το φιλοξενήσει ή είναι υπεύθυνο για το παιδί για όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να περιμένει το μικρό σας και ενημερώστε το για αυτές τις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα φαγητό, μπάνιο, δραστηριότητες, ώστε να ξέρει το πρόγραμμά του. Απλά γνωρίζοντας τη ρουτίνα του θα ηρεμήσει το παιδάκι αλλά και εσείς. 

Εξηγήστε τα όρια και καταστρώστε σχέδιο δράσης. 

Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα του να παραμείνει το παιδί μακριά από το σπίτι για πρώτη φορά είναι το γεγονός ότι δεν θα είστε σε θέση να το προστατεύσετε από πιθανούς κινδύνους. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε (επειδή δεν θα είστε κοντά του) είναι να του διδάξετε πώς να δημιουργήσει και να επιβάλει τα προσωπικά του όρια. Επίσης πρέπει να καταστρώσει σχέδιο δράσης αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. 

Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, το μικρό σας πρέπει να διδαχθεί τη διαφορά της καλής και της κακής επαφής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

Άλλα προσωπικά όρια μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα θέματα συνομιλίας και κακής σκληρής συμπεριφοράς. 

Φυσικά πρέπει να θυμάται τα τηλέφωνά σας όπως επίσης τον αριθμό της αστυνομίας αν κάτι συμβεί. 

Ετοιμάστε ένα πακέτο με πράγματα που αγαπάει.

Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά αν έχει μαζί του σε ένα άγνωστο περιβάλλον πράγματα οικεία είναι πάρα πολύ καλό. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα αγαπημένο παιχνίδι, ή κουβέρτα ή το μαξιλάρι του. Όπως και ένα αγαπημένο του βιβλίο με ωραίες εικόνες. 

Απαλύνετε τα συναισθήματα ανησυχίας τους. 

Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να ζήσει την πρώτη του βραδιά μακριά, αλλά γνωρίζετε ότι βιώνει κάποια συναισθήματα δυσφορίας λόγω αυτής της νέας εμπειρίας, φροντίστε να ομαλοποιήσετε αυτά τα συναισθήματα. Μην προσπαθήσετε να τα μειώσετε. 

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας για τα συναισθήματα αυτά και δώστε του όλη την προσοχή σας. Η συμμετοχή του παιδιού σε αυτόν τον τύπο συνομιλίας είναι σημαντική επειδή προωθεί τόσο την κοινωνική όσο και τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Η ιδανική στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι όταν ετοιμάζετε τα πράγματά του για μία νύχτα ή κάποιες ημέρες. 

Το παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται πίεση από εσάς ή να καταλάβει ότι σας ενόχλησε αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι έτοιμο να μείνει τη νύχτα και θέλει να επιστρέψει σπίτι. 

Επίσης δεν πρέπει να  ενοχληθείτε αν, ενώ ήταν ενθουσιασμένο που θα έφευγε, μία ώρα αργότερα φοβάται και δεν θέλει να φύγει. Τα συναισθήματα δεν είναι σταθερά και αυτό είναι εντάξει. Φυσικά αν το δείτε να έχει άγχος, φόβο ή δισταγμό αναβάλλετε για άλλη φορά τα σχέδιά σας.