35 μηνών! Είναι έτοιμο για να αρχίσετε την προετοιμασία για το σχολείο

35 μηνών! Είναι έτοιμο για να αρχίσετε την προετοιμασία για το σχολείο

Είτε σκέφτεστε να το στείλετε στα προνήπια είτε όχι, στα τρία του σχεδόν χρόνια είναι έτοιμο να απορροφήσει καινούργιες γνώσεις.

Το μικρούλι σας που θα γιορτάσει σύντομα τα τρία του χρόνια, αγαπά χωρίς αμφιβολία να ανακαλύπτει νέα πράγματα και μερικά από τα καλύτερα εργαλεία διδασκαλίας βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας. Έτσι λοιπόν μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει στο σπίτι:

  • Γράμματα και αριθμούς. Αν αρέσει στο παιδί σας να ασχολείται με τα γράμματα και τους αριθμούς είναι ευκαιρία να το βοηθήσετε σιγά – σιγά να τα μάθει. Αρχίστε με το όνομά του. Γράψτε το και δείξτε του ένα -  ένα τα γράμματα λέγοντας το όνομά τους. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για την ηλικία αυτή, όπως επίσης και παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς που το παιδάκι με τη βοήθεια σας θα μάθει να τα γνωρίζει διασκεδάζοντας.
  • Μικροί επιστήμονες. Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Αγαπούν να πειραματιστούν και να παρατηρούν, έτσι δώστε τους πολλές ασφαλείς ευκαιρίες για να το κάνουν. Όπως για παράδειγμα μαγειρική. Θα έχετε την ευκαιρία να του δείξετε πολλά πράγματα και πως αυτά αλλάζουν, το βούτυρο λιώνει στο τηγάνι, το νερό βράζει και μετά ρίχνουμε τα μακαρόνια και σε λίγο είναι έτοιμα για να φάμε. Κάντε μία βόλτα έξω και αφήστε το να παρατηρήσει τα ζωάκια, τα έντομα και τα φυτά από κοντά. Φυτεύστε μαζί του σπόρους και αφήστε το να δει πως σιγά – σιγά μεγαλώνουν.
  • Τέχνη και κατασκευές. Τα περισσότερα παιδάκια στα τρία χρόνια τους αγαπούν τα «έργα τέχνης»! Αυτό είναι μία καταπληκτική ευκαιρία μάθησης. Πιάνοντας το μολύβι, το μαρκαδόρο, το πινέλο, ή το ψαλίδι αρχίζει να χτίζει τις μικρές κινητικές δεξιότητες που θα χρειαστεί όταν αρχίσει να γράφει. Και φυσικά με την ευκαιρία αυτή, έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε στο παιδί για τα χρώματα, τα σχήματα και τα μεγέθη.
  • Ανάγνωση. Κατά πάσα πιθανότητα, το σπίτι σας είναι ήδη γεμάτο από βιβλία! Διαβάζοντας μαζί του είναι ο καλύτερος τρόπος για να το προετοιμάσετε για το σχολείο. Βέβαια δεν θα μάθει να διαβάζει μόνο του, αλλά απλά απολαύσετε τις ιστορίες μαζί. Ακούγοντας νέες λέξεις τώρα, θα το βοηθήσει να τις αναγνωρίσει γραμμένες  αργότερα και βλέποντας εσάς να διαβάζετε θα καταλάβει καλά πως λειτουργούν τα βιβλία. Έτσι συνεχίστε να του διαβάζετε πριν κοιμηθεί ή σε όποια άλλη ευκαιρία μπορείτε, είναι το εισιτήριο της επιτυχίας του παιδιού σας στο σχολείο.

Σήμερα, ένα τρίχρονο παιδάκι δεν έχει καμία σχέση με ένα συνομήλικο παιδί πριν χρόνια. Τώρα ξέρουν τον υπολογιστή, το κινητό της μαμάς και του μπαμπά, το iPhone και το tablet. Έτσι μπορούν από την ηλικία αυτή των 3 ετών πράγματι να μάθουν πολλά πράγματα.