Το άγχος αποχωρισμού του μωρού

Το άγχος αποχωρισμού του μωρού

Μήπως όλα τα μωρά βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού; Ναι, σε ένα βαθμό. Σε ορισμένα στάδια, τα περισσότερα μωρά ή μικρά παιδιά θα δείξουν πραγματικό άγχος και θα ταραχθούν με την προοπτική ή πραγματικότητα ότι θα αποχωριστούν τον έναν γονέα τους. Είναι άλλωστε φυσικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ανυπεράσπιστο βρέφος είναι σίγουρο πως θα αναστατωθεί αν αποχωριστεί από το πρόσωπο που το προστατεύει και νοιάζεται γι 'αυτό.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα μωρά και την ανεξαρτητοποίησή τους από τους γονείς τους στους διάφορους πολιτισμούς. Οι Δυτικές χώρες τείνουν να τονίσουν την αυτονομία από πολύ μικρή ηλικία. Αλλά σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, τα βρέφη σπάνια χωρίζονται από τη μητέρα τους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Ανεξάρτητα από την προέλευση αυτού του φυσιολογικού αναπτυξιακού σταδίου, είναι κάτι αρκετά απογοητευτικό για τα μωρά και τους γονείς. Τα καλά νέα είναι ότι η ανησυχία του αποχωρισμού χωρισμού θα περάσει και υπάρχουν τρόποι για να γίνει πιο εύχρηστη. 

Πότε συμβαίνει πιο συχνά;

Τα μωρά μπορούν να παρουσιάζουν σημάδια του άγχους αποχωρισμού ήδη από τους 6 ή 7 μήνες, αλλά η ηλικία κρίσης για τα περισσότερα μωρά είναι μεταξύ των 12 και 18 μηνών. Πιο συχνά, το άγχος του αποχωρισμού εκδηλώνεται όταν εσείς ή ο σύζυγός σας αφήνετε το παιδί σας για να πάτε στη δουλειά ή να εκτελέσετε ένα θέλημα. Τα μωρά μπορεί επίσης να νιώθουν το ίδιο άγχος το βράδυ που κοιμάστε σε ξεχωριστά δωμάτια.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου μέσα από αυτό;

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τους γονείς:

(1) Ελαχιστοποίηση των αποχωρισμών όσο το δυνατόν περισσότερο και φροντίδα του μωρού αν φαίνεται να νιώθει άγχος. Με αυτή την επιλογή, είστε βασικά σε αναμονή μέχρι το μωρό σας να ξεπεράσει αυτό το στάδιο.

(2) Aν πρέπει να αφήσετε το μωρό σας, για παράδειγμα, για να επιστρέψετε στην εργασία σας, προσπαθήστε να το αφήνετε με ανθρώπους που γνωρίζει, όπως είναι ο πατέρας του, η γιαγιά του και γενικά όποιος με τον οποίο νιώθει οικειότητα. Το μωρό σας μπορεί να εξακολουθεί να διαμαρτύρεται, αλλά θα μπορέσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στην απουσία σας, όταν περιβάλλεται από γνωστά πρόσωπα.

(3) Αν χρειαστεί να αφήσετε το παιδί σας με κάποιον που δεν ξέρει, δώστε του την ευκαιρία να γνωρίσει πρώτα αυτό το άτομο ενώ είστε ακόμα στο σπίτι.

Πώς πρέπει να προετοιμάσω το μωρό μου για τους αποχωρισμούς;

Όπως συμβαίνει με κάθε μετάβαση, δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία να συνηθίσει σταδιακά στην ιδέα. Είτε το αφήσετε με ένα μέλος της οικογένειας είτε με μια νταντά, δοκιμάστε τις ακόλουθες προτάσεις:

Αφήστε το μωρό σας να νιώσει άνετα. Αν προσλάβετε νταντά πείτε της να σας επισκεφθεί και να παίξει με το μωρό σας αρκετές φορές πριν από την αναχώρησή σας για πρώτη φορά. Την πρώτη φορά που θα λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητήστε από την νταντά να φτάσει περίπου 30 λεπτά πριν την αναχώρησή σας, έτσι ώστε η ίδια και το μωρό να έχουν μια επαφή, πριν φύγετε από το σπίτι. Πρόκειται για την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιούν στο παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.

Πάντα να λέτε αντίο στο μωρό σας με ένα φιλί και μια αγκαλιά όταν φεύγετε και να του λέτε που θα πάτε και πότε θα είστε πίσω, αλλά μην παρατείνετε τον αποχαιρετισμό. Αντισταθείτε στον πειρασμό ενώ είστε στην πόρτα να γυρίσετε να το ξαναχαιρετήσετε.

Το μωρό σας μπορεί να καταλάβει το πώς αισθάνεστε, έτσι θα πρέπει να δείξετε ζεστασιά και ενθουσιασμό προς το πρόσωπο του ανθρώπου που έχετε επιλέξει να το φροντίζει. Επίσης δεν θα πρέπει να συγχυστείτε αν το μωρό σας αρχίζει να κλαίει ή τουλάχιστον να μην του δείξετε την ανησυχία σας.

Κάντε μια πρώτη δοκιμή. Περιορίστε την πρώτη φορά που θα είστε εκτός σπιτιού σε όχι περισσότερο από μία ώρα. Έτσι και εσείς αλλά και το μωρό θα εξοικειωθείτε σταδιακά με την ιδέα του αποχωρισμού. Με την πάροδο των ημερών μπορείτε να επεκτείνετε τις εξόδους σας.

Πώς πρέπει να χειριστείτε τον αποχωρισμό από το μωρό σας στην διάρκεια της νύχτας;

Ο φόβος του μωρού σας ότι θα σας αποχωριστεί τη νύχτα είναι πολύ σημαντικός γι 'αυτό, έτσι καλό θα ήταν να του αφιερώστε λίγο επιπλέον χρόνο αγκαλιάζοντάς το και διαβάζοντάς του παραμύθια. Εάν το μωρό σας κλαίει για σας αφού το έχετε βάλει στο κρεβάτι, μπορείτε να πάτε να το καθησυχάσετε και να το καληνυχτίσετε ξανά. . Αλλά φροντίστε οι επισκέψεις σας να είναι σύντομες, ώστε να μάθει να κοιμάται χωρίς πολλή βοήθεια από εσάς. Τελικά, το μωρό θα είναι σε θέση να αποκοιμηθεί μόνο του.

Κι αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί;

Τα μωρά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, έτσι κάποια θα βιώσουν πιο σοβαρές κρίσεις άγχους αποχωρισμού απ’ ότι άλλα. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να παρηγορηθεί με απλά μέτρα, ήρθε η ώρα να αξιολογηθεί η κατάσταση εκ νέου.

Ξαναμελετήστε την άποψή σας για την νταντά του μωρού και προσπαθήστε να βρείτε τι είναι αυτό που κάνει το μωρό σας ανήσυχο.

Αφήστε το μωρό σας με έναν συγγενή ή κάποιον που ξέρει καλά. Με αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια θα μάθει ότι όταν φεύγετε θα επιστρέψετε, χωρίς να έχει το προστιθέμενο άγχος του να είναι με κάποιον άγνωστο.

Επανεκτιμήστε τον τρόπο με τον οποίο του λέτε αντίο. Έχετε γυρήσει πίσω ενώ σκοπεύετε να φύγετε επειδή το παιδί σας κλαίει; Μήπως ο τρόπος που το αποχαιρετάτε είναι σαν να φεύγετε χωρίς σκοπό να ξαναγυρίσετε με υπερβολικούς συναισθηματισμούς; Μήπως δείχνετε πολύ στεναχωρημένη που το αποχωρίζεστε και του προκαλείτε εσείς παραπάνω άγχος ; Ένα απλό «θα τα πούμε αργότερα» που να ακολουθείται από μια γρήγορη αγκαλιά και ένα φιλί μπορεί να κάνει θαύματα για ένα ανήσυχο παιδί. Οι ενέργειές σας δείχνουν στο μωρό σας ότι η αναχώρηση δεν είναι μεγάλη υπόθεση, και ότι θα είστε στο σπίτι και πάλι σύντομα.