Ακμή μωρού

Ακμή μωρού

Το μωρό σας έχει σπυράκια στο πηγούνι του. Θα μπορούσε να είναι ακμή;
Ναι, θα μπορούσε. Η ακμή του μωρού είναι πολύ συχνή. Μπορεί να είναι παρούσα στη γέννηση, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Η ακμή στο μωρό μοιάζει με την ακμή στην εφηβεία. Θα δείτε λευκά ή κόκκινα σπυράκια, τα οποία ίσως περιβάλλονται από κοκκινωπό δέρμα.

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται στα μάγουλα και μερικές φορές στο μέτωπο, το πηγούνι και στην πλάτη. Είναι πιο έντονη όταν κάνει ζέστη ή κάτι το ενοχλεί στο δέρμα του όπως τυχόν σάλια ή κάποια σταγόνα γάλα ή ύφασμα που είναι τραχύ ή έχει πλυθεί με ισχυρό απορρυπαντικό.

Όμως οι κηλίδες στο πρόσωπο του μωρού δεν είναι απαραίτητα ακμή. Τα μικροσκοπικά λευκά εξογκώματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν έχουν σχέση με την ακμή. Εάν ο ερεθισμός μοιάζει περισσότερο έντονος και εμφανίζεται κάπου αλλού στο σώμα του μωρού, μπορεί ίσως να είναι έκζεμα.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ακμή στο μωρό;

Όπως και με την εφηβική ακμή, δεν υπάρχει μία σαφής απάντηση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά, τις ορμόνες αυτές τα μωρά τις παίρνουν από τη μητέρα τους στο τέλος της εγκυμοσύνης. Αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν άλλους παράγοντες και δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μία αιτία.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Η ακμή στο μωράκι συνήθως καθαρίζει μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Αν δεν περάσει μέσα σε τρεις μήνες, ή ανησυχείτε μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας. Αυτός μπορεί να σας δώσει μία ήπια τοπική φαρμακευτική αγωγή, αν η ακμή είναι σοβαρή, ή έχει κρατήσει μεγάλο διάστημα.

Η επίμονη ακμή στο μωρό, μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι θα παρουσιάσει ακμή και στην εφηβική ηλικία του.

Εν τω μεταξύ, τι μπορούμε να κάνουμε για την επιδερμίδα του μωρού;

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι:

· Μη χρησιμοποιήσετε φάρμακα για ακμή, χωρίς ιατρική συνταγή.

· Μην τρίβετε το δέρμα του. Η ακμή στο μωρό δεν οφείλεται σε βρώμικη επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα του, γι’ αυτό μην το παρακάνετε.

· Μη βάζετε λιπαρή λοσιόν στο δέρμα του. Αυτό μπορεί να κάνει την ακμή ακόμη χειρότερα. Μερικοί γονείς έχουν διαπιστώσει ότι μία όχι λιπαρή κρέμα, έχει κάνει καλό στην ακμή του μωρού τους. Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε μία τέτοια κρέμα, παρακολουθήστε με προσοχή πως επηρεάζει το δέρμα του και σταματήστε αμέσως αν δείτε ότι χειροτερεύει.

· Λοιπόν, πρέπει, να πλένετε το πρόσωπο του μωρού με ένα ήπιο σαπούνι μωρών και νερό μία φορά την ημέρα, στεγνώστε απαλά.

· Και, έχετε υπομονή. Η ακμή, δεν το ενοχλεί καθόλου, γι’ αυτό, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να μην ενοχλεί ούτε εσάς!