Ακτινογραφία-σοκ: Ο κίνδυνος για τα παιδιά αν τρώνε σταφύλι

Διαβάστε περισσότερα

Μια γυναίκα από την Αυστραλία δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook, που δείχνει ακτινογραφία ενός παιδιού, από την στιγμή που μία ρώγα σταφυλιού κόλλησε στον αεραγωγό του!

Η ίδια λέει ότι αποφάσισε να μοιραστεί την εν λόγω εικόνα στο Facebook, για να ευαισθητοποιήσει τους γονείς επί των κινδύνων παιδικού πνιγμού από ορισμένες τροφές, όπως τα σταφύλια.

Ο κίνδυνος έγκειται στο μέγεθος της “μπουκιάς” (π.χ. μια μεγάλη ρώγα σταφυλιού) σε σύγκριση με το μέγεθος του αεραγωγού ενός παιδιού. Ο πνιγμός θεωρείται η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Άγνοια κινδύνου από γονείς και παιδιά

Αν και πολλά παιχνίδια αναγράφουν προειδοποιήσεις κινδύνου για πνιγμό, τα τρόφιμα, όπως σταφύλια, ξηροί καρποί και καραμέλες, δεν έχουν τέτοιες προειδοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι το φαγητό είναι η πιο κοινή αιτία πνιγμού μεταξύ των μικρών παιδιών.

“Η διάμετρος του αεραγωγού ενός παιδιού είναι περίπου ίση με τη διάμετρο του μικρού τους δαχτύλου - είναι πολύ μικρή!” λέει η παιδίατρος Hansa Bhargava, στο WebMD. Και συνεχίζει: “Ορισμένες τροφές ενέχουν κίνδυνο, καθώς τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να τις μασήσουν σωστά και μπορεί να κολλήσουν εύκολα στον αεραγωγό τους”.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Πέρυσι, μια έκθεση από γιατρούς στη Σκωτία ανέλυσε τρεις περιπτώσεις, όπου παιδιά κάτω των 5 ετών πνίγηκαν, καθώς έτρωγαν ολόκληρες ρώγες σταφυλιών. Δυστυχώς, δύο από τα παιδιά πέθαναν. “Υπάρχει μια γενική συνείδηση της ανάγκης εποπτείας των μικρών παιδιών όταν τρώνε, αλλά η γνώση των κινδύνων που θέτουν τα σταφύλια και άλλα παρόμοια τρόφιμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη”, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να μειώσετε τις πιθανότητες πνιγμού, κόβετε τα σταφύλια σε μικρά κομμάτια ή ακόμα και σε πολτό για παιδιά κάτω των 2 ετών. Για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, είναι επίσης καλή ιδέα να κόβετε τα τρόφιμα σε μικρότερα κομμάτια, μέχρι να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας μπορεί να μασήσει καλά το φαγητό.

Άλλες προφυλάξεις ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε περιλαμβάνουν να βεβαιώνεστε ότι το παιδί σας τρώει καθισμένο σε τραπέζι και μην το αφήνετε να τρώει καθώς περπατάει, ή ακόμα και όταν είναι σε εν κινήσει αυτοκίνητο.

Τέλος, μην αφήνετε παιδιά κάτω των 4 ετών να τρώνε κάποια από αυτά τα τρόφιμα:

  • Χοτ ντογκ
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Χοντρά κομμάτια κρέατος, ή τυριού
  • Ολόκληρα σταφύλια
  • Σκληρή, ή κολλώδης καραμέλα
  • Ποπ κορν
  • Φυστικοβούτυρο (μεγάλα κομμάτια)
  • Χοντρά κομμάτια λαχανικών
  • Τσίχλα
webmd.com -  iatropedia.gr