Αντηλιακό στα παιδιά: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Το καλοκαίρι έφτασε! Και παρά τα προβλήματα που μας έχει προκαλέσει ο Covid-19, όλοι σκεφτόμαστε, επιτέλους τη βόλτα μας στην παραλία και στις, κατά γενική ομολογία, πανέμορφες θάλασσές μας! 

Βέβαια είναι η ώρα για αντηλιακό στα παιδιά και στους μεγάλους. Όλοι γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες, αλλά δεν πειράζει να τους ξαναδούμε, ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά. 

Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και, επιπλέον, είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Ως εκ τούτου, η προστασία τους είναι απαραίτητη για την αποφυγή σοβαρών μελλοντικών βλαβών στο δέρμα.

Πρόσφατα, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μια ανησυχητική αύξηση σε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μελανωμάτων στην ενηλικίωση. 

Τα παιδιά είναι πολύ πιο εκτεθειμένα στον ήλιο από τους ενήλικες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, πριν από τα 21 χρόνια τους τα παιδιά λαμβάνουν μεταξύ 50 και 80% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που θα λάβουν σε όλη τη ζωή τους. Έτσι, τα κατάλληλα προστατευμένα παιδιά διατρέχουν 78% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πώς δρα η ηλιακή ακτινοβολία;

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει ο ήλιος. Το σύνολο αυτό διανέμεται από το υπέρυθρο στο υπεριώδες. Ωστόσο, δεν φτάνει όλη η ακτινοβολία στην επιφάνεια της γης, επειδή τα ατμοσφαιρικά αέρια απορροφούν ένα μέρος της. 

Το 5% του ηλιακού φωτός που φτάνει στη γη αντιστοιχεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. 

Ανάλογα με το μήκος κύματός τους, ταξινομούνται σε:

UVA Μαζί με το ορατός φως, είναι η πιο άφθονη ακτινοβολία. Διεισδύει βαθιά στο δέρμα και σχετίζεται με τη φωτογήρανση και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

UVB Φτάνει στην επιφάνεια της γης εξασθενημένη από τη στιβάδα του όζοντος. Είναι η κύρια αιτία ερυθήματος, ηλιακού εγκαύματος και καρκινογόνων επιδράσεων. 

UVC Αποκλείεται εντελώς από τη στιβάδα του όζοντος.

Παράγοντες όπως το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, η σεζόν του έτους και η ώρα της ημέρας, επηρεάζουν μεταξύ άλλων την άφιξη των υπεριωδών ακτίνων στην επιφάνεια της γης. Ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν βλάβη στο DNA μας και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. 

Σε τι συνίσταται η προστασία από τον ήλιο.

Η φωτοπροστασία ή η προστασία από τον ήλιο συνίσταται στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. 

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ενδογενείς μηχανισμούς φωτοπροστασίας που χρησιμοποιεί για να προστατευτεί φυσικά από την ακτινοβολία. Αυτοί οι παράγοντες είναι διαφορετικοί σε κάθε άτομο. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Το DNA, η σύνθεση αντιοξειδωτικών μορίων, η αυξημένη παραγωγή μελανίνης. 

Ωστόσο, προστατευόμαστε από τη ζημιά της έκθεσης στον ήλιο και με φυσικά μέτρα όπως:

  • Αποφυγή ή μείωση της έκθεσης στον ήλιο, μεταξύ 12:00 και 4:00 μμ.
  • Κάλυψη του δέρματος με κατάλληλα ρούχα και καπέλο.
  • Χρήση γυαλιών ηλίου με καλή προστασία. 
  • Χρησιμοποιώντας αντηλιακό στα παιδιά. 

Προστασία των παιδιών.

Όπως έχουμε ήδη πει, τα παιδιά λαμβάνουν έως και τρεις φορές περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από τους ενήλικες. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μεταξύ 12:00 και 4:00 μμ. η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλή. Επομένως, ενήλικες και παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο αυτές τις ώρες. Πρέπει να μένουν σε σκιερά μέρη.

Κατά την έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του σώματός τους με ρούχα, και καπέλο. Το νάιλον, το μετάξι και ο πολυεστέρας είναι τα υφάσματα που προστατεύουν περισσότερο. Όπως επίσης τα σκούρα χρώματα. 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι τα μάτια. Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τόσο τα μάτια όσο και την ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά. Πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αντηλιακό.

Είναι το πιο γνωστό μέτρο προστασίας. Ο σκοπός του είναι να μετριάσει την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι υγειονομικές αρχές ρυθμίζουν την ασφάλεια των αντηλιακών. Καλό είναι να επιλέξετε σωστά μέσα από τις πολλές διαφορετικές επιλογές στην αγορά, καθώς ορισμένα είναι πιο ολοκληρωμένα από άλλα.

Όμως δημιουργούν και πρόβλημα! Γιατί νομίζουμε ότι με το αντηλιακό μπορούμε να παραμείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο έτσι λαμβάνουμε περισσότερη ακτινοβολία, από ότι με τις σύντομες εκθέσεις μας χωρίς αντηλιακό. 

Επίσης πιστεύουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν δεν έχουμε μαυρίσει ακόμη ή μόνο όταν έχει ήλιο. Όλα αυτά όμως δεν είναι αλήθεια και είναι επικίνδυνα. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική ακόμη και σε συννεφιασμένες μέρες και όταν έχουμε ήδη μαυρίσει. 

Όμως για να είναι αποτελεσματικά τα αντηλιακά, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Βάζουμε αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες. Μετά από έντονη δραστηριότητα ή κολύμπι είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε πάλι το αντηλιακό. 

Ο σωστός παράγοντας προστασίας για τα παιδιά, είναι πάντα ο υψηλότερος. Με άλλα λόγια SPF50. Τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Και οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε αντηλιακά στα μωράκια.

Τελικά λοιπόν, η προστασία από τον ήλιο στα παιδιά είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα αργότερα. 

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολία και φυσικά είναι ευθύνη των μεγάλων να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν σωστά. 

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και χαράς. Η χώρα μας είναι ευλογημένη με ένα υπέροχο καιρό. Απλά εμείς πρέπει να προσέχουμε.