Άπλωσε το χεράκι του! Η πρώτη του προσπάθεια να σας αγγίξει!

Άπλωσε το χεράκι του! Η πρώτη του προσπάθεια να σας αγγίξει!

Το νεογέννητο μωράκι σας έχει τα μικροσκοπικά του δακτυλάκια κουλουριασμένα σε γροθιές. Αλλά δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι έχει τα χέρια του με τα οποία μπορεί να αγγίξει και να κρατήσει πράγματα! Όταν θα θέλει κάτι, θα μάθει να το φτάνει με το χεράκι του. Και η πρώτη φορά που θα απλώσει το χέρι του για να σας αγγίξει, θα λιώσετε είναι σίγουρο.

Πότε να περιμένετε την κίνηση αυτή

Το μωρό θα πρέπει να αρχίσει να φτάνει τα οικεία αντικείμενα γύρω στον 5 μήνα, αν και μερικά μωρά μπορεί ενδεχομένως να πιάνουν τα παιχνίδια τους και να αγγίζουν την μαμά και τον μπαμπά από τον 3 μήνα.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να το ανακαλύψει

Τα νεογέννητα που κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για το σώμα τους ή τον κόσμο γύρω τους. Αλλά όπως σιγά – σιγά αρχίζουν να περνάν περισσότερο χρόνο ξύπνια, να είστε σίγουροι ότι πολύ γρήγορα θα αναπτύξουν τις αισθήσεις που θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες.

Λίγο πριν αρχίσει να απλώνει το χέρι του για να φτάσει πράγματα θα κάνει δύο μεγάλες ανακαλύψεις.

Πρώτον, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος με παιχνίδια, ανθρώπους, αντικείμενα και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω του, πέρα από την κούνια του. Και δεύτερον, τα χέρια του μπορούν να το βοηθήσουν να αγγίξει όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα! Πράγματι μεγάλη ανακάλυψη!

Βοηθήστε, τοποθετώντας όμορφα, πολύχρωμα παιχνίδια κοντά στην κούνια του ή στο καρεκλάκι του που φτάνει να τα πιάσει. Κρατήστε κάποιο παιχνίδι κοντά του, ώστε να το δει και να προσπαθήσει να το πιάσει. Επαινέστε το αν προσπαθήσει.

Μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί ακόμη ο συντονισμός ματιού – χεριού, για να φτάσει με επιτυχία το αντικείμενο που θέλει, αλλά το παιχνίδι αυτό μαζί του το βοηθά πολύ.

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε

Κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο. Αν το μωρό σας δεν προσπαθεί να φτάσει τα παιχνίδια ή διάφορα αντικείμενα γύρω του στον πέμπτο μήνα, δεν πειράζει μην ανησυχείτε.

Μπορεί απλά να διστάζει να αγγίζει καινούργια πράγματα. Όπως ακριβώς οι ενήλικοι, μερικά μωρά είναι λίγο πιο ντροπαλά από τα άλλα. Ή ακόμη, δεν έχουν συναντήσει κάτι που τους έχει κεντρίσει αρκετά το ενδιαφέρον για να απλώσουν χεράκι.

Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με πολλά διαφορετικά παιχνίδια στο μωράκι σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για την υποστήριξη των αυξανόμενων γνώσεων και των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας.

Και τι θα ακολουθήσει;

Όπως τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια θα αναπτύξουν δεξιότητες, θα μάθουν να αρπάζουν τα παιχνίδια τους γύρω στους 6 μήνες.

Πως μπορείτε να το βοηθήσετε σε αυτό το καινούργιο βήμα του;

Μέχρι το μωρό να αρχίσει να φτάνει και να πιάνει πράγματα, θεωρήστε τον εαυτό σας σαν ένα «επιμελητή παιχνιδιού», δείχνοντας στο μικρό όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα και λέγοντας κάτι γι’ αυτά Για παράδειγμα «αυτό είναι ένα σκυλάκι και

το σκυλάκι κάνει γαβ – γαβ». «Αυτή είναι μία αγελάδα που κάνει μου – μου. Έχει και ένα καθρέπτη στην κοιλιά της. Βλέπεις το μωράκι; Άκου πως κάνει η αγελάδα-κουδουνίστρα όταν την κουνάς»! Θα ενθουσιαστεί και θα ενδιαφερθεί, χωρίς καμία αμφιβολία.

Αφήστε το να αγγίξει πράγματα με διαφορετική υφή και σχήματα. Μπάλα, κουβέρτα, λαστιχένια ζωάκια. Και μην ξεχνάτε τα μωρά αγαπούν την αίσθηση της εξερεύνησης με τα πόδια τους όπως και με τα χέρια τους. Έτσι βοηθήστε τα να διασκεδάσουν και με τα πόδια τους. Βοηθήστε τα να εξερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν με τα χέρια και τα πόδια τους.

Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ένα αντικείμενο μέσα από το παιχνίδι. Έτσι κάθε παιχνίδι που τους παρουσιάζετε τα βοηθάτε να μάθουν κάτι περισσότερο.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το κάθε μωρό αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, έτσι μην ανησυχείτε αν καθυστερήσει λίγο με τα παιχνίδια του. Εσείς απλά πρέπει να του προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για να παίζει.

Τα μωρά είναι εκπληκτικά ικανά να σας κάνουν να καταλάβετε όταν δεν θέλουν να παίξουν άλλο. Έτσι προσέξτε τα σημάδια. Όταν έχουν κουραστεί, θα δείτε ότι ξαφνικά είναι αφηρημένα και βαριεστημένα και γυρίζουν το κεφαλάκι τους μακριά από το παιχνίδι.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να το αφήσετε στην ησυχία του.