Ασφαλές σπίτι για το μικρό παιδί

Ασφαλές σπίτι για το μικρό παιδί

Τώρα που το μικρούλι σας έγινε ολόκληρο παιδάκι, ήρθε η ώρα να εντείνετε τις προσπάθειές σας για να είναι το σπίτι σας ένα πραγματικό ασφαλές μέρος για τις περιπλανήσεις του.

Λίγα πράγματα είναι πιο συναρπαστικά, από το να παρακολουθήσετε την προσπάθειά του να σηκωθεί από τα τέσσερα ποδαράκια του στα δύο!
Και στη συνέχεια να ανακαλύψει ότι αυτά τα δύο πόδια του μπορούν να το πάνε παντού!

Είναι όμως και η στιγμή που οι κίνδυνοι για την ασφάλειά του είναι μεγάλοι και η προσπάθειά σας για να το προστατέψετε ακόμη μεγαλύτερη.
Σίγουρα έχετε ήδη αποσύρει όλα τα εύθραυστα ή βαριά αντικείμενα που τα μικρά χεράκια μπορούν να φτάσουν, αλλά υπάρχουν και άλλα «κακά» πράγματα στο σπίτι.

Ευτυχώς με τα σωστά μέτρα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να χτυπήσει το παιδί, πιθανότητες που έρχονται με τα πρώτα του βήματα.

Ας δούμε λοιπόν άλλη μια φορά τις επικίνδυνες περιοχές:

Γωνίες και άκρες.
Το κομψό γυάλινο τραπεζάκι μπροστά στον καναπέ σας, είναι πλέον επικίνδυνο.
Στα καταστήματα με είδη για μωρά, θα βρείτε προστατευτικά για γωνίες που θα χρησιμοποιήσετε σε όλο το σπίτι όπου υπάρχουν αιχμηρές άκρες, στο τζάκι, στα χαμηλά περβάζια.
Έτσι και να χτυπήσει με ένα γλυκό φιλί θα του περάσει.

Επικίνδυνες ουσίες.
Προσέξτε, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να το δείτε να σκαρφαλώνει στο ράφι.
Έτσι μην αφήνετε πλέον τίποτε σε ψηλό ράφι, είναι καλύτερα τα φάρμακα, τα είδη καθαρισμού και τα ποτά να είναι σε κλειδωμένα ντουλάπια.

Διαβάστε ακόμη: Κρατώντας τα δόντια του παιδιού υγιή

Σκάλες και πόρτες.
Κρατήστε το μακριά από τις σκάλες, τοποθετώντας πόρτα ασφαλείας.
Ασφαλίστε τα δωμάτια υψηλού κινδύνου, όπως το μπάνιο, που έχει ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά και ίσως ένα ξεχασμένο ξυράφι, και το γραφείο που έχει καλώδια και συρραπτικά, με πλαστικά καλύμματα για τη λαβή της πόρτας που πολύ δύσκολα ανοίγει ένα μικρό παιδί, ή μπορείτε να έχετε κλειδαριά αλλά αρκετά ψηλά για να μην τη φτάνει.

Παράθυρα.
Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να πέσει από το παράθυρο, τοποθετήστε πλαστικά κάγκελα που θα στερεώσετε στα πλάγια του παραθύρου.
Και η μεταξύ τους απόσταση να μην είναι περισσότερο από 7 με 8 εκ. Αν έχετε περσίδες ή κουρτίνες με κορδόνια, μακριά από το παιδί σας.
Υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

Δεν ξεχνάμε φυσικά και τα κάγκελα στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας.

Hot spots!
Μόλις αρχίσει να μπουσουλάει, πρέπει να καλύψετε όλες τις πρίζες. Και μόλις σταθεί στα πόδια του προφυλάξτε το από τις ηλεκτρικές συσκευές, την ηλεκτρική κουζίνα, τη τοστιέρα, το πιστολάκι για τα μαλλιά, το σίδερο και το σίδερο για μπούκλες.
Στην ηλεκτρική κουζίνα τοποθετήστε τα πλαστικά καλύμματα για να μην μπορεί να την ανάψει και όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια όταν είναι δυνατόν.

Διαβάστε ακόμη: Tips χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά

Επίσης μην ξεχνάτε να γυρίζετε το χερούλι της κατσαρόλας όταν βράζει προς τα πίσω για να μην μπορεί να το φτάσει.
Όμως ατυχήματα συμβαίνουν και δεν είναι κακή ιδέα να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα.

Νερό.
Για το μικρό παιδί, η τουαλέτα μπορεί να μοιάζει σαν μία μικρή πισίνα, ή ένα μέρος που μπορεί να βρει ένα χαμένο παιχνιδάκι του.
Ασφαλίστε το καπάκι της με πλαστικό κούμπωμα ασφαλείας.

Και μην ξεχάσετε να πείτε στους επισκέπτες σας πώς να το χρησιμοποιούν.
Ασφαλώς είναι πράγματα που όλοι οι γονείς ξέρουν αλλά δεν είναι καθόλου κακό να τα θυμόμαστε ξανά.

Είναι η ασφάλεια του παιδιού μας.

Διαβάστε ακόμη: Θα θέλατε να παρακολουθείτε κάθε κίνηση του παιδιού σας;