Διαβάζοντας στο μωρό σας

Διαβάζοντας στο μωρό σας

Πότε μπορώ να αρχίσω να διαβάζω στο μωρό μου;

Λοιπόν, πραγματικά, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Το έμβρυο αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, οπότε μπορείτε να αρχίσετε να διαβάζετε φωναχτά, ενώ είστε ακόμη έγκυος. Και μόλις γεννηθεί το μωρό σας είναι απαραίτητο να του διαβάζετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Το μωρό δεν θα καταλαβαίνει τα λόγια σας, αλλά το άκουσμα της φωνής σας διεγείρει το ενδιαφέρον του στους ήχους και το βοηθά να αναπτύξει δεξιότητες της ακρόασης.

Επιπλέον, δεν έχει σημασία η ηλικία του μωρού, διαβάζοντας του, είναι μία ευκαιρία για να είστε κοντά του, να το χαϊδεύεται και να δεθείτε περισσότερο μαζί του.

Έχοντας καθιερώσει μία τακτική ώρα διαβάσματος από την αρχή, τα βιβλία θα γίνουν ένα φυσικό μέρος της ημέρας του παιδιού που θα συνδέσει με τη διασκέδαση.

Γιατί είναι καλό για το μωρό

Το βοηθά να αποκτήσει λεξιλόγιο, διεγείρει τη φαντασία και βελτιώνει την επικοινωνία. Όταν κάνει το μπάνιο του και του ονομάζεται τα μέρη του σώματός του είναι σωστός τρόπος μάθησης. Η ανάγνωση όμως είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσει τις λεκτικές αλληλεπιδράσεις που έχετε με το παιδί σας.

Διαβάζοντας στο μωρό σας, το βοηθάτε να καταλάβει το νόημα των ιστοριών, των αριθμών, των γραμμάτων, των σχεδίων και του δίνετε πληροφορίες για τον κόσμο που υπάρχει γύρω του.

Επίσης «χτίζει» τη μνήμη του και το λεξιλόγιό του. Και όταν φτάσει τον ένα χρόνο του, θα έχει ήδη μάθει όλους τους ήχους που χρειάζεται για να μιλήσει. Όσο περισσότερες λέξεις ακούει τόσο πιο καλά θα μιλήσει.

Τι πρέπει να διαβάζω στο μωρό μου;

Τους πρώτους μήνες, καταλαβαίνει μόνο το ρυθμό της γλώσσας και όχι το περιεχόμενο όπως σας ακούει να μιλάτε. Η επανάληψη είναι καλό όπως επίσης το να αλλάζετε τη φωνή σας για τους διαφορετικούς χαρακτήρες που έχει το παραμύθι που διαβάζετε. Έτσι τον πρώτο καιρό, μπορείτε να διαβάζετε φωνακτά, ένα περιοδικό ή ακόμη και το μυθιστόρημα που δεν έχετε ακόμη τελειώσει!

Επίσης το μωρό σας θα ενθουσιαστεί με εικόνες με φωτεινά χρώματα και έντονη αντίθεση, δείξτε του λοιπόν τέτοιες εικόνες, όσες περισσότερες μπορείτε.

Το πιο σημαντικό είναι, να συνδέσει τα πράγματα που αγαπάει περισσότερο δηλαδή την παρουσία σας και την φωνή σας με τα βιβλία. Αυτό του δείχνει ότι το διάβασμα είναι ευχάριστο και σημαντικό.

Ποια βιβλία είναι καλά για ένα μεγαλύτερο μωρό;

Αφήστε το παιδί να κρίνει. Μάλλον θα καταλήξει να προτιμά κάποια και θα ενθουσιάζεται μόλις τα βλέπει. Τα βιβλία με ωραίες χρωματιστές εικόνες θα είναι τα αγαπημένα του. Επίσης τα μικρά αγαπούν τα βιβλία με ενσωματωμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα εικόνες, που είναι κρυμμένες κάτω ή πίσω από συρόμενα ή διπλωμένα χωρίσματα.

Όμως θα αγαπήσουν χωρίς αμφιβολία πολύ και τα βιβλία που παίζουν μουσική όταν τα ανοίγουμε. Μην ξεχνάτε να του παρουσιάζετε καινούργια βιβλία από καιρό σε καιρό. Θα απολαύσει την ποικιλία των εικόνων και ήχων.

Διαλέξτε όσο πιο ανθεκτικά βιβλία μπορείτε να βρείτε. Θα αρπάξει μία σελίδα και θα τη σκίσει προσπαθώντας να τη βάλει στο στόμα του ή να τη γυρίσει.

Τι γίνεται με τα ακουστικά βιβλία και τα άλλα μέση ενημέρωσης;

Τα μωρά πρέπει να αισθάνονται τη συναισθηματική σύνδεση με τις λέξεις που εσείς τους λέτε, έτσι είναι καλύτερα να αποφύγετε τα ακουστικά βιβλία, τον υπολογιστή, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η τηλεόραση και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα είναι κατάλληλα για τα παιδιά πάνω από 2 ετών, λένε οι ειδικοί.

Το να βάλεις ένα μωρό μπροστά σε ένα μηχάνημα είναι κακό, το αποξενώνεις και το κάνεις να αισθανθεί μοναξιά. Ακόμη και η εκπαιδευτική τηλεόραση δεν μπορεί να συγκριθεί με το να παίζει το παιδί ένα παιχνίδι στην πραγματικότητα, παρατηρώντας πως αυτό παίζετε και επίσης το να διαβάζει μία ιστορία μαζί σας.

Πρέπει να διδάξω στο μωρό μου ήχους και γράμματα;

Όταν διαβάζετε στο μικρό σας, επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση της στιγμής, και όχι στην μάθηση. Μία πρώιμη έμφαση στη διδασκαλία των γραμμάτων, των ήχων και των συλλαβών, μπορεί να καταστρέψει την ευχαρίστηση του παιδιού, που απολαμβάνει από την ίδια την ιστορία.

Σιγά – σιγά, όταν θα είναι έτοιμο, θα συνδέσει τους ήχους των λέξεων με τα γράμματα στις σελίδες.

Πως μπορεί η ανάγνωση, να ωφελήσει περισσότερο το μωρό μου;

Η αλληλεπίδραση που έχετε με το παιδί είναι το κλειδί για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και οφέλη από την ανάγνωση. Βοηθήστε το παιδί να κάνει τις συνδέσεις από την ιστορία με την πραγματική ζωή.

Για παράδειγμα, αν στο παραμύθι υπάρχει μία μπλε μπάλα, δείξτε του τη δική του που ίσως είναι κόκκινη και ρωτήστε το πια του αρέσει πιο πολύ. Και απαντήστε εσείς λέγοντας : «Νομίζω ότι σου αρέσει καλύτερα η κόκκινη, γιατί μπορείς και παίζεις με αυτή».

Προτού καν το καταλάβετε, θα εκπλαγείτε με τις δικές του απαντήσεις!  

Μην βαρεθείτε λοιπόν να του διαβάζετε. Το όφελος είναι τεράστιο για κάθε παιδάκι.