Δίδυμα:Συμβουλές επιβίωσης τον πρώτο χρόνο

Δίδυμα:Συμβουλές επιβίωσης τον πρώτο χρόνο

Οι περισσότεροι γονείς είναι πολύ χαρούμενοι μόλις μαθαίνουν ότι περιμένουν δίδυμα. Ειδικά σε περιπτώσεις που είχαν συζητήσει ότι θα ήθελαν μια πολυμελή οικογένεια, τους χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός να μπορούν να το καταφέρουν με μια εγκυμοσύνη διδύμων.

Η αρχική προετοιμασία

Ξεκινήστε να προετοιμάζεστε από νωρίς σε ότι αναφορά τον εξοπλισμό για τα μωρά σας. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε στην αγορά πολλά προϊόντα σε μειωμένες τιμές για την περίπτωση που τα αγοράσετε 2 ίδια. Φροντίστε επίσης, να προμηθευτείτε επαρκείς ποσότητες από πάνες και μωρουδιακά ρουχαλάκια.

Μια καλή ιδέα είναι να συζητήσετε και με άλλους γονείς διδύμων. Θα μπορέσουν να σας συμβουλέψουν κατάλληλα και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε άνετα, να οργανωθείτε καλύτερα και θα έχετε την αίσθηση ότι δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό.

Επιπλέον, ζητήστε βοήθεια από φίλους και τις οικογένειές σας. Πάντα, 2 χέρια ακόμα μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.

Η ώρα του φαγητού των διδύμων

Όταν είστε μαμά διδύμων, είναι πιθανό να υπάρχουν στιγμές που θα νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο να κάνετε τίποτα άλλο εκτός από το να ταΐζετε τα μικρά σας. Θα χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας και να μπείτε σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας.

Αρχικά, πρέπει να αποφασίσετε αν θα θηλάσετε τα μωράκια σας ή αν τους δώσετε έτοιμο γάλα. Εκτός του ότι ο θηλασμός είναι πιο υγιείς επιλογή για τα μικρά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το χρόνο σίτισης τους, καθώς μπορείτε να τα θηλάζετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Σε ότι αναφορά τον θηλασμό διδύμων σας, θα πρέπει να πειραματιστείτε και να βρείτε ποια είναι η στάση που σας βολεύει περισσότερο.

Φροντίδα διδύμων

Για να καταφέρετε να δώσετε την απαραίτητα φροντίδα στα δίδυμα σας είναι σημαντικό να μπορείτε αρχικά να τα ξεχωρίσετε. Στην περίπτωση που είναι ίδιου φύλου και μοιάζουν αρκετά, θα σας πάρει κάποιες μέρες. Στην πορεία όμως τα μικρά μας θα αρχίσουν να δείχνουν μικροδιαφορές και θα είναι εύκολο για εσάς να τις διακρίνετε. Αν το μικρά σας πάλι δε μοιάζουν τόσο πολύ, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Δώστε στο κάθε ένα την προσοχή που χρειάζεται ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες τους. Μην ξεχνάτε ότι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Μπορεί να διαφέρουν στις διατροφικές τους συνήθιες, στην συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια που τα κάνετε μπάνιο ή ακόμα και στον ύπνο τους. 

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από νωρίς να φωνάζετε το κάθε ένα με το όνομα του και να μην απευθύνεστε σε αυτά με τη φράση «Τα δίδυμα». Είναι πολύ σημαντικό επίσης, καθώς μεγαλώνουν να έχουν κάποια προσωπικά τους παιχνίδια και ρούχα.

Τι θα χρειαστεί να αγοράσετε

Τα διδυμάκια σας μπορούν να έχουν κάποια πράγματα από κοινού, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε όλα, αναπόφευκτα κάποια θα τα αγοράσετε διπλά. Τα πιο σημαντικά παραδείγματα είναι:

Τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινά:

• την αλλαξιέρα
• το παρκοκρέβατο
• τη μπανιέρα για μωρά
• το μαξιλάρι θηλασμού
• το θήλαστρο
• τη συσκευή ενδοεπικοινωνίας
• ενα διπλό καρότσι

Το κάθε μωρό χρειάζεται:

• κάθισμα αυτοκινήτου
• μωρουδιακά ρούχα και πάνες
• κούνια
• τσάντα πανών (ώστε να μπορείτε να τα βγάλετε έξω ξεχωριστά)
• καρεκλάκι φαγητού