Είναι φυσιολογικό που το μικρό μου εξακολουθεί να πιπιλά τον αντίχειρά του;

Είναι φυσιολογικό που το μικρό μου εξακολουθεί να πιπιλά τον αντίχειρά του;

Ένα από τα κοινά ερωτήματα που έχουν οι γονείς στην ηλικία αυτή από τον πρώτο έως τον τρίτο ή τέταρτο χρόνο του παιδιού τους.

Είναι λοιπόν όπως δηλώνουν οι παιδίατροι φυσιολογικό, όμως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι ο θηλασμός του αντίχειρα θα πρέπει να σταματήσει από την ηλικία των 4, όπως επίσης πρέπει να σταματήσουν την πιπίλα, αφού μετά από την ηλικία αυτή, μπορεί να επηρεάσει την σωστή ανάπτυξη των δοντιών και τον ουρανίσκου του παιδιού.
Βέβαια η προσπάθεια να σταματήσει να πιπιλά το δάκτυλό του είναι πιο δύσκολη από το να σταματήσει την πιπίλα. Γιατί δεν μπορείτε απλά να πάρετε τον αντίχειρά του μακριά.

Στην ιδανική περίπτωση το παιδί θα σταματήσει μόνο του, αλλά αν χρειαστεί λίγη βοήθεια από εσάς, δείτε πώς να το ευκολύνεται:

Αντιμετωπίστε το θετικά.
Δώστε έμφαση στο να επαινείται το παιδί όταν δεν έχει το χέρι του στο στόμα, αντί να το επικρίνεται όταν το έχει.

Επιβραβεύστε το μικρό σας όταν δεν πιπιλάει το δάκτυλό του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Αρχίστε σιγά σιγά και αυξάνεται το διάστημα κάθε λίγες ημέρες.

Βάλτε όρια.
Ξεκινήστε λέγοντας ότι μπορεί να πιπιλά τον αντίχειρά του μόνο μέσα στο σπίτι. Μία εβδομάδα αργότερα, πείτε ότι επιτρέπεται μόνο στο κρεβάτι τη νύχτα. Όταν δεν ακολουθεί τους κανόνες αυτούς, να του υπενθυμίσετε με αγάπη τι πρέπει να κάνει και όχι με θυμό και τιμωρία.

Βοηθήστε αν πράγματι το θέλει.
Μπορεί να σας εκφράσει την επιθυμία ότι θέλει να σταματήσει αλλά δεν του είναι εύκολο, υπάρχουν αλοιφές που θα κάνουν τον αντίχειρά του να έχει φοβερά άσχημη γεύση. Όμως προσέξτε, αυτές οι αλοιφές λειτουργούν μόνο αν το παιδί θέλει πράγματι να το κόψει. Διαφορετικά θα εξακολουθήσει ότι γεύση και αν έχει το δάκτυλό του.