Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.

Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.

Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία, υπεύθυνη για τις περισσότερες γενετικές ανωμαλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν μία γυναίκα πίνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κινδυνεύει να γεννήσει ένα μωρό που θα πληρώσει το τίμημα, σε ψυχικές και σωματικές ελλείψεις, για ολόκληρη τη ζωή του.

Ωστόσο, πολλές έγκυες γυναίκες πίνουν. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 750 βρέφη, γεννιέται με κάποιο πρόβλημα που αναφέρεται ως εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) ενώ άλλα 40.000 έχουν γεννηθεί με επιδράσεις του αλκοόλ στο έμβρυο (FAE)

Σημάδια και συμπτώματα

Εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανησυχείτε μήπως το μικρό σας έχει εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) προσέξτε για τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Μικρή περίμετρο κεφαλής
 • Αδυναμία ανάπτυξης
 • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη
 • Δυσλειτουργία οργάνων
 • Ανωμαλίες προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων ανοιγμάτων των ματιών, ισοπεδωμένα ζυγωματικά και «αυλάκι» μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους
 • Επιληψία
 • Ανεπαρκής συντονισμός/ λεπτές κινητικές ικανότητες
 • Eλλειψη δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης, όπως η δυσκολία στο να κάνουν φίλους ή να κρατήσουν τη φιλία και να ανήκουν σε ομάδα
 • Έλλειψη φαντασίας ή περιέργειας
 • Μαθησιακές δυσκολίες, όπως η κακή μνήμη, η αδυναμία να κατανοήσουν έννοιες όπως χρόνος και χρήμα, κακή κατανόηση της γλώσσας, αδυναμία στη λύση προβλημάτων.
 • Προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερδραστηριότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, κοινωνική απόσυρση, πείσμα, παρορμητικότητα και άγχος

Τα παιδιά με επίδραση του αλκοόλ στο έμβρυο (FAE) παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Διάγνωση και μακροπρόθεσμες επιδράσεις

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα παιδιά προχωρούν στην ενήλικη ζωή. Αυτά μπορεί να είναι προβλήματα υγείας και ανάπτυξης, προβλήματα με το νόμο, και αδυναμία να ζήσουν ανεξάρτητα.

Τα παιδιά με FAE είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα με νευροαναπτυξιακή διαταραχή λόγω οινοπνεύματος (ARND), μία πρόσφατα αναγνωρισμένη κατηγορία προγεννητικής "ζημιάς", που αναφέρεται σε παιδιά που παρουσιάζουν μόνο τα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς εξ αιτίας των FAS/FAE χωρίς όμως σημάδια καθυστέρησης ή ελλείψεων στην ανάπτυξη.

Συχνά, στα παιδιά με FAE ή ARND, η συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί ως απλή επιθετικότητα ή πείσμα. Μπορούν να τα καταφέρνουν καλά στα τεστ νοημοσύνης, αλλά τα ελλείματα στη συμπεριφορά τους συχνά εμποδίζουν την ικανότητά τους να επιτύχουν στη ζωή τους. Σωστή και μακροχρόνια εκπαίδευση των γονέων, επαγγελματίες σύμβουλοι υγείας και εκπαιδευτικοί που πραγματικά ενδιαφέρονται, είναι απαραίτητα για τηζωή των παιδιών αυτών.

Πόσο αλκοόλ είναι πράγματι πολύ;

Είναι σαφές ότι η κατάχρηση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη, αλλά τι συμβαίνει με το περιστασιακό ποτό; Πόσο αλκοόλ είναι πράγματι "πολύ" στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ποσότητα του αλκοόλ, που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες. Κάθε γυναικείος οργανισμός επεξεργάζεται το αλκοόλ διαφορετικά. Άλλοι παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας, η χρονική περίοδος και η ποσότητα του ποτού και αν η μητέρα πίνει χωρίς να έχει φάει.

Παρά το γεγονός ότι το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο είναι αποτέλεσμα της χρόνιας χρήσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, το FAE και το ARND μπορούν να εκδηλωθούν και με περιστασιακή χρήση αλκοόλ.

Επειδή το οινόπνευμα περνά εύκολα τον πλακούντα και το έμβρυο δεν είναι εξοπλισμένο, όπως η μητέρα του για να εξαλείψει το αλκοόλ, τείνει να λαμβάνει μία υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης, η οποία καθυστερεί να φύγει από το σύστημά του.

Οι μητέρες που πίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, έχουν παιδιά με τα πιο σοβαρά προβλήματα, επειδή στο διάστημα αυτό αναπτύσσεται ο εγκέφαλος. Οι συνδέσεις του εγκεφάλου του μωρού, δεν γίνονται σωστά με την παρουσία αλκοόλ στον οργανισό. Πολλές γυναίκες όμως δεν γνωρίζουν ότι περιμένουν παιδί, σε αυτούς τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους.

Είναι λοιπόν, σημαντικό για τις γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες να υιοθετήσουν μία υγιεινή συμπεριφορά, πριν την εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες που απέχουν από το αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να νομίζουν ότι η κατανάλωση του αλκοόλ δεν κάνει κακό τους τελευταίους μήνες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν, ότι μερικά από τα πιο πολύπλοκα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου συμβαίνουν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μία περίοδος που το νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το αλκοόλ. Ακόμη και η μέτρια ή ευκαιριακή -αλλά αρκετή- κατανάλωση οινοπνεύματος, μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού μας.

Η πρόληψη είναι η λύση. Το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί πλήρως.

Καθόλου αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.