Επικοινωνία με το μωρό σας: 1 έως 2 ετών

Επικοινωνία με το μωρό σας: 1 έως 2 ετών

Η γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας «απογειώνεται» πραγματικά καθώς πλησιάζουν τα δεύτερα γενέθλιά του. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τι τους λέμε και να εκφράσουν αυτό που θέλουν με λέξεις και χειρονομίες.

Πως επικοινωνούν τα μικρά παιδιά.

Τα περισσότερα μωρά λένε τις πρώτες λέξεις τους γύρω στον ένα χρόνο. Ένα μωρό που μαθαίνει να περπατάει, μπορεί να καθυστερήσει το να αρχίσει να μιλήσει. Δεν είναι ασυνήθιστο και δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ήδη μάθει δεκάδες συλλαβές από λέξεις που βέβαια δεν μπορείτε να καταλάβετε. Επαναλαμβάνουν αυτό που ακούν ή ανακατεύουν λεξούλες με τον τονισμό μίας πρότασης. Όταν όμως αρχίσουν να μιλούν, θα προχωρήσουν γρήγορα και σύντομα θα είναι σε θέση να δείχνουν κάτι οικείο και να λένε το όνομα του. Επίσης, θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματα των οικείων προσώπων και τα μέρη του σώματος.

Μέχρι 2 ετών, τα περισσότερα νήπια μπορούν να πουν 50 λέξεις ή και περισσότερες, να χρησιμοποιούν φράσεις και να είναι σε θέση να βάλουν μαζί δύο τρεις λέξεις σε μία πρόταση.

Δεν έχει σημασία πότε λένε τις πρώτες τους λέξεις. Είναι σίγουρο ότι έχουν ήδη κατανοήσει τι τους λέτε πολύ πριν από αυτό. Το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε απλές εντολές, για παράδειγμα πέταξε την μπάλα στη Μαμά, και να γνωρίζουν τα ονόματα των γνώριμων αντικειμένων και των μελών της οικογένειας.

Πώς να ενθαρρύνετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μικρού σας.

Το παιδάκι ακούει τα πάντα και τα αποθηκεύει σε ένα απίστευτο ποσοστό. Αντί να χρησιμοποιείτε μωρουδίστικες λέξεις, χρησιμοποιείστε τα σωστά ονόματα για τους ανθρώπους και τα πράγματα. Μιλάτε αργά, καθαρά και απλά.

Το παιδάκι ενός έτους, μπορεί να επικοινωνεί με χειρονομίες, όπως να δείχνει μία φωτογραφία ή κάτι που θέλει. Επίσης θα χρησιμοποιήσει τις χειρονομίες για να μιμηθεί πράξεις, να εκφραστεί και να παίξει.

Οι χειρονομίες είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της γλώσσας. Συνδέστε τη χειρονομία με τη γλώσσα, όπως για παράδειγμα: θέλεις κάτι να πιείς; Όταν το παιδί δείχνει το ψυγείο. Περιμένετε για την απάντησή του και πείτε: «θέλεις γάλα; Εντάξει πάρε ένα ποτήρι γάλα». Αυτή η συμπεριφορά ενθαρρύνει τα παιδιά να ανταποκριθούν και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.

Τα παιδιά στην ηλικία αυτή απολαμβάνουν παιχνίδια με χειρονομίες όπως, όταν το ρωτάμε που είναι το αυτάκι σου και αυτό το πιάνει ή δείξε μου που είναι η μαμά.

Μήπως πρέπει να ανησυχώ;

Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ικανά να:

  • Λένε λίγες λέξεις από 15 έως 18 μηνών
  • Δείχνουν τα οικεία πρόσωπα και ορισμένα μέρη του σώματός τους
  • Λένε 50 λέξεις ή και περισσότερες (μετά τον 2ο χρόνο)
  • Μπορούν να βάλουν δύο λέξεις μαζί για να σχηματίσουν μία πρόταση από την ηλικία των δύο ετών
  • Ακολουθούν απλές οδηγίες (μετά τον 2ο χρόνο)

Μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αν έχετε κάποια ανησυχία. Ιδίως αν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν μιλάει ή έχει πρόβλημα ακοής και αν παρουσιάζει καθυστέρηση σε άλλους τομείς ανάπτυξης.

Μερικοί γονείς ανησυχούν ότι το παιδάκι τους στην ηλικία αυτή δεν μιλάει γιατί είναι αυτιστικό. Όντως, τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν καθυστέρηση στην ομιλία τους, ή άλλα προβλήματα με την επικοινωνία, περιορισμένα ενδιαφέροντα ή αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρός σας. Είναι το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο που μπορεί να σας λύσει της απορίες και να σας καθησυχάσει.