Ετών τριών...

Ετών τριών...

Αν παρατηρήσετε φωτογραφίες και video του μωρού σας στα δύο χρόνια του, θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγαλύτερο, πιο δυνατό φαίνεται τώρα και με πόση πλέον εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση κινείται. Είναι βέβαια πιο ψηλό, τα άκρα του πιο λεπτά και εξαφανίστηκε σχεδόν, η στρογγυλή κοιλίτσα του!

Αν τώρα μπορούσατε να εξετάσετε τα χέρια του πολύ προσεκτικά σε ένα μικροσκόπιο, ασφαλώς θα τρομάζατε, με το τι κάνει όλη μέρα. Πιάνει τα πάντα και τα βάζει στο στόμα, μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του. Προσέξτε και επιμείνατε στην καθαριότητα των χεριών του.

Τώρα είναι η κατάλληλη ηλικία για να βοηθήσουμε το τρίχρονο αγγελούδι μας να αναπτύξει την δεξιότητα του.

Έτσι:

Την ώρα του μαγειρέματος, αφήστε το να χρησιμοποιήσει ένα σύρμα, ένα κύπελλο μέτρησης, μία κουτάλα.

Ντύστε και γδύστε μαζί μία κούκλα ή ένα αρκουδάκι.

Ενώστε με μία κλωστή χάντρες ή ζυμαρικά.

Ασχοληθείτε στον κήπο ή στην βεράντα.

Την ώρα του μπάνιου του, δώστε του ένα κύπελλο να το γεμίζει και να το αδειάζει, καθώς και άλλα πλαστικά παιχνιδάκια.

Δουλέψτε μαζί του με πλαστελίνη.

Παίξτε μουσική! Τύμπανο, ξυλόφωνο και ένα πιάνο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικά για το παιδί.

Η ζωή σας τώρα.

Θα θέλατε να έχετε την προσοχή του; Προσπαθήστε να του μιλάτε ήρεμα και όχι πολύ δυνατά. Αν προσπαθώντας να σας ακούει, του φωνάζετε, θα έχετε αντίθετο αποτέλεσμα. Ίσως η δυνατή φωνή να το τρομάζει ή αν φωνάζετε συνέχεια απλά μπορεί να σας αγνοεί. Η ήρεμη, σιγανή φωνή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τα μικρά παιδιά. Σε αυτή την προσχολική ηλικία έλκονται από λέξεις όπως μυστικό, ειδικό και μαγικό, λέξεις που δείχνουν ότι κάτι θαυμάσιο και συναρπαστικό πρόκειται να συμβεί.

Παίξτε μαζί του

Ετοιμάστε μία ωραία μεγάλη σαλάτα με λαχανικά ή φρούτα διαφόρων χρωμάτων. Και πείτε του να φάει πρώτα τα κόκκινα, μετά πράσινα, κίτρινα κλπ. Έτσι διασκεδάζετε μαζί και συγχρόνως μαθαίνει τα χρώματα.

Συμβουλή μιας μητέρας: θυμηθείτε αύριο είναι μία άλλη μέρα!

«Μερικές ημέρες είναι σκέτη απελπισία. Νομίζω ότι φώναζα όλη την ημέρα. Όταν βάζω τον γιο μου για ύπνο το βράδυ, πιστεύω ότι είναι ένα τέρας και εγώ ακόμη χειρότερη! Όταν αυτό συμβαίνει προσπαθώ να κοιμηθώ νωρίς ώστε να ξυπνήσω φρέσκια και ξεκούραστη την άλλη μέρα. Πάντως αισθάνομαι πολύ καλύτερα το πρωί»!

Υπομονή και αγάπη χρειάζεται. Τίποτε άλλο!