Γιατί" δεν κάνει να φιλάμε τα μωρά

Έξι "Γιατί" δεν κάνει να φιλάμε τα μωρά

Εάν διανύετε την εγκυμοσύνη σας κάντε λίιιγο υπομονή μέχρι να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας. Από τη στιγμή του τοκετού και της πρώτης αγκαλιάς ο δεσμός που αναπτύσσεται μέσα σας είναι ασταμάτητος. Η στιγμή που βλέπετε το μωρό σας να "χουχουλιάζει" στην αγκαλιά σας, αμέσως σας γεμίζει με συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας προς εκείνο. Λογικό λοιπόν να θέλετε να φιλήσετε το νεογέννητό σας. Παρά το γεγονός πως αυτό που αισθάνεστε είναι αγνή αγάπη, μελέτες δείχνουν πως ίσως, άθελα σας, βλάψετε το μωράκι σας. Έχει βρεθεί πως όταν φιλάτε το μωρό σας στα χείλη ή κοντά στο στόμα μπορεί να του μεταδώσετε έρπη (HSV 1), το πιο σύνηθες μικρόβιο που βρίσκεται στο στόμα των ανθρώπων. Η συγκεκριμένη μορφή δεν είναι επικίνδυνη για τους ενήλικες αλλά μπορεί να προκαλέσει στα νεογνά επιχείλιο έρπητα, φουσκάλες κοντά ή μέσα στο στομα και σοβαρές μολύνσεις στον εγκέφαλο, στα πνευμόνια και στο συκώτι. 

Υπάρχει ρίσκο αν φιλάς ένα μωρό;

Η τρυφερότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη ενός μωρού. Οι γονείς φιλούν το μωρό και είναι φυσιολογικό, αλλά παράλληλα είναι απαραίτητο να προστατεύουν οι ίδιοι οι γονείς το μωρό από επικίνδυνες μολύνσεις. Γι'αυτό καλό είναι να μην επιτρέπετε σε κάποιον να φιλήσει το μωρό στους πρώτους τρείς μήνες μετά τη γέννησή του. 

1. Επιχείλιος Έρπητας

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο Facebook, μία μαμά περιέγραψε πώς το μωρό της προσβλήθηκε από HSV-1 όταν το φίλησε ένας ενήλικας με Επιχείλιο έρπητα. Το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες αφού ο ιός εξαπλωνόταν σε όλο του το σώμα. Έτσι, η ίδια συμβουλεύει κάθε γονέα να μην επιτρέπει την επαφή κάποιου ενήλικα με το μωρό σας. 

2. Ιός του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV)

Ο ιός RSV είναι μία πάθηση κατά την οποία τα πνευμόνια του μωρού μολύνονται και δυσκολεύουν την αναπνοή τους. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και πρέπει να προσέχουμε την επαφή μας με νεογνά για αποφυγή κάποια μόλυνσης. Επιπλέον, τα μωρά έχουν μικρές και λεπτές αναπνευστικές διοδους, οπότε η μόλυνση μπορεί να αποβεί μοιραία. 

3. Αλλεργίες

Πολλά παιδιά και ενήλικες αντιμετωπίζουν αλλεργίες. Μπορεί να έχετε ενημερώσει κάποιον για την τροφική αλλεργία που παρουσιάζει το μωρό σας αλλά πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να προφυλαχθεί το μωρό σας. Έτσι, αν κάποιο παιδί έχει τροφική αλλεργία στη γλουτένη και κάποια γυναίκα του κύκλου σας φιλήσει το μωρό σας με κραγιόν που έχει στοιχεία γλουτένης, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να εμφανίσει αμέσως αντίδραση.Έτσι, για ακόμη μία φορά είναι σημαντικό να αποτρέπετε κάποιον από το να φιλήσει το μωρό σας.   

4. Η ασθένεια του φιλιού

Η "ασθένεια του φιλιού" είναι το παρατσούκλι που δίνεται στην Λοιμώδη Μονοπυρήνωση. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μεταδίδεται με το σάλιο και συνεπώς συχνότερα με ένα φιλί. Μπορεί να εμφανίζεται συχνότερα σε εφήβους όμως φυσικά τα μωρά μπορούν να "προσβληθούν" από την ασθένεια και φυσικά να κινδυνεύσουν ακόμη περισσότερο. 

5. Στοματική υγιεινή

Μπορεί να είναι σαφές πως αν δεν φροντίζεις τη στοματική υγιεινή σου θα έχεις χαλασμένα δόντια. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο σαφές, είναι πως αν φιλήσεις ένα μωρό ενώ δεν έχεις καλή στοματική υγιεινή μπορείς να του μεταδώσεις τα ίδια ακριβώς μικρόβια. Ακόμη κι αν μοιραστείτε το φαγητό σας μαζί του μπορείτε να του μεταδώσετε χαλασμένα δοντάκια... Επομένως προσοχή!

6. Όταν δεν έχει εμβολιαστεί

Μέχρι να εμβολιαστεί ένα μωρό είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να έρχεται σε επαφή με οποιονδήποτε. Το ευπαθές ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να προσβληθεί πάρα πολύ εύκολα, επομένως προσέχετε πολύ το μωρό σας. 

Προφυλάξεις για να φιλάτε το μωρό σας, άφοβα!

  • Να είστε συνεπείς στην προσωπική και στοματική σας υγιεινή.
  • Φροντίστε τη στοματική υγιεινή του μωρού σας (επικοινωνήστε με την παιδίατρο σας)
  • Να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας προτού αγγίξετε το μωρό
  • Να πλένετε τακτικά το μωράκι σας
  • Μπορεί να χρησιμοποιήσετε ειδικά μωρομάντηλα για να κρατάτε το προσωπάκι του μωρού σας καθαρό από μικρόβια. 
  • Εξηγήστε σε φίλους και συγγενείς πόσο σημαντικό είναι να τηρούν κανόνες υγιεινής όταν βρίσκονται με το μωρό σας. 

Προτού κλείσουμε το άρθρο να σας πούμε ότι φυσικά και είναι επικίνδυνο να φιλάτε το μωρό σας αν δεν τηρείτε βασικούς κανόνες υγιεινής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να φιλήσετε το μωρό σας. Να είστε συνεπείς και προσεκτική με την ανάπτυξη του μωρού και έπειτα "ρουφήξτε το στα φιλιά".