Γιατί το μωρό σας δεν κοιμάται;

Πολλές φορές τα μωράκια κάνουν ένα βήμα πίσω, όσον αφορά τον ύπνο τους. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τους γονείς, τόσο πολύτιμος όσο ο αέρας που αναπνέουν και τα τρόφιμα που τρώνε! Για τα μωρά ο ύπνος είναι εξίσου ή ακόμη πιο σημαντικός. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το μωράκι φαίνεται ότι αρχίζει να κοιμάται καλύτερα, αλλά ξαφνικά ξεκινά να έχει δυσκολία στον ύπνο του και να ξυπνά πολλές φορές. 

 Τι πρέπει να ξέρετε για να μπορέσετε να το ξεπεράσετε:

Σχέδια ύπνου του μωρού.

Εάν το μωρό περνά το μεγαλύτερος μέρος της ημέρας του στον ύπνο, είναι γιατί το έχει ανάγκη. Τα νεογνά κοιμούνται τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα (τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας). Αυτός ο χρόνος μειώνεται σιγά – σιγά με την ηλικία αλλά είναι περίπου λίγο λιγότερο από 14 ώρες στους έξι μήνες. Όμως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι και οι απαιτήσεις του ύπνου διαφέρουν. Οι πρώτες εβδομάδες με το μωράκι στο σπίτι μοιάζουν με μια θολή ανάμνηση αυπνίας. Θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε όταν θέλει να κοιμηθεί και αυτό! 

Όμως τα νέα σχέδια ύπνου του μπορούν και θα αλλάξουν. Αυτό ονομάζεται οπισθοδρόμηση του ύπνου και συμβαίνει και στα μωρά και σε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Είναι μία φάση όπου αρχίζουν να ξυπνούν τυχαία τη νύχτα και δεν κοιμούνται,  χωρίς προφανή λόγο. 

Στάδια και αιτίες:

Υπάρχουν πέντε στάδια που τα μωρά και τα μικρά παιδάκια παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο τους.

Τέσσερις μήνες. Στους τέσσερις μήνες το μωράκι κοιμάται λιγότερο την ημέρα και ξυπνά περισσότερες φορές τη νύχτα. Αυτό είναι μόνιμο.

Οκτώ μήνες. Ορόσημα ανάπτυξης όπως αρχίζει να μπουσουλάει, εμφανίζονται γύρω στους οκτώ με δέκα μήνες. Επίσης αρχίζουν να μαθαίνουν κάποιες μικρές λέξεις και έχουν ήδη τα πρώτα δοντάκια τους. Όλοι αυτοί είναι λόγοι για να έχουν δυσκολία στον ύπνο τους. 

Έντεκα μηνών. Τώρα θα θέλει να κοιμάται λίγο δύο φορές την ημέρα. Και φτάνοντας τους 15 μήνες θα του είναι αρκετός μόνο ο μεσημεριανός του ύπνος. 

Δεκαοκτώ μηνών. Το μωρό σας είναι τώρα πλέον ένα μικρό παιδί. Τώρα είναι πιο ανεξάρτητο, περπατά και μιλά. Επίσης έχει ανακαλύψει την τέχνη της φασαρίας, σε συνδυασμό με την τρομακτική λέξη «όχι»! Επιπλέον τα δοντάκια του μπορεί να το ενοχλούν. Άρα μάλλον ξυπνά τη νύχτα!

Δύο ετών. Αρκετοί παράγοντες μπορούν τώρα να επιδράσουν στον ύπνο του. Μάθημα τουαλέτας, ο ερχομός του αδελφού ή της αδελφής του, η μετακίνηση από την κούνια στο κρεβάτι κ.λπ.

Τι μπορείτε να κάνετε.

Πρώτον, δοκιμάστε περισσότερα γεύματα, είτε τη νύχτα είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η γρήγορη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τους εφήβους. Να θυμάστε ότι το μωρό σας πεινάει και χρειάζεται επιπλέον θερμίδες. 

Τίποτε δεν κάνει το μωρό να νιώθει περισσότερη ασφάλεια από τις αγκαλιές της μαμάς και του μπαμπά του. Αγκαλιάστε το και δώστε του πολλά φιλάκια, αλλά αποφύγετε να δημιουργήσετε κακές συνήθειες, όπως να το κουνάτε μέχρι να κοιμηθεί ή να του δώσετε πιπίλα όταν την έχετε ήδη κόψει. 

Η έλλειψη του ύπνου κουράζει όλους. Προσπαθήστε να αρχίσετε τη ρουτίνα του ύπνου λίγο νωρίτερα. Αυτή είναι μία καλή στρατηγική για τα παιδάκια που δεν κοιμούνται πλέον την ημέρα ή ξυπνούν πολλές φορές την νύχτα. 

Όταν το παιδάκι σας κλαίει γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί.

Τα παιδιά μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολα καθώς μεγαλώνουν. Δείτε κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν:

Ορίστε όρια. Είστε η υπεύθυνη και το παιδί σας πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Εσείς είστε το αφεντικό. Όταν είναι η ώρα του ύπνου, είναι η ώρα του ύπνου. Τέλος.

Να είστε συνεπής. Θυμηθείτε ότι αυτή είναι μόνο μία φάση.

Αντισταθείτε στην αλλαγή. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε δραστικά το πρόγραμμα του παιδιού σας. Και αυτό θα περάσει. 

Άλλα προβλήματα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο παιδί σας, καθώς τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι σημάδι κάποιου διαφορετικού προβλήματος. Η γνώμη φυσικά του παιδιάτρου θα σας βοηθήσει. 

Και μην ανησυχείτε, θα περάσει και ούτε που θα το θυμάστε σε λίγο καιρό!