Γιατί το παιδί πρέπει να πίνει πολύ νερό;

Γιατί το παιδί πρέπει να πίνει πολύ νερό;

Πως μπορώ να κάνω το παιδί μου να πίνει περισσότερο νερό;

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία ενός παιδιού. Ενυδατώνει, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, και όλα αυτά χωρίς την προσθήκη θερμίδων ή ζάχαρης στη διατροφή. Αλλά τι γίνεται αν το παιδί σας δεν αγαπά το νερό; Δείτε τι συμβουλεύουν άλλοι γονείς που τα κατάφεραν!

Έχετε πάντα νερό κοντά του.

«Όταν σκέφτομαι ότι το παιδί μου είναι διψασμένο, του δίνω ένα φλιτζάνι νερό. Συχνά λέει ότι δεν διψάει αλλά εγώ του ζητώ να πιει πέντε γουλιές. Τις περισσότερες φορές καταλήγει να πιει πολύ περισσότερο από αυτό. Γιατί συνειδητοποιεί ότι πράγματι διψάει.

Αφήνω πάντα ένα ποτήρι με νερό κοντά του, έτσι μόλις αισθανθεί ότι διψάει είναι δίπλα του το ποτήρι. Αν διψάει δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πιεί νερό».

Κάντε το διασκεδαστικό.

«Το παιδί μου αγαπά να πίνει παγωμένο νερό με καλαμάκι. Νομίζω ότι του αρέσει η κρύα αίσθηση στο στόμα του και ο ήχος από ένα παγάκι στο κύπελλο.

Το μικρό μου παιδί, δεν έπινε νερό της βρύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αγοράσαμε ανθρακούχο νερό με γεύση φρούτων το οποίο ανακατεύαμε με ¾ νερό.

Σιγά – σιγά βάζαμε όλο και περισσότερο κανονικό νερό και τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα πίνει νερό με ευχαρίστηση.
Το νερό στην πόλη μας έχει άσχημη γεύση, γι’ αυτό αναμίξαμε λίγο χυμό με το νερό. Τώρα πίνει κανονικά το νερό της, που έχει μία ελαφριά γεύση από τον χυμό, είναι όμως 90% κανονικό νερό.

Μπορείτε επίσης να βάλετε μία μικρή φέτα λεμονιού ή λίγο χυμό πορτοκάλι».

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κύπελλο.

«Όταν η κόρη μου ήταν σχεδόν 2 ετών, τρελαινόταν για τις πριγκίπισσες.

Έτσι βρήκαμε ένα πλαστικό κύπελλο ζωγραφισμένο και αστραφτερό και της είπαμε ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο για να πίνει «το νερό της πριγκίπισσας», φυσικά απλά νερό. Έτσι κάθε φορά που λέγαμε θέλεις το νερό της πριγκίπισσας έλεγε πάντα ναι, για να χρησιμοποιήσει το ποτήρι. Τώρα είναι 3 ετών αλλά η τακτική αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.

Αφήστε τα να διαλέξουν το δικό τους κύπελλο ή ποτήρι.

Επίσης μπορείτε να έχετε ένα ειδικό καλαμάκι. Όσο νιώθουν ότι είναι μόνο δικά τους τόσο το καλύτερο. Επίσης παρατήρησα ότι όσο περισσότερο νερό πίνω εγώ τόσο περισσότερο νερό πίνει και η κόρη μου 4 ετών.
Ο γιος μου 4 ετών πίνει από ένα μπουκάλι που είναι φωτεινό μπλε.

Τα μπουκάλια αυτά έχουν και κάποιες φιγούρες από ζώα ή καρτούνς ή ήρωες που αρέσουν πολύ στα παιδάκια και έτσι πίνουν περισσότερο νερό.

Δώστε τους ανεξαρτησία.

«Το παιδάκι μου 20 μηνών θέλει να πίνει νερό από ένα μπουκάλι σαν μεγάλο αγόρι.

Εμείς αγοράσαμε τα μικρά μπουκάλια νερού, που έχουν το ειδικό στόμιο (σαν καλαμάκι) έτσι μπορεί να πίνει μόνο του.
Βάλαμε στο κάτω ράφι του ψυγείου ένα μπουκάλι νερό για παιδιά με το ειδικό στόμιο.

Όταν το δείξαμε στην κόρη μας 4 ετών ενθουσιάστηκε! Τώρα μπορούσε να πάρει νερό από το ψυγείο χωρίς να ρωτήσει. Το έδειχνε με υπερηφάνεια σε όποιον ερχόταν σπίτι μας, ήταν το δικό της νερό»!

Περιορίστε τις επιλογές.

«Ξεκινήστε νωρίς και μην βάζετε πολλές επιλογές στο σπίτι σας. Έχουμε νερό, γάλα και ένα χυμό φρούτων (1/3 χυμό αραιωμένο, 2/3 νερό).

Εναλλάσσαμε το γάλα, το νερό και το χυμό όλη την ημέρα. (Αραιώναμε το χυμό 50/50 με το νερό). Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να πάρουν το επόμενο ποτό μέχρι να αδειάσει το φλιτζάνι τους. Μερικές φορές μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι, ποιος μπορεί να τελειώσει πιο γρήγορα το νερό του.

Προσπαθώ να πίνει ο γιος μου ένα ποτήρι νερό, πριν του δώσω ένα διαφορετικό ρόφημα.

Όχι ένα μεγάλο ποτήρι. Έτσι έχει ένα μικρό έλεγχο. Πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος, διότι αυτός αποφασίζει πότε να το πιει και έτσι δεν έχουμε καυγάδες».

Απλές συμβουλές που όμως μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς για να καταφέρουν να πίνουν περισσότερο νερό τα μικρούλια τους.

Ακόμη:

Χορτοφαγική δίαιτα σε παιδική και εφηβική ηλικία!

paidixortofagikidiaita