Γιατί τα μωρά ρίχνουν τα πάντα στο πάτωμα;

Τα μωρά περνούν μία φάση στην οποία η καλύτερή τους ικανότητα είναι να ρίχνουν τα πάντα στο πάτωμα. Ελάτε να δούμε γιατί το κάνουν αυτό...

Χωρίς αμφιβολία έχετε παρατηρήσει ότι πετάει στο πάτωμα ότι μπορεί να πιάσει! Αρχικά ίσως πιστέψατε ότι το κάνει σαν μία πράξη εξέγερσης ή επειδή θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Όμως αυτή η αντίληψη αλλάζει όταν καταλάβατε ότι αυτό το κάνει κάθε μέρα.

Άλλες φορές με θυμό, με έκπληξη ή γέλιο, του ζητήσατε να σταματήσει, γιατί μπορεί να σπάσει κάτι ή να χτυπήσει κάποιον. Μην ανησυχείτε όμως, αυτή η ικανότητα είναι μόνο ένας από τους πρώτους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο.

Το μωρό σας ανακαλύπτει τον κόσμο κάθε φορά που ρίχνει κάτι στο έδαφος.

Όταν ρίχνετε ένα αντικείμενο, πρέπει να μετρήσετε με πόσο δύναμη θα το ρίξετε, να έχετε έναν σταθερό στόχο και να είστε σε μία συγκεκριμένη θέση. Αυτή είναι η εμπειρία που το μικρό παιδί σας προσπαθεί να κερδίσει κάθε φορά που ρίχνει κάτι κάτω.

Εάν έχει ήδη ρίξει ένα αντικείμενο χίλιες φορές, πρέπει να είστε προετοιμασμένη γιατί σίγουρα θα το κάνει άλλες χίλιες ακόμη.

Να είστε όμως ευχαριστημένη και ευγνώμων γιατί αυτό είναι ένα σημάδι εξέλιξης και ανάπτυξης. Προσθέτει στον κατάλογο των ικανοτήτων που αναπτύσσει το παιδί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Προσέξτε το μικρούλι σας και διδάξτε το να είναι προσεκτικό, πώς να καταλαβαίνει τον κίνδυνο και πώς να αναγνωρίζει τα ευαίσθητα υλικά.

Πετάει τα πάντα κάτω: Μία πηγή μάθησης.

Βλέπουμε σιγά – σιγά πως το σώμα των παιδιών αρχίζει να γίνεται πιο δυνατό και πιο ευκίνητο απλά ρίχνοντας τα πάντα στο πάτωμα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τα καθοδηγήσουμε μέσα από αυτή τη πράξη.

Σε νεαρή ηλικία, αυτή είναι μία οδύσσεια γεμάτη από προκλήσεις και επιτεύγματα όπως ακριβώς και αυτά ενός σούπερ ήρωα.

Με αυτή την έννοια, προτού ασχοληθείτε με αυτό το καθήκον της καθοδήγησης είναι σημαντικό να γνωρίζετε λεπτομερώς τι μαθαίνει το αγγελούδι σας πετώντας τα πράγματα στο πάτωμα.

Ανακαλύπτοντας τι συμβαίνει με το αντικείμενο.

Παρακολουθεί για να δει αν σπάει, κάνει κάποιους ήχους ή μένει το ίδιο. Απαντά στις αμφιβολίες του με την πρακτική, για παράδειγμα θα ρίξει αντικείμενα που του κινούν την περιέργεια όσες φορές και αν χρειαστεί μέχρι να βρει, να καταλάβει την απάντηση του.

Μετρώντας τις αποστάσεις.

Παρόλο που δεν το πιστεύετε, τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν δύο από τις σημαντικότερες αισθήσεις. Την όραση και την ακοή. Αναλύουν οπτικά την τροχιά του αντικειμένου που έχουν ρίξει.

Βλέπουν πως το αντικείμενο ποικίλει σε μέγεθος καθώς μετακινείται μακριά μέχρι να γίνει μικροσκοπικό. Χρησιμοποιούν επίσης την ακοή για να δουν πόσο χρόνο χρειάστηκε για να χτυπήσει το έδαφος. Ο ήχος που θα ακουστεί λίγο αργότερα σημαίνει ότι το αντικείμενο πηγαίνει πιο μακριά.

Δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους.

Αξίζει να συνεχίσω να πειραματίζομαι με αυτό το αντικείμενο; Πρέπει να συνεχίσω να εξερευνώ; Μήπως καταλαβαίνω τι συμβαίνει όταν το ρίχνω με δύναμη; Θα αντιδράσει διαφορετικά αν το κάνω;

Γνωρίζουν ήδη τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Αφού αποφασίσουν να ρίξουν ένα αντικείμενο, τότε ανακαλύπτουν τι προκαλεί αυτή η πράξη. Θα μπορούσε να προκαλέσει το σπάσιμο του γυαλιού και αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει την αντίδραση φόβου της μαμάς ή του μπαμπά. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ένα δυνατό θόρυβο που θα ξυπνήσει τους άλλους, κ.λπ.

Κοινωνική αλληλεπίδραση.

Θα παρατηρήσουν επίσης ότι ορισμένοι ήχοι και ενέργειες ξυπνούν το ενδιαφέρον των προσώπων γύρω τους. Έτσι, στη συνέχεια θα παίξουν με αυτά για να δημιουργήσουν μαγικές στιγμές που θα μοιραστούν μαζί τους.

Αυτό είναι μία άλλη ευκαιρία για να δημιουργήσουν σχέσεις. Στο μέλλον τα μαθήματα που έχουν μάθει σαν παιδιά θα είναι πολύ σημαντικά στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Ο μικρός σας επιστήμονας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εξερεύνησης με ταχύτητα και πονηριά. Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αυτή την εμπειρία;

Δεν πρέπει να τα μαλώσετε, εκτός και αν ρίξουν κάτι εύθραυστο ή προκαλούν πολλές ζημιές. Αντ’ αυτού δείξτε τους τι μπορούν να ρίξουν και που μπορούν να το πετάξουν.

Δεν πρέπει να τους επιτρέπετε να είναι επιθετικά σε αυτές τις στιγμές. Μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν να μαζέψετε τα πράγματα που έριξαν, είναι μία καλή ευκαιρία για να συνηθίσουν να είναι τακτικά και οργανωμένα.

Μην τα μαλώνετε. Καθοδηγήστε με παράδειγμα και θα δείτε τα αποτελέσματα.

Δείξτε τους με παραδείγματα τι επιτρέπεται. Για παράδειγμα, ρίχνετε τις βρώμικες κάλτσες στο καλάθι ή τα άχρηστα χαρτιά στα σκουπίδια. Σιγά – σιγά θα καταλάβουν τι είναι σωστό και αυτό θα είναι ασφαλώς πολύ ωφέλιμο και για τους δύο, γονείς και παιδιά.