Η «πειθαρχία» και το μωρό σας

Η «πειθαρχία» και το μωρό σας

Το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας είναι η χρονική περίοδος που το γνωρίζετε, που οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης και σχηματίζετε το δεσμό που θα σας συνδέει για μία ολόκληρη ζωή.

Αν και μπορεί να φαίνεται απίθανο να σκεφτείτε την πειθαρχία, είναι η τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να αναπτύξετε τις δεξιότητες πειθαρχίας και να θέσετε τα θεμέλια γι΄ αυτό το δικό σας μέρος του ρόλου σας ως γονέας.

Η πειθαρχία είναι να διδάξετε το παιδί και να του προσφέρετε τα όρια και την υποστήριξη που χρειάζεται για να είναι ασφαλές, σίγουρο και υγιές.
Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της «πειθάρχησης» του μωρού σας είναι να επικεντρωθείτε στην αγάπη και τη φροντίδα του έτσι ώστε να αναπτύξει την εμπιστοσύνη του σε σας.
Αυτή η εμπιστοσύνη θα το ενθαρρύνει να σας ακούει και να ακολουθήσει τις οδηγίες και την καθοδήγησή σας.
Ακούγοντας και απαντώντας στα σημάδια του μωρού σας θα του δείξετε ότι νοιάζεστε γι’ αυτό και ότι θέλετε να είναι πάντα ασφαλές και ευτυχισμένο.
Αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον όταν θα πρέπει να καθορίσετε τα όρια και να το οδηγήσετε προς μία πιο ασφαλή και κατάλληλη συμπεριφορά.

Μαζί με την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, ο πρώτος χρόνος του μωρού σας είναι ο κατάλληλος για να κάνετε:

Ασφαλές σπίτι για το μωρό.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ και να ξοδεύετε χρόνο και πολλά χρήματα σχετικά με την ασφάλεια του μωρού στο σπίτι.
Δεν χρειάζονται υπερβολές, απλές συμβουλές μόνο που θα κάνουν το περιβάλλον του σπιτιού ασφαλές για το μικρό παιδί.

Περιμένετε.
Όταν ασχολείστε με ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού, για παράδειγμα, αν ρίχνει επανειλημμένα το μπολ με τη κρέμα του στο πάτωμα, ή φωνάζει δυνατά χωρίς λόγο, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, για να ηρεμήσει οποιαδήποτε αρχική υπερβολική αντίδρασή σας και εξετάστε την προοπτική του μωρού σας.
Μαθαίνει συνεχώς για τον κόσμο γύρω του και πειραματίζεται με διαφορετικούς ήχους και πράξεις.
Να το έχετε αυτό στο νου σας όταν αντιδράτε και να θυμάστε ότι αυτές οι στιγμές είναι οι ευκαιρίες για να του διδάξετε το σεβασμό στην συμπεριφορά.

Αλλάξτε κατεύθυνση.
Πολλές φορές ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να πειθαρχήσει το μωρό σας είναι να κατευθύνεται την προσοχή του μακριά από τον κίνδυνο ή να το απομακρύνεται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Απλά με το να το μετακινήσετε σε ένα νέο χώρο ή αφαιρώντας ένα παιχνίδι που δεν χρησιμοποιείται σωστά, το βοηθάτε να επικεντρώσει την προσοχή του σε μία νέα θετική κατεύθυνση. Προσπαθήστε ήρεμα να του πείτε γιατί το κάνετε αυτό, θα το βοηθήσει να μάθει γιατί ορισμένες συμπεριφορές δεν είναι κατάλληλες.

Συνοχή - συνέπεια.
Το να είστε συνεπής στις οδηγίες και τις προσδοκίες σας είναι ένα σημαντικό προσόν που πρέπει να έχει κάθε γονέας.
Ενώ το μωρό σας, μπορεί να είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τους κανόνες και τις προσδοκίες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρονικό στάδιο της ζωής του παιδιού σας για να ασκηθείτε. 
Είναι ένα σημαντικό προσόν για την ανάπτυξη του παιδιού γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την ικανότητα αυτή της συνέπειας καθημερινά από τη στιγμή που το παιδάκι σας θα συμπληρώσει τα δύο χρόνια του!

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για να βοηθήσουν τους γονείς να «διδάξουν και να υποστηρίξουν» το μωρό τους όπως αυτό μαθαίνει να ακούει και να εμπιστεύεται την καθοδήγησή τους.
Προσέχοντας αυτές τις λίγες απλές μεθόδους και με την ανάπτυξη μιας ισχυρής σχέσης με το μωρό σας, θα διαπιστώσετε ότι έχετε θέσει τα θεμέλια για την επιτυχή «πειθαρχία» από τη στιγμή που το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να μάθει συγκεκριμένους κανόνες.