Κίνδυνοι πνιγμού στα παιδιά.

Κίνδυνοι πνιγμού στα παιδιά.

Από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να πιάνει πράγματα με τα χέρια του, μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 4 ή 5 ετών, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού.

Τα παιδιά κάτω των 4 ετών, είναι πιθανόν να πνιγούν με το παραμικρό. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, βάζοντας τα πάντα στο στόμα.

Επίσης αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη δεν έχουν μάθει πώς να μασάνε και να καταπίνουν το φαγητό τους σωστά. Τα μωράκια, στην ηλικία των 6 ή 7 μηνών, μπορούν να κόψουν ένα κομματάκι από την τροφή τους με τα καινούργια μπροστινά δόντια τους αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να το μασήσουν. Αμάσητα κομμάτια τροφής μπορεί να μπλοκάρουν τον αεραγωγό ή να οδηγηθούν στους πνεύμονες.

Συμβουλές για την πρόληψη πνιγμού σε μικρά παιδιά.

Προσέξτε: Επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά κάθε φορά που τρώνε ή πίνουν. Τα παιδιά συνήθως δεν κάνουν κάποιο θόρυβο για να σας ειδοποιήσουν ότι πνίγονται. Έτσι, μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να φάει όταν οδηγείτε ή όταν είσαστε μακριά του.

Κρατήστε τα καθισμένα: Βεβαιωθείτε ότι κάθονται όταν τρώνε. Μην τα αφήνετε να τρώνε ξαπλωμένα, περπατώντας, σκαρφαλώνοντας ή τρέχοντας.

Πολτοποιήστε και κόψτε το φαγητό του: Στη μικρή αυτή ηλικία, το φαγητό του πρέπει να είναι πολτοποιημένο, σαν αλοιφή ή κρέμα, για να μπορέσει να το φάει χωρίς κίνδυνο. Όταν πλέον αρχίσει να μασάει, κόψτε τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας και το τυρί σε πολύ μικρά κομμάτια, περίπου στο μέγεθος του μπιζελιού. Βούτυρα και μαλακά τυριά είναι επίσης επικίνδυνα. Απλώστε μία μικρή ποσότητα σε μικρά κομμάτια ψωμιού ή κράκερ.

Επιλέξτε τα σνακ με σύνεση: Μην δίνετε στα παιδιά ποπκορν, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ολόκληρη ρόγα σταφυλιού, σκληρή καραμέλα, κολλώδη καραμέλα ή τσίχλες, μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Οι σπόροι είναι βέβαια πολύ μικροί για να πνιγεί ένα παιδάκι, αλλά υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν στους αεραγωγούς και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Προσοχή στα φάρμακα για τα δοντάκια τους: Μην ταΐζετε το παιδί σας αμέσως μετά τη χρήση φαρμάκου που ανακουφίζει από τον πόνο των δοντιών του, επειδή μπορεί να μουδιάσει ο λαιμός και να δυσκολέψει την κατάποση.

Αποφύγετε τα μικρά αντικείμενα: Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να παίζουν με κουμπιά, κέρματα, παραμάνες, μπαλόνια, μικρές πέτρες ή οτιδήποτε άλλο μικρότερο των 2 ή 3 εκατοστών.

Κρατήστε το ταλκ μακριά του: Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το ταλκ. Μπορεί να το ανοίξουν και η σκόνη να φράξει το λαιμό τους.

Σε περίπτωση κινδύνου, καλέστε αμέσως βοήθεια. Είναι σημαντικό να μάθετε λεπτομέρειες για να το βοηθήσετε την στιγμή εκείνη, προσφέροντάς του πρώτες βοήθειες για μωρά.