Κίνδυνος θερμοπληξίας στο αυτοκίνητο

Κίνδυνος θερμοπληξίας στο αυτοκίνητο

Αφήνοντας ένα μωρό μέσα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Και μερικοί γονείς ξεχνούν από λάθος βέβαια, για αρκετή ώρα, τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο.

Δείτε λοιπόν γιατί είναι τόσο επικίνδυνο και τι πρέπει να κάνουμε για να είναι τα παιδιά μας πάντα ασφαλή.

Σκεφτείτε τη σκηνή: μόλις μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοικτά μετά από μία ξάγρυπνη νύκτα που φροντίζατε το μωρό σας. Το κουρασμένο επίσης μωρό σας όλη την ημέρα ήταν ανήσυχο και γκρίνιαζε. Πρέπει όμως να πάτε και στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε ότι χρειάζεστε για το βραδινό δείπνο. Έτσι βάλατε το μωρό στο καρεκλάκι του το ασφαλίσατε και φτάσατε στο σούπερ μάρκετ όπου και παρκάρατε. Τότε συνειδητοποιήσατε ότι επιτέλους το μωράκι σας ησύχασε και κοιμήθηκε. Ξέρετε ότι χρειάζεστε δύο τρία πράγματα για να ετοιμάσετε το βραδινό φαγητό, άρα θα κάνετε πολύ λίγη ώρα για να τα ψωνίσετε και φοβάστε ότι αν μετακινήσετε το μωράκι σας θα ξυπνήσει.

Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη;
Αν μπείτε στον πειρασμό να τρέξετε στο μαγαζί και να αφήσετε το μωρό σας στο αυτοκίνητο μόνο για δύο λεπτά, δεν θα είστε η μόνη. Κατά μέσο όρο, το 14% των γονέων, παραδέχονται ότι έχουν αφήσει το παιδί τους μόνο μέσα σε ένα σταθμευμένο όχημα, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης για την πρόληψη παγκοσμίως των τραυματισμών των παιδιών. Όμως αυτοί οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι ακόμη και μία στιγμή στο αυτοκίνητο, και σε μία δροσερή ημέρα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμη και θανατηφόρα για τα παιδιά.

Το ζεστό αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά.
Κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά, τα περισσότερα κάτω των τριών ετών, πεθαίνουν αφού αφέθηκαν μόνα τους, συνήθως κοιμισμένα, μέσα στο κάθισμά τους στο αυτοκίνητο. Και βέβαια η θερμοπληξία είναι η κύρια αιτία των θανάτων (εκτός ατυχήματος) των μικρών παιδιών στο αυτοκίνητο.

Ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από θερμοπληξία στα αυτοκίνητα συμβαίνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και σε μία μέτρια ηλιόλουστη μέρα το αυτοκίνητο γίνεται σαν φούρνος στο εσωτερικό του. Ακόμη και αν αφήσουμε το παράθυρο λίγο ανοικτό, αυτό δεν εμποδίζει την εσωτερική θερμοκρασία να ανέβει.

Ακόμη περισσότερο δε, η θερμότητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, των οποίων η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται έως και πέντε φορές πιο γρήγορα από τη δική σας. Πάνω από το 30% των θανάτων από την υπερθέρμανση μέσα στο αυτοκίνητο, αφορούσαν παιδιά μικρότερα του ενός έτους.

Οι γονείς που αφήνουν το παιδί στο αυτοκίνητο, νομίζουν ότι θα λείψουν για ένα μόνο λεπτό, αλλά πάντα αργούν να επιστρέψουν. Επίσης ο γονέας που φροντίζει το παιδί την συγκεκριμένη ημέρα, δεν είναι αυτός που συνήθως το κάνει. Έτσι εύκολα ξεχνά το κοιμισμένο παιδάκι στο πίσω κάθισμα, γιατί δεν είναι συνηθισμένος να το φροντίζει εκείνη τη στιγμή της ημέρας.

Πως μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας.
Οι εταιρίες των αυτοκινήτων εργάζονται για να κατασκευάσουν συσκευές (ενσωματωμένες) που θα ηχεί ο συναγερμός εάν ο αισθητήρας δείχνει ότι ένα παιδί έχει μείνει στο πίσω κάθισμα όταν κλειδώσει το αυτοκίνητο. Όμως δεν είναι ακόμη έτοιμες και το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς εν γνώσει τους αφήνουν το παιδί στο αυτοκίνητο, πάντα για ένα λεπτό.

Λοιπόν,
Μην αφήνετε ποτέ το παιδί στο αυτοκίνητο, ούτε για μισό λεπτό. Κλειδώνετε πάντα το αυτοκίνητό σας όταν δεν είστε μέσα σε αυτό, και να έχετε τα κλειδιά πάντα μακριά από τα παιδιά για να μην μπορούν να μπουν μέσα.
Βάλτε κάτι δίπλα στο κάθισμα του παιδιού, το χαρτοφύλακά σας, το πορτοφόλι, ή το κινητό σας, που θα χρειαστείτε όταν φτάσετε στον προορισμό σας, ώστε να μην ξεχάσετε το παιδί! Είναι πολύ σημαντικό, αν δεν είναι η καθημερινή σας ρουτίνα να έχετε το μωρό στο αυτοκίνητο.

Αν δείτε ένα παιδάκι μόνο του στο αυτοκίνητο, καλέστε αμέσως την αστυνομία.

  • Εάν είστε υπεύθυνος για να πάτε το παιδί στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο ή στο σπίτι του προσώπου που το φροντίζει, βάλτε μία υπενθύμιση στο κινητό σας.
  • Πείτε στον παιδικό σταθμό, ή το σχολείο να σας τηλεφωνήσουν αμέσως, αν δεν έχει φτάσει το παιδί.
  • Βάλτε ένα λούτρινο ζωάκι στο παιδικό κάθισμα, όταν το παιδί δεν είναι στο αυτοκίνητο, και πάρτε το ζωάκι μπροστά δίπλα σας για να σας θυμίζει ότι το παιδί είναι πίσω στο αυτοκίνητο.
  • Ανοίγετε πάντα την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου όταν φτάσετε στον προορισμό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει το παιδάκι σας μέσα.

Όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά και εκτός πραγματικότητας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι συμβουλές αυτές, βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και στο αποτέλεσμα πολλών σοβαρών ερευνών.

Δεν πειράζει, ας φαίνονται αστείες, είναι για την ασφάλεια των παιδιών μας.