Μαθαίνοντας το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του!

Μαθαίνοντας το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του!

Για δύο περίπου χρόνια κρατούσατε την οδοντόβουρτσα του. Τώρα είναι η ώρα να μάθετε στο παιδί σας να βουρτσίζει μόνο τα δόντια του!

Από τότε που είδατε τα πρώτα δόντια του παιδιού σας να εμφανίζονται, του λέγατε να ανοίξει πολύ – πολύ το στόμα του για να τα βουρτσίσετε. Τώρα πλέον, έχει πολύ καλά παρατηρήσει τι ακριβώς κάνετε, πως βρέχετε λίγο την οδοντόβουρτσα, βάζετε οδοντόκρεμα και πλένετε τα δόντια σας. Προσπαθεί μόνο του να κάνει ακριβώς το ίδιο. Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να παραδώσετε την οδοντόβουρτσα και την ευθύνη στην επόμενη γενιά για το πλύσιμο των δοντιών!!!

Όμως, ακόμη και αν είναι πρόθυμο να πλένει μόνο του τα δόντια, πρωί και βράδυ, ασφαλώς χρειάζεται την βοήθειά σας.

Έτσι λοιπόν:

Αφήστε το παιδί να διαλέξει τι θέλει.

Αφήστε το να διαλέξει τη δική του οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Μία πολύχρωμη οδοντόβουρτσα θα του αρέσει πολύ. Επίσης πείτε του να διαλέξει τη γεύση που προτιμά στην οδοντόκρεμά του.

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας.

Μην περιμένετε να καθαρίζει καλά τα δόντια του και να πλένει τα ούλα του, σε όλο το στόμα, όπως το κάνετε σωστά εσείς. Μην ανησυχείτε. Αυτά τα πρώτα μαθήματα είναι για να συνηθίσει το παιδί στη διαδικασία του να πλένει τα δόντια του πρωί και βράδι. Σιγά – σιγά με την πρακτική θα βελτιωθεί και ο τρόπος που τα βουρτσίζει.

Αναλάβετε με τη σειρά σας.

Αν πραγματικά ανησυχείτε ότι δεν πλένει καλά τα δόντια του, αφήστε το να τα πλένει μόνο του το πρωί και αναλάβετε με τη σειρά σας να τα πλένετε το βράδυ. Έτσι, θα προσπαθεί μόνο του το πρωί, ενώ θα του υπενθυμίζετε το σωστό τρόπο το βράδυ. Ίσως θα μπορέσετε να του δείξετε και τη χρήση του οδοντικού νήματος, που φυσικά θα το κάνετε εσείς.

Πλένετε μαζί του τα δόντια σας.

Βουρτσίζετε μαζί του τα δόντια σας. Η παρέα σας θα το ενθαρρύνει να τα πλύνει καλύτερα και περισσότερη ώρα. Πείτε του γελώντας: «έλα να δούμε ποιος θα βουρτσίσει καλύτερα το κάθε δόντι του». Θα το παρασύρετε με παιχνίδι να προσπαθήσει περισσότερο.

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Σκεφτείτε να του αγοράσετε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η καινοτομία αυτή μάλλον θα του αρέσει.

Βρείτε ένα σύμμαχο.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να επαινέσει το μικρό σας για το πλύσιμο των δοντιών του. Ένα μπράβο από το γιατρό θα το κάνει να αισθανθεί υπερήφανο που έχει καταφέρει κάτι μόνο του.

Το μωρό σας είναι πλέον ένα μικρό παιδί, που θα αρχίσει να κάνει αρκετά πράγματα μόνο του. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι υπομονή και επιμονή.