Μαθήματα κολύμβησης για βρέφη και νήπια στην πισίνα

Μαθήματα κολύμβησης για βρέφη και νήπια στην πισίνα

Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά;

Κάθε καλοκαίρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για τα πολλά τραγικά περιστατικά πνιγμών που έχουν συμβεί και φυσικά κάνουν τους γονείς να ανησυχούν πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν μαθήματα κολύμβησης σε βρέφη και παιδιά που κοστίζουν ίσως  ακριβά, αλλά υποστηρίζουν ότι μειώνουν πολύ τον κίνδυνο πνιγμού.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το παιδί μπορεί να αρχίσει μαθήματα κολύμβησης μόλις πέσει ο ομφάλιος λώρος! Φυσικά δεν τίθεται θέμα στην πραγματικότητα να βάλεις ένα νεογέννητο στη πισίνα για μάθημα. Τα προγράμματα αυτά απλά καλύπτουν μόνο την ώρα του μπάνιου, δηλαδή να συνηθίσει το μωρό να αισθάνεται άνετα όταν είναι στο νερό για να πλυθεί. Κάποιο μάθημα κολύμβησης δεν μπορεί να αρχίσει πριν συμπληρώσει το παιδί τους 6 μήνες. Και σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής η σωστή ηλικία για να μάθει το παιδί να κολυμπά είναι τα 4 χρόνια.

Μέχρι στιγμής οι πιο κοινές αιτίες θανάτου σε μικρά παιδιά είναι ακούσιοι τραυματισμοί, Και η πιο κοινή αιτία είναι ο πνιγμός σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Είναι δε η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου μέχρι τα 18 χρόνια σκοτώνοντας περίπου χίλια παιδιά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Επίσης πολλά παιδιά γλυτώνουν τον θάνατο αλλά πρέπει να νοσηλευτούν αρκετό χρόνο και άλλα μένουν με κάποια αναπηρία.

Επίσης τα μικρά παιδιά για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν σε σύγκριση με τα παιδιά πάνω από 4 ετών. Όσο και αν ακούγεται περίεργο,  η εθνικότητα των παιδιών παίζει ρόλο. Τα μαύρα παιδάκια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού από τα λευκά.

Υπάρχει μία εξήγηση για το γεγονός αυτό. Οι μαύρες οικογένειες δεν θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους μπάνιο γιατί φοβούνται τον πνιγμό και οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν και οι ίδιοι μπάνιο. Το 2010 συνέβη ένα φοβερό γεγονός, 6 μαύροι έφηβοι πνίγηκαν σε ποτάμι γιατί ξαφνικά δεν πατούσαν, οι γονείς τους κοιτάζανε χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν από τη στεριά. Δεν ήξερε κανείς μπάνιο…

Φυσικά τα παιδιά που ζουν σε περιοχή με εύκολη πρόσβαση στο νερό κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα βρέφη κινδυνεύουν να πνιγούν στη μπανιέρα, στην πισίνα, ακόμη και στην τουαλέτα ή σε ένα κουβά με νερό. Τα λίγο μεγαλύτερα επειδή είναι περίεργα και δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο είναι πολύ επικίνδυνο να πνιγούν, όπως για παράδειγμα στην πισίνα τους σπιτιού τους που δεν φυλάσσεται.

Επίσης ομάδα κινδύνου είναι και οι έφηβοι που έχουν πιεί και πάνε να κολυμπήσουν.

Τα παιδιά πνίγονται γιατί δεν τα προσέχουν. Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ικανότητα κολύμβησης, να πιούν πολύ νερό, η κακή χρήση του σωσίβιου και κάποιες ιατρικές καταστάσεις όπως επιληπτικές διαταραχές. Όμως, όταν ένα ενήλικο πρόσωπο προσέχει το παιδί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Προσέξτε να είστε πάντα κοντά στο παιδί.

Μερικά μωρά που άρχισαν μαθήματα πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, στην ηλικία των 25 μηνών μπορούσαν να κολυμπήσουν άνετα, κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή τους.

Όμως προσοχή. Κανένα βρέφος ή μικρό παιδί δεν είναι εκτός κινδύνου.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκεται ένα παιδάκι είναι να πηδάει στο νερό να κάνει στροφή και να κολυμπήσει πίσω. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ καλή γιατί πολλά ατυχήματα συμβαίνουν στην άκρη της πισίνας ή της θάλασσας. Όμως, πριν το μάθουν αυτό πρέπει να νοιώθουν άνετα στο νερό.

Επίσης το να μπορεί να βγάλει το κεφάλι του από το νερό είναι πολύ καλό γιατί βέβαια του επιτρέπει να αναπνεύσει. Όμως, δεν πρέπει να το διδάξουμε αυτό στο παιδί πολύ νωρίς γιατί θα συνηθίσει στην κάθετη στάση του σώματος που θα το εμποδίσει να προοδεύσει στο μάθημά του.

Η ικανότητα να γυρίσει ανάσκελα μόνο του επιτρέπει στο μικρό παιδί να αναπνέει. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι δυνητικά σωτήριες. Όμως το να είναι ανάσκελα στο νερό είναι πολύ τρομακτικό για το μικρό, όταν διδάσκεται πρόωρα και με άσχημο τρόπο. Μόλις το μωρό μπορεί να κάθεται δεν θέλει να είναι ανάσκελα. Πολύ λίγα παιδάκια το ανέχονται, τα περισσότερα αρνούνται τη διαδικασία αυτή. Δυστυχώς με τη βία τα μωρά αναγκάζονται να μάθουν να επιπλέουν στην πλάτη τους. Όμως ένας  εκπαιδευτής κολύμβησης για μωρά λέει: «βέβαια και μαθαίνουν αλλά δεν θα θέλατε να δείτε πως τα διδάσκω για να τα καταφέρουν».

Έχουν παρατηρήσει οι εκπαιδευτές ότι τα παιδάκια από τα τρία έως τα τέσσερα χρόνια τους είναι πιο πρόθυμα να μάθουν να πλέουν ανάσκελα. Το σωστό είναι να διδάξουμε στα μικρά παιδιά τις δεξιότητες ασφάλειας στο νερό, σιγά σιγά όταν το παιδάκι είναι έτοιμο και ικανό να καταλάβει. Όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Το κλάμα δεν αποτελεί τη σωστή αρχή για να μάθει το μικρό παιδί να κολυμπά. Πολλά παιδιά αγαπούν τελικά το νερό, παρά την πρώτη αρνητική εμπειρία τους στο μάθημα. Όμως, ακόμη και αυτά τα παιδιά δεν χρειαζόταν να το κάνουν με το ζόρι. Τα μαθήματα πρέπει να γίνονται όταν το παιδί είναι έτοιμο. Όλοι οι άνθρωποι και ειδικά τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τιμή και αξιοπρέπεια.

Άλλη μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη, που πρέπει όλοι να γνωρίζουν, είναι «η δηλητηρίαση του νερού», που προκαλείται από την κατάποση υπερβολικής ποσότητας νερού. Ανησυχητικά συμπτώματα μπορούν να προκληθούν όταν το μωρό πιέζεται πάρα πολύ σκληρά, πολύ γρήγορα και για πολύ ώρα, στη διάρκεια του μαθήματος στην πισίνα.  Όταν όμως ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα που του ταιριάζει, όλα εξελίσσονται ομαλά.

Όταν οι γονείς είναι με το μικρό τους στη θάλασσα ή στην πισίνα, πρέπει πάντα να κρατούν το στόμα του παιδιού έξω από το νερό.

Πότε είναι σωστό να αρχίσουν τα νήπια μάθημα κολύμβησης

Η αμερικανική ακαδημία λέει μετά τα 4 χρόνια. Αυτό είναι σωστό για να μάθουν όλους τους τρόπους κολύμβησης. Όμως  έχει αποδειχθεί σε όλο τον κόσμο ότι τα βρέφη και τα νήπια μπορούν να κολυμπήσουν, δηλαδή να κινούνται αρμονικά μέσα στο νερό. Από 6 έως 12 μηνών τα περισσότερα μωράκια αισθάνονται άνετα στο νερό, είναι πολύ πιθανόν να «θυμούνται» το υγρό περιβάλλον της μήτρας. Γύρω στους 19 με 24 μήνες μπορούν να αρχίσουν μαθήματα ανά δύο. Έχει αποδειχθεί ότι η συντροφικότητα αυτή με το άλλο νήπιο τα βοηθά πάρα πολύ.

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τα μικρά τους είναι να αισθάνονται χαρούμενα και  άνετα και  τα μαθήματα κολύμβησης να είναι πάντα μία διασκέδαση γι’ αυτά. Το κλάμα και ο απότομος τρόπος δεν αποτελούν προϋπόθεση για να μάθουν να κολυμπούν. 

Μήπως το διάλειμμα στη διάρκεια του χειμώνα θα κάνει τα μικρούλια να ξεχάσουν ότι έμαθαν;  Όχι βέβαια, αλλά θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να συνηθίσουν πάλι.

Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχολές με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που μαθαίνουν στα μικρά παιδιά τα πρώτα βήματα για την ασφάλεια τους στο νερό. Εξαρτάται βέβαια από το παιδί και την ηλικία του. Σε γενικές γραμμές από 6 έως 12 μηνών μαθαίνουν να πλέουν ανάσκελα, να ξεκουράζονται και να αναπνέουν, μέχρι να φτάσει ένας ενήλικας κοντά τους.

Βέβαια, για να φτάσουν στο σημείο αυτό χρειάζεται δουλειά. Από τη στιγμή που μπορούν να επιπλέουν ανάσκελα, ο εκπαιδευτής, πολύ ήρεμα τα καθοδηγεί να μάθουν να γυρίζουν ανάσκελα μόνα τους ακόμη και αν είναι ντυμένα.

Γιατί πρέπει τα παιδιά να μάθουν να κολυμπούν ντυμένα;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα περισσότερα παιδιά που πνίγονται είναι ντυμένα γιατί οι γονείς τους δεν είχαν την πρόθεση να πάνε για μπάνιο. Οι εκπαιδευτές βεβαιώνουν ότι, αν το παιδί βρεθεί στο νερό με τα ρούχα του για πρώτη φορά, δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει μόνο του και να σωθεί.

Ο σκοπός της διδασκαλίας είναι λοιπόν να μάθουν οι μικροί φίλοι μας να μένουν με ασφάλεια στο νερό μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Τα μαθήματα κολύμβησης και η ασφάλεια μέσα στο νερό, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κατορθώσουν τα μικρούλια χωρίς τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπερήφανα νοιώθουν!