Μήπως έφτασε η ώρα για Α Β Γ και 1 - 2 - 3;

Είτε πρόκειται να πάει σύντομα στον παιδικό σταθμό είτε όχι, το παιδάκι σας μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον να μάθει τα πρώτα γράμματα, τους πρώτους αριθμούς, σχήματα και χρώματα!

Εάν φωνάζει με χαρά το γράμμα Μ είναι για την αγαπημένη του μπάλα. Κάθε φορά που συναντά το «δικό του» αγαπημένο γράμμα, επιδοκιμάζει το ενδιαφέρον του για την αλφαβήτα. Δεν υπάρχει ανάγκη να καταφύγετε σε κάρτες ή διάφορα κουίζ. Αφήστε την εκμάθηση των γραμμάτων να έρχεται φυσικά, μέσω της καθημερινότητας και του παιχνιδιού. Δεδομένου ότι πολλά παιχνίδια και εκπαιδευτικές τηλεοπτικές εκπομπές έχουν γράμματα, αριθμούς, σχήματα και χρώματα, έχετε έτοιμες ενισχύσεις. Το κλειδί είναι να κεντρίσετε  την περιέργεια του παιδιού, αντί να το πιέσετε με τα γράμματα. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα, αυτό είναι φυσιολογικό. Ο χρόνος είναι στο πλευρό σας!

Α Β Γ παντού!

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε: φυσικά το όνομά του! Να το γράφετε συχνά, σε ετικέτες, στον πίνακα που ζωγραφίζει, στην πόρτα του δωματίου του, πάνω από το γάντζο που κρεμάει το μπουφάν του, στα βιβλία του. Συλλαβίστε το φωναχτά. Αφήστε το να εντοπίσει τα γράμματα, αφού τα γράψετε και δείξτε του και τα υπόλοιπα γράμματα, στα διάφορα βιβλιαράκια με εικόνες, μαγνητικά γράμματα στο ψυγείο,  στο κουτί με τα δημητριακά του και όπου αλλού είναι εφικτό και εύκολο για το μικρούλι. Η επισήμανση ραφιών με τα παιχνίδια του και άλλων αντικειμένων στο σπίτι, το βοηθά να συσχετίσει γράμματα και λέξεις με τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν. Η αλφαβήτα στα καλύτερά της!

Γνωρίζοντας τους αριθμούς.

Ακριβώς όπως επισημαίνετε τα γράμματα γύρω σας, κάντε το ίδιο με τους αριθμούς. Μετρήστε καθώς το βοηθάτε να φορέσει τις κάλτσες του ή να κουμπώνει το πουλόβερ του. Μετρήστε καθώς του βάζετε τους κύβους τυριού στο πιάτο του. Μετρήστε πόσα πουλάκια κάθονται στο δένδρο στο πάρκο. Σκεφτείτε δυνατά «υπάρχουν τέσσερα άτομα στην οικογένειά μας, άρα χρειαζόμαστε τέσσερα πιάτα στο τραπέζι». Θυμηθείτε διάφορα παιδικά τραγουδάκια όπως το «δέκα μικρά μαιμουδάκια πηδούν στο κρεβάτι». Ταξινομήστε τα παιχνίδια του μπάνιου, ανάλογα με το σχήμα τους, συγκεντρώστε και μετρήστε όλα τα ζωάκια του, όλα αυτά είναι δεξιότητες προ-μαθηματικών. 

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα χρώματα. Σε όλα, από τα παιχνίδια τους έως τα πιάτα, τα ρούχα, τα κραγιόνια, οπότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να επισημάνετε πολλές όμορφες αποχρώσεις γύρω από το σπίτι σας και όχι μόνο. Πιο καλοί τρόποι για να μάθει τα χρώματα είναι να επενδύσετε σε μπογιές και  χρωματιστά μολύβια για μερικές εύκολες αναμείξεις χρωμάτων, όπως για παράδειγμα το μπλε και το κίτρινο μας κάνουν το πράσινο. 

Επίσης σκεφτείτε μία ημέρα, (για το μεσημεριανό φαγητό, ή ένα πάρτι) αφιερωμένη σε ένα χρώμα! Φορέστε κόκκινα ρούχα, φάτε κόκκινα τρόφιμα, παίξτε με κόκκινα παιχνίδια (ζητήστε από το παιδάκι σας να τα ταξινομήσει νωρίτερα), χρωματίστε με κόκκινα κραγιόνια και το μικρούλι σας θα έχει μία απόλυτα κόκκινη ημέρα!

Σχήματα. 

Καθώς το παιδί σας παίζει με τους κύβους του, τα τουβλάκια, ή χτίζει με τα lego του, αναφέρετε ήρεμα και απλά, τα ονόματα των σχημάτων που χρησιμοποιεί, ακόμη και τα πιο περίπλοκα όπως το «πεντάγωνο» ή το «τραπεζοειδές». 

Επίσης την επόμενη φορά που θα ψήσετε κουλουράκια, χρησιμοποιήστε απλούς κόπτες μπισκότων και ψήστε τα με διαφορετικά σχήματα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα σάντουιτς, τις τηγανίτες ή τις βάφλες. 

Όταν έχετε χρόνο και κάθεστε μαζί να ζωγραφίσετε, δημιουργήστε ένα τετράγωνο ή κύκλο και πείτε του να το αντιγράψει. Δείξτε του πως μπορεί να μετατρέψει ένα τετράγωνο σε σπίτι ή ένα κύκλο σε πρόσωπο. Ρωτήστε το τι άλλες ιδέες έχει; Η αναζήτηση σχημάτων είναι ένα σούπερ παιχνίδι σε μία αίθουσα αναμονής. Μπορεί να εκπλαγείτε με το τι μπορεί να ανακαλύψει ο μικρούλης ντετέκτιβ με το μικρό του ματάκι!